Έρχεται… δώρο με αναδρομικά 19 μηνών και αυξήσεις λόγω επανυπολογισμού συντάξεων

Παραμονές του Πάσχα με τη σύνταξη του Μαίου, αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά 19 μηνών και οι νέες αυξήσεις στο… χέρι για περίπου 200.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και εμφανίζονται αδικημένοι με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου.

Πρόκειται για ποσά που ξεκινούν από τα 200 και φτάνουν ακόμη και έως τις 3.000 ευρώ, ανάλογα με το ταμείο και τα έτη ασφάλισης και σε συνδυασμό με την απόφαση 1891/2019 της 4ης Οκτωβρίου του 2019, από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων αφορά περίπου 500.000 δικαιόυχους όλων των ταμείων. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα υπάρξει μείωση της προσωπικής διαφοράς με λογιστικό τρόπο, ενώ για περίπου 200.000 θα μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα “καθυστερούμενα” και θα αυξηθεί η σύνταξη τους, κατά το 1/5 του ποσού που τους αναλογεί ως επιπλέον διαφορά βάσει της ανταποδοτικής σύνταξης που έπαιρναν στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Νόμο Βρούτση, οι αυξήσεις που προκύπτουν στην ανταποδοτική σύνταξη, θα δοθούν σε 5 δόσεις έως το τέλος του 2024, σε συμμόρφωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το “κενό” διάστημα από τον Ιούνιο του 2015, έως την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Οι πλέον κερδισμένοι θα είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/05/2016, καθώς οι συντάξεις τους ήταν σημαντικά μειωμένες. Παράλληλα, η σύνταξη τους θα αυξηθεί λόγω των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης που ισχύουν για όσους έφυγαν από την εργασία με τουλάχιστον 30 έτη ασφάλισης, όπως προβλέπει ο νόμος Βρούτση. Οι παλαιοί συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016, θα δουν αύξηση μόνο στην περίπτωση που θα “σβηστεί” η προσωπική διαφορά με βάση τη νέα εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, ενώ όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, θα πάρουν πραγματική αύξηση, μόνο στην περίπτωση που είχαν μειώσεις μέχρι 20%. Οσοι είχαν πάνω από 20% μείωση και λαμβάνουν προσωπική διαφορά, θα έχουν επανυπολογισμό σύνταξης αλλά και επανυπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, κάτι που θα φανεί στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων του Μαίου, αν δεν αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας.

Λουκάς Γεωργιάδης Political

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *