ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΒΕΠ: «Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με το λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση να βρίσκονται σε άνοδο»
Οι αναλυτές συνεχίζουν να αναβαθμίζουν τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προβλέψεις τους για ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI έδειξε αύξηση και οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν σημαντικά. Όμως, η εξάπλωση της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ μειώνει τις προσδοκίες για τον τουρισμό αυτό το καλοκαίρι. Στα θετικά, η άνοδος των εξαγωγών κατά 51% σε μηνιαία βάση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών και της ζήτησης.
• Η τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει αύξηση κατά μέσο όρο 3,5% ετησίως την επόμενη δεκαετία, με το Ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας να προσθέτει αθροιστικά 6,9% έως το 2026 στο βασικό σενάριο και 8,5% στο περισσότερο αισιόδοξο σενάριο. Η πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ της ΤτΕ για το 2021 είναι ουσιαστικά αμετάβλητη στο 4,2%, ενώ για το 2022 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω από 4,8% σε 5,3%.
• Οι αναλυτές επενδύσεων της UniCredit και της HSBC έχουν αυξήσει τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2021 για την Ελλάδα στο 4,5% και 5,5%, αντίστοιχα, λόγω της αναμενόμενης επίδρασης του RRF, της καλύτερης από το αναμενόμενο αύξησης του πρώτου τριμήνου και της προόδου στους εμβολιασμούς.
• Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη διατήρηση ορισμένων από τις φορολογικές περικοπές που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της επιβάρυνσης της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους μισθωτούς, της διατήρησης του φόρου εταιρειών στο 22% και της μόνιμης μείωσης της φορολογικής προκαταβολής στο 80%. Το συνολικό πακέτο θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο 2 δις ευρώ, οδηγώντας σε μείωση 1 εκατοστιαίας μονάδας στις πρωτογενείς εκτιμήσεις πλεονασμάτων που δημοσιεύθηκαν στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική.
• Η άρση των περιοριστικών μέτρων επιβράδυνε την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων τον Μάιο. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά μόλις 363 εκατ. ευρώ σε 168,11 δις ευρώ. Οι οικιακές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 37 εκατ. ευρώ σε 130 δις ευρώ.
• Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 38,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο σύμφωνα με το δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, μετά από αναθεωρημένη πτώση -2,9% τον Μάρτιο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα έπιπλα, τον ηλεκτρικό και τον οικιακό εξοπλισμό, ενώ αυξήθηκαν επίσης οι πωλήσεις καυσίμων και φαρμακευτικών αυτοκινήτων.
• Ο δείκτης PMI της μεταποίησης συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας τις 58,6 μονάδες τον Ιούνιο από 58 μονάδες τον Μάιο, τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφηκε από τον Απρίλιο του 2000. Η άνοδος υποστηρίχθηκε από την αύξηση των παραγγελιών χάρη στην ισχυρή ζήτηση από εγχώριους και διεθνείς πελάτες, σύμφωνα με τους συντάκτες του δείκτη Markit, ενώ οι αυξανόμενες τιμές και οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού έπαιξαν επίσης ρόλο.
• Το οικονομικό κλίμα παρέμεινε σταθερό τον Ιούνιο στις 108,7 μονάδες στον δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι προσδοκίες για την απασχόληση αυξήθηκαν οριακά σε 112 μονάδες, από 110,9 το Μάιο. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε 3,4 μονάδες, μετά την άνοδο 7,6 μονάδων σε -22,2 τον Μάιο.
• Η ανεργία αυξήθηκε στο 17,1% το πρώτο τρίμηνο, αύξηση σχεδόν 1% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση. Ο αριθμός των ανέργων παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, ωστόσο ο αριθμός των απασχολούμενων συρρικνώθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση και το μέγεθος του ανενεργού πληθυσμού σε ηλικία εργασίας αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό που αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις του προγράμματος.
• Η κυβέρνηση θα προκηρύξει διαγωνισμούς για τη διαχείριση του κρατικού φορέα που θα αγοράσει και θα εκμισθώσει την ακίνητη περιουσία των ευάλωτων νοικοκυριών στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος αφερεγγυότητας. Το μέγεθος της απαιτούμενης επένδυσης εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2 δις ευρώ, ενώ οι όροι του διαγωνισμού απαιτούν ένα δεκαετές ιστορικό διαχείρισης χαρτοφυλακίων ακινήτων.
• Τα ΕΛΠΕ ξεκίνησαν το στρατηγικό της σχέδιο με τίτλο «VISION 2025», το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις 4 δις ευρώ, οι μισές από τις οποίες θα είναι ανανεώσιμες πηγές. Το σχέδιο, το οποίο σηματοδοτεί μια μετατόπιση από τις δραστηριότητες του ομίλου στον τομέα του πετρελαίου, θα μειώσει επίσης κατά το ήμισυ τις εκπομπές CO2 έως το 2030.
• Η ΔΕΗ σχεδιάζει να εκδώσει ένα ακόμη 7ετές βιώσιμο ομόλογο που σχετίζεται με τις εκπομπές CO2 της εταιρείας, με στόχο την αύξηση 300 εκατ. ευρώ. Η κίνηση θα ακολουθήσει την επιτυχή έκδοση 775 εκατ. ευρώ σε βιώσιμα ομόλογα ήδη φέτος από τη μεγαλύτερη γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
• Στον τουρισμό, οι αργές αφίξεις και τα αυξανόμενα εμπόδια για ταξίδια οδήγησαν τον τουριστικό κλάδο να μειώσει τις προβλέψεις εσόδων της για το τρέχον έτος στο 35-40% των εσόδων του 2019. Αυτό είναι σύμφωνο με την έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ, όπου ο τομέας εισπράττει έσοδα άνω των 7 δις ευρώ, ή το 39% των εσόδων του κλάδου το 2019.
• Η Ελλάδα ανέβηκε δύο θέσεις τα τελευταία δύο χρόνια για να γίνει ο κορυφαίος προορισμός για τα superyacht charters το 2021, καταλαμβάνοντας το 23% της αγοράς. Αυτό συνοδεύτηκε από αύξηση 15% του αριθμού των superyachts που ναυλώθηκαν εκτός Ελλάδας. Το Bloomberg αναφέρει ότι υπήρχαν 194 superyachts στα ελληνικά ύδατα τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 171 στην Ιταλία και 170 στις ΗΠΑ.