e-Newsletter ΕΒΕΠ: Αρνητικά ρεκόρ για πληθωρισμό και ευρώ σε ένα έτος υψηλής αύξησης τουρισμού και μεγέθυνσης του ΑΕΠ

 

Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αυξήθηκε και οι τιμές της ενέργειας που τον προκαλούν είναι σε επίπεδα που επιβάλλουν άμεση κεντρική παρέμβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Το ευρώ καταγράφει αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, ενώ υπό πίεση βρίσκονται μετοχές και ομόλογα σε ένα έτος που οι δείκτες του τουρισμού και του ΑΕΠ της Ελλάδας δείχνουν να κινούνται σε ρεκόρ επίπεδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα είχε ρυθμό ανάπτυξης 7,7% κατά το 2ο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ αναθεώρησε και το 1ο τρίμηνο από 7% σε 8%. Επίσης επισημαίνεται πως με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, το 2ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,7%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το δεύτερο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το αντίστοιχο 2021.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο υποχώρησε στο 11,1% από 11,3% τον Ιούλιο, ενώ η ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο ρεκόρ 9,1%. Σύμφωνα με τη Eurostat, η ενέργεια οδηγεί την αύξηση, η οποία καταγράφηκε στο 38,2% τον Αύγουστο. Τα τρόφιμα και τα αλκοολούχα ποτά ακολουθούν με άνοδο 10,6%. Ανοδικά κατά 35,6% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιούλιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.  Σε τελική δωδεκάμηνη βάση η αύξηση ήταν 32,8%.

Οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Στο ΕΒΕΠ αντιθέτως η αύξηση των εγγραφών το οκτάμηνο ήταν +15%. Ο μικτός δείκτης αγορών PMI της S&P υποχώρησε στις 48,4 μονάδες τον Αύγουστο από 49,1 τον Ιούλιο, παρά το γεγονός πως η κατανάλωση αυξήθηκε 8,1%. Η συρρίκνωση αποδόθηκε στη μειωμένη ροή παραγγελιών και στην αδύναμη ζήτηση πελατών.

Τον Ιούλιο οι εξαγωγές ανήλθαν στα 5 δις ευρώ καταγράφοντας από πέρυσι αύξηση σχεδόν 40%. Αντίστοιχα το  7μηνο οι εξαγωγές αυξήθηκαν 20,8% και οι εισαγωγές 15,5% κλείνοντας στα 31 και 51,6 δις ευρώ αντίστοιχα, όμως με το εμπορικό έλλειμμα να διευρύνεται και να ξεπερνά τα 20 δις ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο ήταν 11,4%, μειωμένη κατά 2,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, ενώ το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη ήταν 6,6%. Το απόλυτο νούμερο για τους ανέργους στην Ελλάδα ήταν 530.000.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν εν αναμονή μιας απότομης αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Το ευρώ κατέγραψε χαμηλό ρεκόρ εικοσαετίας με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να αναφέρουν διολίσθηση 0,97 έναντι του δολαρίου. Ο ελληνικός δείκτης αναφοράς σκαρφάλωσε στο 4,23% και το spread έφτασε τις 269 μονάδες. Οι πιέσεις της πενταετίας ήταν έως και 3,33%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για έργα που εγκρίθηκαν για έργα που υποστηρίζονται από το ΤΑΑ έφτασε τα 3,93 δις ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Τα 107 έργα θα απορροφήσουν 1,68 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια ΤΑΑ, 933 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια επενδυτών και 1,32 εκατ. ευρώ σε τραπεζικά δάνεια. Συνολικά 38 προγράμματα και έργα με συνολικό προϋπολογισμό 7,15 δις ευρώ έχουν πάρει το πράσινο φως από την ΕΕ ως μέρος του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας στην έκτακτη σύνοδο για την ενέργεια που έχει προγραμματιστεί στις 9/9 συζητούν μηχανισμούς για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων που υπέβαλε η Ελλάδα, αφού οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με αρνητικό αντίκτυπο στην ηλεκτρική ενέργεια. Η τελική πρόταση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η COSCO υπέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το επικαιροποιημένο master plan της για το λιμάνι του Πειραιά. Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί το φθινόπωρο, επιτρέποντας την επανέναρξη των εργασιών για την επέκταση του επιβατικού τερματικού σταθμού. Η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες I και II της COSCO στον Πειραιά μειώθηκε κατά 9,9% το έτος έως τον Ιούλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Η επιβράδυνση αποδίδεται στη συσσώρευση φορτίων διαμετακόμισης και στις καθυστερημένες αφίξεις που συνδέονται με τα σημεία συμφόρησης στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι συζήτησε τον ηγετικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στη πράσινη μετάβαση του ναυτιλιακού τομέα με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκη και την Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μ. Τραυλού κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Εγκρίθηκε από τη Βουλή η νομοθεσία που καθορίζει τους όρους για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την Onex.

Η αεροπορική κίνηση προς την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Περισσότεροι από 4 εκατ. επιβάτες έφτασαν στα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με τους τοπικούς τουριστικούς αρχηγούς. Ρεκόρ αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ. Περίπου 1 εκατ. θέσεις έχουν κρατηθεί σε πτήσεις τον Σεπτέμβριο. Είχαμε 5.000 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της χώρας μας και τον Σεπτέμβριο αναμένονται, μόνο στον Πειραιά, 600 αφίξεις.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση λόγω του αριθμού των οικοδομικών αδειών. Η πτώση ήταν 23,2% κατ’ έκταση και 8,8% κατ’ όγκο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι συναλλαγές εμπορικών ακινήτων ανήλθαν σε 600 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022. Η συνολική αξία των συναλλαγών το 2021 ήταν 750 εκατ. ευρώ, το 2020 ήταν 900 εκατ. ευρώ και το 2019 ήταν 600 εκατ. ευρώ.

Η Σαουδική Αραβία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μεριδίου 20% στην Εθνική Τράπεζα και η κυβέρνηση το βλέπει αυτό ως ένα βήμα προς την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες.

Η άνοδος των επιτοκίων έως και 150 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους από την ΕΚΤ θα φέρει πρόσθετα έσοδα στις τράπεζες έως και 1,2 δισ. ευρώ, με κορύφωση των υψηλότερων εισοδημάτων το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δημιουργώντας όμως έντονο πονοκέφαλο και επιβαρύνσεις στους δανειολήπτες.

Οι ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο και οι προσδοκίες των δεικτών του τρίτου τριμήνου με την προσθήκη του τουρισμού, οδηγούν τους οίκους αξιολόγησης να αναθεωρήσουν την ετήσια ανάπτυξη πολύ πάνω από το αρχικά εκτιμώμενο 5% και τον δείκτη του ελληνικού χρεόυς κάτω από 170% από τη μεγέθυνση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *