Επίσημη έναρξη της κούρσας με αντεγκλήσεις, εκατέρωθεν βολές και παρασκήνιο – FANTOMAS.GR

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί αλλά ξεκίνησε σε… «ώρα ΠαΣοΚ» λίγο πριν τις 12. Η καθυστέρηση οφειλόταν στις παρασκηνιακές επαφές των επιτελών των υποψηφίων αρχηγών για τα εκκρεμή ζητήματα που υπήρχαν με κορυφαίο αυτό του μητρώου μελών και των 5000 υπογραφών, μελών του κόμματος, που οφείλει να προσκομίσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου κάθε υποψήφιος προκειμένου να πάρει και επισήμως τη θέση του στην αφετηρία της κούρσας.

Το παρασκήνιο για τις υπογραφές

Οι παρασκηνιακές επαφές ξεκίνησαν από νωρίς. Μισή ώρα πριν την επίσημη συνεδρίαση οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας και Χρήστος Πρωτόπαπας μπήκαν σε ένα από τα καφέ της πλατείας που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο «Κάραβελ». Λίγα λεπτά αργότερα μπήκε στο ίδιο καφέ ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέας Σπυρόπουλος. «Κατά σύμπτωση πέρασε και είπαμε να τον κεράσουμε ένα καφέ» είπε με χιούμορ στο «Βήμα» ένας εκ των συνεργατών της κυρίας Γεννηματά. Σε κάθε περίπτωση οι επαφές που έγιναν ανάμεσα σε όλες τις πλευρές, δεν φαίνεται να έφεραν αποτέλεσμα.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Χάρης Καστανίδης αναρωτήθηκε πως προκύπτει ότι τα μέλη του κόμματος είναι 138 χιλιάδες και πρόσθεσε: «Μπορούμε να τους καλέσουμε όλους μαζί, να πάμε στο Σύνταγμα και να κερδίσουμε τις εκλογές». Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι μπορεί και εντός της ημέρας να συγκεντρώσει τον αριθμό των απαιτούμενων υπογραφών ζήτησε ωστόσο οι υποψηφιότητες να αναδειχθούν με πολιτική απόφαση της κεντρικής επιτροπής. Η πλευρά Γεννηματά αντέδρασε λέγοντας ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στο καταστατικό, η πλευρά Λοβέδρου φάνηκε να στηρίζει την πρόταση Καστανίδη, η πλευρά Ανδρουλάκη τήρησε μια μάλλον ουδέτερη στάση, και ο προεδρεύων Γιάννης Κουτσούκος δεν την έθεσε σε ψηφοφορία προκαλώντας αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να ισχύσει για το θέμα των υπογραφών η πρόβλεψη του καταστατικού.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου. Αν δηλαδή οι υπογραφές που προσκομιστούν ελεγχθούν προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκουν σε μέλη του κόμματος ή όχι. H Χαριλάου Τρικούπη μεταδίδει ότι θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος των υπογραφών μετά την κατάθεσή τους στις 15 Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία θα είναι 4. Κάθε προσπάθεια να αποκλειστεί ένας εκ των υποψηφίων θα προκαλέσει αντιδράσεις τεκτονικές που ενδεχομένως να τινάξουν την όλη διαδικασία στον αέρα. Άλλωστε και οι 4 υποψήφιοι είναι εκλεγμένοι στη Βουλή και την Ευρωβουλή, άρα έχουν ήδη νομιμοποίηση από τη βάση της παράταξης. Πάντως, το προηγούμενο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη έδειξε σαφή σημάδια ευελιξίας στο ζήτημα των υπογραφών. Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά έλεγαν ότι οι υπογραφές στήριξης μπορεί να μην προέρχονται από μέλη του κόμματος, αρκεί με την υπογραφή στήριξης να υπήρχε και μια αίτηση μέλους.

Τα πνεύματα κατά τη ψηφοφορία κατά την οποία τελικά αποφασίστηκε ότι το αντίτιμο της συμμετοχής θα είναι 3 ευρώ οξύνθηκαν καθώς η πλευρά Ανδρουλάκη δέχθηκε αιτιάσεις για υπαναχώρηση στο θέμα των υπογραφών καθώς στελέχη προσκείμενα στον ευρωβουλευτή έδειχναν να συμφωνούν με την πρόταση για πολιτική απόφαση για τους υποψηφίους.

Ωστόσο, η ψυχραιμία του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν αυτή που απέτρεψε το ανέβασμα του θερμόμετρου σε επικίνδυνα ύψη, ειδικά μετά τα «ντροπή σου» που ακούστηκαν στην αίθουσα μετά τη «βόμβα» που έριξε ο Βασίλης Κεγκέρογλου κατά την τοποθέτηση του. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, χωρίς να τους κατονομάσει, δήλωσε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Εύα Καιλή χρωστάνε στο κόμμα περί τις 56 χιλιάδες ευρώ! Πρόκειται, όπως υποστήριξε, για καταβολές που χρωστούν στο κόμμα οι δύο ευρωβουλευτές από συνδρομές που δεν έχουν καταβάλλει από το 2014.

Η αναφορά αυτή του κ. Κεγκέρογλου προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και της Εύας Καιλή. Και είναι απορίας άξιον γιατί ο κ. Κεγκέρογλου έκανε αυτή την τοποθέτηση στην κεντρική επιτροπή όταν, όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες, είχε ενημερωθεί από τον γενικό διευθυντή του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν το επιτρέπει και ότι οι ευρωβουλευτές, όπως διευκρίνισε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Εύα Καιλή «υπερκαλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας καλύπτοντας έξοδα λειτουργίας της παράταξης». « Ο διχασμός δεν κάνει καλό» επεσήμανε η κυρία Καιλή και πράγματι η απόφαση του κ. Κεγκέρογλου να πλήξει τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Εύα Καιλή, με αυτό τον τρόπο δημιούργησε κλίμα καχυποψίας, που έσπευσε να διασκεδάσει η Χαριλάου Τρικούπη, αδειάζοντας τον κ. Κεγκέρογλου. Δεν ήθελαν, οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά να χρεωθούν «χτυπήματα κάτω από τη μέση» και προσπάθεια «να δυναμιτίσουν το κλίμα».

Πάντως το κλίμα της συνεδρίασης δεν προμηνύει μια ανέφελη προεκλογική περίοδο

«Οι σημερινές εξελίξεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, δυστυχώς δεν συνάδουν με τη λογική της ενότητας και της προοπτικής για την παράταξη. Οι υποψήφιοι, είναι όλοι εκλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό και ο όποιος αποκλεισμός, είναι αδιανόητος.

Ο τρόπος που διεξήχθη η ψηφοφορία αλλά και οι εντάσεις που προκλήθηκαν, δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια. Όσοι έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τις εκλογές από πολιτικό γεγονός σε μια μάχη

μηχανισμών, απαξιωμένη απο την κοινωνία, δεν υπηρετούν την προοπτική μας» σχολίαζαν κύκλοι προσκείμενοι στον Νίκο Ανδρουλάκη μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Βολές Γεννηματά κατά των αντιπάλων της

Άλλωστε η ομιλία της κυρίας Γεννηματά, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, εμπεριείχε σημεία τα οποία προκάλεσαν προβληματισμό στις τάξεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ειδικά η αναφορά της σε διχασμό και διάσπαση του κόμματος στην περίπτωση που παρεκκλίνει της αυτόνομης πορείας του. Ήταν, όπως σχολιάστηκε από αρκετά στελέχη, σαν μια προειδοποίηση ότι η επόμενη μέρα στο κόμμα σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ξανά θα είναι περιπετειώδης. Η δε αναφορά της, αν κοιτάξουμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά, έδειχνε να φωτογραφίζει τους αντιπάλους της.

Δεν ήταν η μοναδική αιχμή της Φώφης Γεννηματά. «Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, έμεινα στα δύσκολα» δήλωσε και έστρεψε το όπλο της προς την κατεύθυνση του Ανδρέα Λοβέδρου. «Είναι βαθιά υποκριτικό να εμφανίζονται ως δήθεν υπερασπιστές του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε εμένα, οι πριν λίγο πολέμιοι του. Αυτοί που σήμερα πυροβολούν το Κίνημα Αλλαγής, είναι οι ίδιοι που πριν λίγο καιρό πυροβολούσαν το ΠΑΣΟΚ. Χαίρομαι που άλλαξαν γνώμη ακόμη και αν το κάνουν για ψηφοθηρικούς λόγους» υπογράμμισε.

Ωστόσο η κυρία Γεννηματά εκτίμησε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα εξέλθει από την διαδικασία εκλογής αρχηγού, ενισχυμένο και τόνισε ότι «εγγυώμαι την δημοκρατική διαδικασία», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του για επαναφορά του ονόματος και των συμβόλων του ΠαΣοΚ. «Φτάνει πια η εγκατάλειψη του ονόματος, του σήματος, του χρώματος, των ήχων του ΠΑΣΟΚ! Φτάνουν πια τα βαφτίσια! Το κόμμα μας μια φορά βαφτίστηκε. Και το βάφτισε ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν θα παραμερίσουμε αυτό το όνομα, για να κρατήσουμε το όνομα που έδωσαν στο Κίνημα εκείνοι που μετά τα βαφτίσια λάκισαν», τόνισε.

Ο κ. Λοβέδρος εστίασε την κριτική του στα καθηλωμένα ποσοστά του κόμματος και επεσήμανε: «Σας κοιτώ στα μάτια και σας το λέω ανοιχτά. Δεν ανέχομαι να απειλεί να κερδίσει στο χώρο της κεντροαριστεράς ο Τσίπρας και να παίρνει το κέντρο ο Μητσοτάκης. Δεν πετύχαμε. Δεν είναι επιτυχία οι δημοσκοπικές μας επιδόσεις. Δεν είναι επιτυχία το αποτέλεσμα του 19».

Εκλογές χωρίς γραφειοκρατία όπως το 2017 που «έχασα αλλά χάρηκα γιατί περάσαμε καλά ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός» ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα δεν χρειάζονται υπαινιγμοί, ενώ για το θέμα των συνεργασιών ανέφερε: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει λέγοντας ότι θέλει αυτοδυναμία. Θα ζητάμε εμείς να συνεργαστούμε; Ε όχι!»,

Κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας απέρριψε και ο Χάρης Καστανίδης. «Δεν υπάρχει πιθανότητα σύμπραξης με δεξιά γιατί ανήκουμε σε διαφορετικούς ιδεολογικούς κόσμους. Υπηρετούμε διαφορετικές αξίες και αρχές. Δεν θα συμπράξουμε με την αυτοαποκαλούμενη ριζοσπαστική αριστερά γιατί αν σε αποκαλούν γερμανοτσολιά, θα πρέπει να ντρέπονται γιατί ζητούν συνεργασίες από γερμανοτσολιάδες».

Υπέρ Λοβέδρου Γιαννακοπούλου, Κεφαλίδου, Κωνσταντόπουλος, Γρηγοράκος,

Υπέρ της υποψηφιότητας του Α. Λοβέδρου τάχθηκε η Νάντια Γιαννακοπούλου. «Εκτιμώ όλους τους υποψήφιους και θα είμαι παρούσα, όπως πάντα, όποιος και αν εκλεγεί. Ωστόσο, μετά από πολύ σκέψη, κατέληξα να στηρίξω την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου», τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας της.

Τον Ανδρέα Λοβέρδο στήριξε και η Χαρά Κεφαλίδου «Στην παρούσα συγκυρία πιστεύω ότι το κόμμα χρειάζεται έναν αρχηγό με εγνωσμένη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και εκπεφρασμένες πολιτικές θέσεις για την πατρίδα και την παράταξη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις καλύτερα από τους άξιους συνυποψηφίους του και γι’ αυτό έχει την υποστήριξή μου» τόνισε στην ομιλία της.

«Με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εκτίμηση σε όλους τους υποψηφίους προέδρους δηλώνω ανοικτά ότι στηρίζω την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου» τόνισε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Τους 4 λόγους για τους οποίους στηρίζει τον Α. Λοβέρδο εξήγησε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

« Ο πρώτος λόγος είναι γιατί είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος. Δεύτερον γιατί είναι πολύ εργατικός. Τρίτον είναι κοινοβουλευτικός άνδρας με μεγάλες μάχες κερδισμένες. Τέταρτον γιατί είναι έντιμος και δεν θα αφήσει ποτέ ξεκρέμαστη την παράταξη» ανέφερε.

Ο κ. Γρηγοράκος, συγκίνησε με την ομιλία του ειδικά όταν είπε ότι είναι χαρούμενος που βρίσκεται έναν χρόνο μετά με τους συντρόφους του. Ο πρώην υπουργός που είχε νοσηλευτεί επί μήνες στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δημήτρη Κρεμαστινού, που έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό κάτι που έγινε.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *