e-Newsletter ΕΒΕΠ: «Έντονη δραστηριότητα στον ενεργειακό και τουριστικό τομέα σε πληθωριστικό περιβάλλον»

 

Η εταιρική δραστηριότητα συνεχίζεται στον ενεργειακό τομέα, με την κυβέρνηση να αναμένει πλέον να υπερβεί με μεγάλο περιθώριο τον στρατηγικό στόχο της για τις ανανεώσιμες πηγές για το 2030. Επίσης οι δείκτες του τουρισμού υποδηλώνουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα μπορούσε να φέρει ρεκόρ επισκεπτών και νέα υψηλά ποσοστά στα έσοδα από τον τουρισμό. Ο υψηλός πληθωρισμός θα έχει διάρκεια και το 2023 με τον ΔΤΚ τον Ιούνιο να ξεπερνά το 12% της Eurostat, να πλησιάζει το 13% της ΕΛΣΤΑΤ και να συνεχίζει να κινείται ανοδικά τον Ιούλιο. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα διατηρηθεί όλο το 2022 σε υψηλότερα επίπεδα ακόμα και από τη τριετιά 1994-96.

Η Τράπεζα της Ελλάδος μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για φέτος στο 3,2% από την προηγούμενη εκτίμησή της για 3,8%. Το επόμενο έτος φαίνεται στο 4,1%, ενώ το 2024 αναμένεται στο 3,6%. Στο δυσμενές σενάριο ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS μείωσε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 3,9% από 4,3% φέτος και στο 3,2% από 3,4% το 2023. Ο οργανισμός έχει μειώσει τις προβλέψεις του για τις περισσότερες χώρες, με την προοπτική ενός μακροχρόνιου πολέμου στην Ουκρανία  συνεχίζοντας να ανεβάζει τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός συνέβαλε σε υπεραπόδοση στις εισπράξεις φόρων συνολικού ύψους 2,84 δις ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2022, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ που ανήλθε στα 837 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,31 δισ. ευρώ τον Μάιο σύμφωνα με την ΤτΕ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά 1,65 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 14,3%. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 336 εκατ. ευρώ. Περίπου 1,9 δισ. ευρώ επιχειρηματικών δανείων που υποστηρίζονται από το RRF έχουν λάβει προέγκριση, ενώ άλλα 650-700 εκατ. ευρώ βρίσκονται υπό επεξεργασία. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο συνέδριο «Future of Sustainable Finance» ότι η Ελλάδα θα εκδώσει πράσινο ομόλογο εντός του 2022 εάν προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προκηρύξει σύντομα διαγωνισμούς για 1.000 MW ισχύος ΑΠΕ, ενώ θα ακολουθήσει διαγωνισμός για 1.500 MW αποθήκευσης ενέργειας έως το 2025 και 3.000 MW έως το 2030. Το υπουργείο αναμένει να εγκατασταθούν 25 GW ΑΠΕ έως το 2030.  έναντι του στόχου των 19 GW.

Σε εξέλιξη βρίσκονται σχέδια τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης να γίνουν πύλες για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, μετά την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προμηθεύσει πλοία για τη μεταφορά των σιτηρών που βρίσκονται υπό αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα. Μια νέα σιδηροδρομική σύνδεση με το έργο να εντάσσεται στο Eastern Rail Egnatia, που θα συνδέει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα πρόκειται να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 154 εκατ. ευρώ προς τον συνολικό προϋπολογισμό της ύψους 213 εκατ. ευρώ.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την 30ετή παραχώρηση στο Θριάσιο ΙΙ. Εντός του Ιουλίου το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σκοπεύει να ψηφίσει νομοθεσία που θα επιτρέψει την έναρξη της ανάπτυξης του Θριάσιου Ι.

Η γαλλική αμυντική εταιρεία Naval Group υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών με ελληνικές εταιρείες σε σχέση με το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών για το ελληνικό ναυτικό, με περαιτέρω συζητήσεις σε εξέλιξη.

Ξένοι αγοραστές επένδυσαν 374 εκατ. ευρώ σε ακίνητα το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 75% σε σχέση με το 2021. Το ποσό είναι μόλις 4,7% κάτω από το πρώτο τρίμηνο του 2019, το οποίο εξελίχθηκε σε έτος ρεκόρ με συναλλαγές συνολικής αξίας 1,45 δισ. ευρώ.

Με τις κρατήσεις ξενοδοχείων και τις πτήσεις να φτάνουν σε επίπεδα προ της πανδημίας και τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι υψηλότερη, η Ελλάδα θα μπορούσε να υπερβεί κατά 10% τις ταξιδιωτικές της εισπράξεις το 2019. Η τάση αυτή ξεκίνησε τον Απρίλιο, με τις εισπράξεις να αυξάνονται κατά 20% σε σύγκριση με το 2019, και αυτό συνεχίστηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο σε μια σεζόν που θα μπορούσε να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ σε αναλήψεις.

Ο κλάδος της κρουαζιέρας αναμένει αύξηση 25% στις αφίξεις και 10% αύξηση εσόδων σε σύγκριση με το 2019. Περίπου 4.900 αφίξεις αναμένονται το καλοκαίρι, εκ των οποίων οι 750 θα είναι homeporting. Οι αφίξεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του νοτίου Αιγαίου ξεπέρασαν τους συνολικά 1,7 εκατ. επισκέπτες το 2019, κατά 13% τον Απρίλιο, 5% τον Μάιο και 13% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport και της ΥΠΑ.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται τον Αύγουστο να προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ενώ σύμφωνα με το νέο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2022-2024, σχεδιάζει να ομαδοποιήσει τα υπόλοιπα 22 περιφερειακά αεροδρόμια σε έναν διαγωνισμό.

Η ΤτΕ έχει προειδοποιήσει για την πιθανότητα αύξησης των επισφαλών δανείων, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στη μείωση στα 17,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 91 δισ. ευρώ κάτω από την κορύφωση του Μαρτίου 2016. Η επικείμενη επίσκεψη του επικεφαλής του SSM στην Αθήνα στις 12 Ιουλίου θα επικεντρωθεί στους κινδύνους δημιουργίας νέων NPEs και στην ετοιμότητα των τραπεζών για τον νέο κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *