Δημοσκόπηση -Σοκ: Πρώτο κόμμα στην ανατολική Γερμανία το ακροδεξιό ΑfD

Την 1η θέση στις πολιτικές προτιμήσεις των πολιτών της ανατολικής Γερμανίαςκατέλαβε το ακροδεξιό κόμμα ”Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD).

Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία της τελευταίας πανεθνικής δημοσκόπησης (Infratest Dimap για λογαριασμό της ARD και της WELT), σύμφωνα με τα οποία το ακροδεξιό AfD, στα κρατίδια της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (τα οποία ενσωματώθηκαν το 1990 στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας) λαμβάνει ποσοστό 27%.

Τη δεύτερη θέση, κάτω από το AfD το κόμμα της Μέρκελ, το CDU με 23%. Είναι για πρώτη φορά, μετά φυσικά το 1990, που το CDU εκτοπίζεται από την 1η θέση στην ανατολική Γερμανία. Το δε SPD (το οποίο συγκυβερνά με το CDU σε πανεθνικό επίπεδο) λαμβάνει ποσοστό μόλις 15%. Πάνω από τους Σοσιαλδημοκράτες βρίσκεται το κόμμα της Αριστεράς (Linke), με ποσοστό 18%. Υπενθυμίζεται πως η Linke έχει παραδοσιακά ισχυρά ερείσματα στην ανατολική Γερμανία, παρά την κατάρρευση της DDR.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο στη δυτική Γερμανία. Γι’ αυτό και ποσοστό του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Deutschland Trend, Σεπτέμβριος 2018), βρίσκεται στο 9%. Στο 7% ανέρχεται το ποσοστό των Πρασίνων (Gruenen) στην ανατολική Γερμανία, ενώ στο 6% των Φιλελευθέρων (FDP).

Ο νέος πολιτικός συσχετισμός στην ανατολική Γερμανία, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στα κρατίδια της περιοχής αυτής,  αναζωπυρώνει σενάρια σχηματισμού τοπικών κυβερνήσεων ακόμα και ανάμεσα στο CDU και τη Linke προκειμένου να αναχαιτισθεί το ενδεχόμενο ανόδο του AfD στην τοπική εξουσία.

Tα αποτελέσματα αυτά των δημοσκοπήσεων έρχονται λίγες μέρες μετά τα επεισόδια τα οποία προκάλεσαν νεοναζί στο Κέμνιτς (πόλη της Σαξονίας στην ανατολική Γερμανία), αλλά και της μαζικής αντιφασιστικής συναυλίας η οποία ακολούθησε με πάνω από 65.000 συμμετέχοντες.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Γερμανίας, Στάινμαγερ (SPD) ενθάρρυνε τη συμμετοχή σ΄αυτό το μουσικό γεγονός, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση της γραμματέως του CDU, Κραπ-Κάρενμπάουερ. Αμέσως μετά διέρρευσαν οι δηλώσεις του ηγέτη του βαυαρικού CSU, σύμφωνα με τις οποίες το μεταναστευτικό είναι η μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων στη Γερμανία, προκαλώντας την αντίδραση όλων των κομμάτων (πλην φυσικά του AfD).

Την ίδια ώρα, στη Θουριγγία (κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας), η τοπική επιτροπή παρακολούθης της τήρησης του Συνταγματος έβαλε στο στόχαστρο της κίνηση πολιτών στην οποία δραστηριοποιείται το AfD.

capital-Δημήτρης Κατσαγάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *