Ένοχος για κατασκοπία κρίθηκε Αμερικανός πρώην πεζοναύτης από ρωσικό δικαστήριο

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη Πολ Γουέλαν για κατασκοπία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών και του επέβαλε ποινή 16 χρόνων κάθειρξης έπειτα από μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών την οποία διπλωμάτες των ΗΠΑ χαρακτήρισαν άδικη και αδιαφανή.

Ο Γουέλαν, που διαθέτει αμερικανική, βρετανική, καναδική και ιρλανδική υπηκοότητα, συνελήφθη από πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Μόσχα στις 28 Δεκεμβρίου 2018.

Η Μόσχα υποστηρίζει πως ο Γουέλαν, 50 ετών, συνελήφθη επ΄αυτοφόρω με ένα στικάκι USB που περιείχε απόρρητες πληροφορίες. Ο Γουέλαν, που δήλωσε αθώος, είπε πως έπεσε σε παγίδα και πως ο ίδιος πίστευε πως το στικάκι, που έλαβε από μια γνωριμία του στη Ρωσία, περιείχε φωτογραφίες από διακοπές.

Διπλωμάτες των ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την υπόθεση «σημαντικό εμπόδιο» στη βελτίωση των ήδη κακών διμερών σχέσεων, έχουν δηλώσει κατ΄επανάληψη πως δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του και κάλεσαν τη Ρωσία να τον αφήσει ελεύθερο.

Κρατικοί εισαγγελείς, που κατηγόρησαν τον Γουέλαν ότι είναι το λιγότερο ένας βαθμοφόρος συνταγματάρχης των στρατιωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ζήτησαν από το δικαστήριο να καταδικάσει τον Γουέλαν σε κάθειρξη 18 ετών σε φυλακή ασφαλείας.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν δήλωσε πως η καταδίκη του Πολ Γουέλαν θα πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο δικηγόρος του Γουέλαν δήλωσε μετά την ετυμηγορία ότι είχε ειπωθεί στον πελάτη του πως θα περιλαμβανόταν σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με έναν Ρώσο πολίτη που εκρατείτο στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως έχει προτείνει σε διάφορες περιπτώσεις.

πηγή: ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *