Ενα βήμα πριν από την απεργία οι δημοσιογράφοι
Συνάδελφοι/ες
Την Δευτέρα 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών η συνάντηση που είχαν ζητήσει η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ, για την συζήτηση των οικονομικών μας αιτημάτων. Όπως γνωρίζετε επιδιώκουμε, εδώ και πολλούς μήνες, βελτίωση της ΚΥΑ με την οποία αμείβονται οι δημοσιογράφοι στα δημόσια ΜΜΕ, αφού πλέον δεν μπορεί να υπογραφεί συλλογική σύμβαση, όπως γινόταν στα προ-μνημονιακά χρόνια.
Παρόντες από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου, ο ΓΓ Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης. Από τη δική μας πλευρά, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο ΓΓ Σταύρος Καπάκος, η Α’ Αντιπρόεδρος Άρια Αγάτσα, η Ειδική Γραμματέας Μάχη Νικολάρα. Τις δημοσιογραφικές Ενώσεις της περιφέρειας εκπροσώπησε η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Έλενα Ριζεάκου.
Ο κ. Σκυλακάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά να συζητήσει κάθε μισθολογικό αίτημα που, κατά την εκφρασή του, θα έχει αντανάκλαση σε άλλους κλάδους του δημοσίου.
Δεν αποδέχεται τα αιτήματα για ξεπάγωμα των κλιμακίων 2016-2017, την αύξηση του εισαγωγικού μισθού και την εκκίνηση των ωριμάνσεων από τον τρίτο χρόνο υπηρεσίας αντί για τον 5ο που ισχύει σήμερα, μόνο για τους δημοσιογράφους. Στην ΚΥΑ ο εισαγωγικός μισθός παραμένει ίδιος για 5 χρόνια. Το τελευταίο θα σήμαινε άλλο ένα κλιμάκιο στο μισθό μας και η εμμονή στην μη ικανοποίηση του αιτήματος έρχεται σε αντίφαση με την ίδια την επιχειρηματολογία του κ. Σκυλακάκη, αφού δε θα είχε «αντανακλαστικές συνέπειες». Οι ωριμάνσεις στο ενιαίο μισθολόγιο προκύπτουν κάθε δυο χρόνια, από τον δεύτερο χρόνο υπηρεσίας. Είναι δηλαδή η αποκατάσταση μιας αδικίας για τους δημοσιογράφους όπως ακριβώς και το ξεπάγωμα του κλιμακίου του 2018 που έχει πάρει όλο το δημόσιο.
Αποδέχεται να προσμετρηθεί στην προϋπηρεσία μας το 2018, κατά το οποίο είχαν παγώσει οι ωριμάνσεις και εξακολουθεί να μην προσμετράται στην προϋπηρεσία μόνο των δημοσιογράφων. Ο καθένας σας μπορεί να διαπιστώσει τι επίπτωση θα έχει αυτό στο μισθό του και πότε, συγκρίνοντας το κλιμάκιο με το οποίο αμείβεται τώρα με το επόμενο κλιμάκιο της ισχύουσας ΚΥΑ.
Επίσης, ο υπουργός αποδέχεται κάποια επιμέρους οικονομικά αιτήματα όπως
– την αύξηση του επιδόματος αρχισυνταξίας, από 130 σε 170 ευρώ το μήνα,
– τον διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης, από 100 σε 200 ευρώ, για τις αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες,
– την δυνατότητα ενός έκτακτου επιδόματος για την κάλυψη μεγάλων γεγονότων που απαιτούν συνεχή ενημέρωση και εντατικοποίηση της εργασίας μας καθώς και
– την αύξηση του επιδόματος διαμονής στο εξωτερικό για τους μόνιμους ανταποκριτές, σε 20% του μισθού του πρέσβη από 15% που είναι σήμερα. Είχαμε ζητήσει 30%.
Δεν αποδέχεται την αναγνώριση της προϋπηρεσίας για όσους μετατάσσονται σε δημοσιογραφική ιδιότητα από άλλες ειδικότητες.
Δεν αποδέχεται την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της προσαύξησης για εργασία τις Κυριακές και τις αργίες στο 75% του ωρομισθίου αντί για 40% που είναι σήμερα.
Τέλος, αποδέχεται προτάσεις του επιτελείου του υπουργείου τύπου για παροχές σε είδος. Προπληρωμένες κάρτες για αγορά ειδών σίτισης και ένα voucher για αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού διάρκειας 3 ετών. Το ύψος των παροχών αυτών θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.
Συνάδελφοι/ες
Δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας να διαπραγματευόμαστε και να πετυχαίνουμε αυξήσεις στους μισθούς μας. Η μισθολογική ΚΥΑ συγκράτησε την κατρακύλα την τελευταία δεκαετία, αλλά η άρνηση ακόμη και για στοιχειώδη βελτίωση πλήττει καίρια κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης και βάζει ταφόπλακα στο πάγιο αίτημά μας για άρση, επιτέλους, των μνημονιακών νομοθετικών περιορισμών και την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ με θεσμικούς και οικονομικούς όρους. Παρά τη λήξη της στενής επιτροπείας και της ισχυρής σύστασης της ΕΕ για ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με ΣΣΕ, ως στοιχειώδες ανάχωμα στη νέα κρίση. Στην Ελλάδα μόλις το 20% της αγοράς εργασίας ρυθμίζεται με ΣΣΕ ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι στο 80% της αγοράς εργασίας, και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 60%.
Δεν υποτιμούμε καμία μη μισθολογική παροχή η οποία μπορεί να βοηθήσει τους συναδέλφους μας να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα της ακρίβειας. Αν όμως η πληρωμή σε είδος αντιπροτείνεται ως η μόνη και κυρίαρχη απάντηση σε δίκαια και λογικά αιτήματα, τότε μόνο ως προσβολή μπορεί να εκληφθεί απέναντι στον Κλάδο που υπηρετεί έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατίας, την Ενημέρωση. Ακόμη και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, συσχετίζει πλέον την ποιότητα στην ενημέρωση με την εργασιακή και οικονομική ασφάλεια των δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση θα είχε την δυνατότητα να εντάξει την ικανοποίηση των αιτημάτων μας στο πλαίσιο των ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει εξαγγείλει ότι προτίθεται να αναλάβει για να ανταποκριθεί στις αυστηρές συστάσεις για τους περιορισμούς που διαπιστώνονται στη χώρα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου.
Είναι επίσης εξόχως προβληματικό ότι ο κ. Σκυλακάκης επιχείρησε να εξαρτήσει τις όποιες βελτιώσεις στο μισθολόγιο των δημοσιογράφων με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Τα ΜΜΕ έχουν αδιάλειπτη λειτουργία και η απεξάρτηση του μισθολογίου μας από το Ενιαίο Μισθολόγιο είναι απόλυτα αιτιολογημένη: επιτεύχθηκε με μακρόχρονους απεργιακούς αγώνες. Δεν μπορούμε να πάμε ούτε βήμα πίσω από αυτό που πετύχαμε με θυσίες το 2013. Μόνο μπροστά, με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Συνάδελφοι/ες
Η έκβαση της διαπραγμάτευσης για αυξήσεις στα δημόσια ΜΜΕ θα επηρεάσει καθοριστικά την διαπραγμάτευση για τα ιδιωτικά ΜΜΕ και γι’ αυτό, αυτό το μήνυμα απευθύνεται σε όλους τους δημοσιογράφους, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ιδιαίτερα το αίτημα για αύξηση στον εισαγωγικό μισθό δεν έχει ουσιαστική εφαρμογή στο Δημόσιο, αφού για τις προσλήψεις απαιτείται προϋπηρεσία. Είναι όμως ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς και ισχυρό όπλο στη διεκδίκηση αυξήσεων και από τις επιχειρήσεις του Τύπου. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έχει ήδη λάβει απόφαση και τα εξώδικα για την έναρξη διαπραγματεύσεων θα σταλούν τις επόμενες ημέρες.
Δεν κλείνουμε την πόρτα στη διαπραγμάτευση και εμμένουμε σε πραγματικές αυξήσεις. Η αμοιβή σε είδος θυμίζει άλλες εποχές και μπορεί μόνο να συμπληρώσει και όχι να αντικαταστήσει το μισθό.
Ενισχύουμε τις διεκδικήσεις μας με απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε. Σε αυτόν τον αγώνα, σας θέλουμε δίπλα μας.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ