Δείτε το video με τις οδηγίες του Σωτήρη Τσιόδρα για τον τρόπο προφύλαξης έναντι του κορονοϊού

Σωτήριες οδηγίες για τον τρόπο προφύλαξης των ηλικιωμένων και των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων έναντι του κορονοϊού , έδωσε στη δημοσιότητα ο  Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους  ο έγκριτος επιστήμονας και επικεφαλής ενημέρωσης του Υπ. Υγείας  για το θέμα του κορονοιού εξήγησε ότι η πιο ευαίσθητη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, καθώς «ο κοροναϊός σ’ αυτούς είναι πιθανόν να δώσει μια βαρύτερη εικόνα νόσησης απ’ ότι σε νεότερους ανθρώπους ή παιδιά».

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πρώτη φάση διασποράς του ιού στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι «όλοι θα πρέπει να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που μας περιβάλλουν». «Τους προφυλάσσουμε από τη δική μας ίωση – είτε αυτή είναι γρίπη είτε ο,τιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του κοροναϊού. Αποφεύγουμε χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά στο πρόσωπο και δεν τους αφήνουμε να πάνε στα νοσοκομεία παρά μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος».

Είναι πολύ σημαντικό, όπως έσπευσε να προσθέσει, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα «να παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, καθώς αυτό βοηθά στη ρύθμιση του νοσήματός τους και τους προφυλάσσει περισσότερο από τυχόν επιπλοκές των ιώσεων». Αποσαφήνισε, μάλιστα, ότι δεν πρέπει «να τους αφήνουμε να συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους για πάνω από 15 λεπτά».

Η δεύτερη φάση διασποράς του ιού

Στη δεύτερη φάση διασποράς του ιού – στην οποία δεν έχουμε εισέλθει ακόμα – «το να μείνει κάποιος σπίτι, δεν αρκεί».

«Στη φάση αυτή και εφόσον υπάρχουν συμπτώματα που επιδεινώνονται οι οικείοι του ανθρώπου που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θα πρέπει να αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Αν κάποιος είναι πιο σοβαρά θα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα σε νοσηλεία, κάτι που θα καθορίσουν οι υπηρεσίες υγείας» υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας.

Κάνοντας ειδική μνεία στις ομάδες υψηλού κίνδυνου, επεσήμανε ότι εκτός από τα ογκολογικά περιστατικά, οι άνθρωποι που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι – κατά σειρά επικινδυνότητας – οι εξής:

  • Σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Χρόνια αναπνευστικά νοσήματα
  • Διαβητικοί ασθενείς
  • Υπέρταση

Όσον αφορά την περίθαλψη των συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων – σε περίπτωση εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων ή επιπλοκών – ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε την ανάγκη νοσηλείας σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – ακόμη και ιδιωτικών νοσοκομείων, εφόσον κριθεί αναγκαία.

Παραμένουν 7 τα κρούσματα

Την ίδια ώρα, επιβεβαίωσε ότι τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα παραμένουν επτά. «Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή» έσπευσε να διαβεβαιώσει, παράλληλα, εξηγώντας ότι έχουν «ιχνηλατηθεί» τουλάχιστον 200 άτομα από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των επτά ασθενών.

Γνωστοποίησε δε, ότι οι δύο Έλληνες, οι οποίοι είχαν επαναπατριστεί από την Ιαπωνία και βρίσκονταν στο κρουαζιερόπλοιο«Diamond Princess», έλαβαν εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Σωτηρία», κατόπιν επανειλημμένων αρνητικών εξετάσεων.

Τέλος ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι: «Ο περιορισμός της διάδοσης του ιού, εξαρτάται από τα μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης» προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τον κίνδυνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *