Χαρίτσης : ο Μητσοτάκης είναι απών από το μπλοκ του νότου

«Εν μέσω μίας πρωτοφανούς κρίσης με σχεδόν 200.000 νεκρούς και την ευρωπαϊκή οικονομία να αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης, η Ευρώπη μόνο ως Ένωση δεν λειτουργεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων φαίνεται πως «αντίθετα με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, επικρατούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε ομάδας κρατών – μελών, οι αγκυλώσεις και η εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που καταδίκασαν τα προηγούμενα χρόνια την Ευρώπη και κυρίως τις χώρες του Νότου σε κρίση». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «σε αυτήν τη συζήτηση ιστορικών διαστάσεων απουσίασε από όλες τις διεργασίες για τη διαμόρφωση ενός μπλοκ του Νότου απέναντι στους “σκληρούς” του ευρωπαϊκού Βορρά και τις πρωτοβουλίες που πήρε προς αυτήν την κατεύθυνση ο Ιταλός πρωθυπουργός». Όπως πρόσθεσε, ο κ. Μητσοτάκης «επέλεξε να μη βρεθεί απέναντι στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, τη στιγμή που η Ελλάδα θα έπρεπε να απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη το συντομότερο δυνατό», καθώς «η ελληνική οικονομία θα πληγεί βάναυσα από την κρίση και λόγω του πλήγματος που έχουν δεχθεί ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο, αλλά και εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στην κρίση, η οποία βάθυνε τις συνέπειές της».

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι επιπλέον ο πρωθυπουργός, «ενώ είχε δεσμευθεί να θέσει και το θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία, δυνατότητα που είχε κερδηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, το ζήτημα παραπέμφθηκε στο μέλλον», συμπληρώνοντας πως και σε αυτό η Ελλάδα «μένει εκτός και δεν διεκδικεί τη στήριξη που δικαιούμαστε».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «αυτό που απασχόλησε τον κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες δεν ήταν να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, αλλά να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και να επιτεθεί με χυδαίο τρόπο στον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να καπηλευτεί την τραγωδία στο Μάτι». Επ’ αυτού τόνισε ότι κανείς δεν απάντησε γιατί η ΝΔ με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας επέλεξε να αναβαθμίσει σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας τον τότε αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον οποίο είχε αποπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αναβαθμίστηκε ο τότε υπεύθυνος της Πυροσβεστικής σε υποστράτηγο και γιατί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΟΗΕ, είχε κάνει λόγο για μία τραγωδία που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. «Η επιχείρηση καπηλείας που υιοθετούν, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα από τη οικονομία, θα πέσει στο κενό», επισήμανε.

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει την «τακτική του χυδαίου αντιπερισπασμού, προσπαθώντας να σύρει τον δημόσιο βίο στον βούρκο της σκανδαλολογίας». Σε μια στιγμή, όπως είπε, που «η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και στο υγειονομικό ζήτημα και στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο πεδίο της οικονομίας, όπου οι πολίτες έχουν περάσει από την ανησυχία στην απόγνωση, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος». Τέλος, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει, θα απαντά αποφασιστικά, θα αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και «οι εμπνευστές αυτής της χυδαίας επιχείρησης θα πληρώσουν το κόστος της επιλογής τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *