Δόγμα «It’s the economy» στο Μαξίμου

Η ένταση μοιάζει να έχει κάπως καταλαγιάσει αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι εμφανώς επηρεασμένοι από τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων μηνών, αλλά και από το…κολασμένο δίμηνο που μοιάζει να έχει φτάσει στο τέλος του. «Αν τα πράγματα πάνε καλά και οι εμβολιασμοί συνεχιστούν με το ρυθμό που πηγαίνουν, συνδυαστικά με όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Και δεν θέλουμε να χρειαστεί να ξανακλείσουμε», λέει με νόημα σε συζήτηση με την Political κυβερνητικό στέλεχος με άριστη γνώση των εσωτερικών τεκταινομένων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με δεδομένο ότι ο κύκλος των περιοριστικών μέτρων δείχνει να εξαντλείται, παρά την πίεση στο σύστημα Υγείας, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει έτοιμο να περάσει στο επόμενο στάδιο της στρατηγικής του. Θα πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα μεταρρυθμιστικό μπαράζ, μια περίοδο που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα θυμίζει την περίοδο μετά τις εκλογές του 2019, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεδίπλωνε ώριμες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με το βλέμμα και στην οικονομία και τη μεσαία τάξη. Έναν και πλέον χρόνο μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις, η πολιτική παραμένει ίδια, με κεντρική παράμετρο τη φράση «Its the economy stupid» που αποδίδεται ιστορικά στον Μπιλ Κλίντον.

Φοροελαφρύνσεις και restart

Το επόμενο διάστημα, συνεπώς, όπως λέει ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, θα είναι μια περίοδος για την οικονομία. Με τους πρώτους πόρους ύψος 4 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψη να αναμένονται προς το τέλος του καλοκαιριού, η κυβέρνηση έχει έτοιμα εθνικά projects που δρομολογούνται ακόμα και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών, το επόμενο διάστημα θα ισχύουν νέες μειώσεις φόρων, εισφορών, αλλά και η απαλλαγή από εισφορές-βαρίδια του παρελθόντος. «Δίνουμε στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε ο ΣΥΡΙΖΑ», λέει μονότονα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, υπογραμμίζει ότι το καλύτερο εργαλείο για το restart της παραγωγικής οικονομίας είναι οι μειώσεις φόρων και εισφορών, αλλά και η αλλαγή άρδην του περιβάλλοντος για το doing business στην Ελλάδα.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και άνθρωποι της αγοράς, το «παιχνίδι» για το Μαξίμου θα κριθεί και στο πεδίο της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Με δεδομένο ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν προκάλεσε ανυπολόγιστη φθορά-η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεσε ποτέ κάτω από τις 10 μονάδες-, αλλά και ότι έχει ήδη αρχίσει το πολιτικό rebound της κυβέρνησης, το κλειδί της πολιτικής ισχύος βρίσκεται στην εμπέδωση ενός κλίματος οικονομικής κανονικότητας το επόμενο διάστημα.

Με το βλέμμα στο 2023

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, δε, τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές το επόμενο διάστημα, καθώς αυτό που προέχει είναι η χρεία επανεκκίνησης της οικονομίας. Ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμά στην Political ότι ήδη, το 2022 θα είναι μια θεαματικά καλύτερη χρονιά για την ελληνική οικονομία, όπως και το 2023. Μέχρι τότε, όμως, υπάρχει δρόμος και ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει η κυβέρνηση να πορευτεί «στον αυτόματο» ως τις εκλογές. Εξ ου και θα υπάρξει μεταρρυθμιστική ένταση, αλλά και οι αναγκαίες προσαρμογές στα υπουργεία, προφανώς και σε επίπεδο προσώπων, προκειμένου τα projects που έχουν σχεδιαστεί και θα ενταχθούν στην κυβερνητική στρατηγική να τρέξουν ακόμα πιο άμεσα.

Του Γιώργου Ευγενίδη political

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *