Διώκονται οι Χριστιανοί στην Τουρκία, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τις πρακτικές των συλλήψεων που ακολουθεί από τον Ιούλιο του 2016 και μετά η κυβέρνηση Ερντογάν, καυτηριάζει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες. «Η κυβέρνηση συνέχισε την κράτηση ορισμένων ξένων πολιτών για τον λόγο που η ίδια αναφέρει πως είχαν δυνητικά επαφές με το κίνημα Γκιουλέν. Τον Αύγουστο στη Σμύρνη ένας δικαστής απήγγειλε κατηγορίες σε έναν Αμερικανινό πολίτη και προτεστάντη πάστορα, ο οποίος κρατείται από τον Οκτώβριο του 2016.Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δημοσίως συνέδεσε την υπόθεση με την έκδοση του Φετουλαχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση τόνισε πως δεν κρατά τον πάστορα εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Αρκετοί παρατηρητές στη χώρα λένε πως η υπόθεση είναι εκ φύσεως πολιτική », αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να περιορίζει τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, ιδιαίτερα όσων δεν αναγνωρίζει από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και φέρει ως παράδειγμα τους Αλεβίτες, ενώ συνεχίζει αναφέροντας: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, Βαρθολομαίος, συνέχισε να ζητά από την κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ως ενός ανεξάρτητου ιδρύματος που εκπαιδεύει Ελληνορθόξους κληρικούς στη χώρα…

Ξένοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών που έχουν σχέση με χριστιανικές ομάδες, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα με τις άδειες παραμονής, ή άρνηση εισόδου στη χώρα λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».

Ρεπορτάζ: HellasJournal

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *