Ετοιμάζουν Σύνοδο Κορυφής δια ζώσης

European Commission in Brussels

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανόν θα συνεδριάσουν δια ζώσης τις επόμενες εβδομάδες για να διαπραγματευθούν τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και ένα συνδεδεμένο με αυτόν ταμείο ανάκαμψης, αίροντας τους περιοριστικούς κανόνες που επιβλήθηκαν για τη συγκράτηση της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους.

Η ΕΕ δυσκολεύθηκε να λειτουργήσει με τις βιντεοδιασκέψεις αφότου μπήκε σταδιακά σε καραντίνα τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, η οποία έπληξε την οικονομία της και εμπόδισε τις τακτικές συναντήσεις των ηγετών των χωρών της. Λίγοι είναι, ωστόσο, στις Βρυξέλλες όσοι πιστεύουν ότι η εντατική διαπραγμάτευση – που είναι συνήθης για συμφωνίες σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ – θα μπορούσε να γίνει μέσω βιντεοδιάσκεψης, ενώ τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν ούτως ή άλλως χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. «Ο προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορούν να συμφωνηθούν χωρίς μία σύνοδο κορυφής με φυσική παρουσία. Δεν έχω συναντήσει έως τώρα κανέναν που να θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με βιντεοδιάσκεψη», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ. Τεχνικά θέματα, προβλήματα με τη μετάφραση και η λιγότερο προσωπική φύση των βιντεοδιασκέψεων καθιστούν δύσκολο για τους ηγέτες της ΕΕ να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα των ολονύχτιων συνόδων κορυφής τους στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει την Τετάρτη την πρότασή της για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, που είναι γνωστός ως Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο (σ.σ.: αφορά την περίοδο 2021-2027) ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ, και το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό που θα τον συνοδεύει. Οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν μετά μία προσπάθεια να αποκτήσουν τα μεγαλύτερα οφέλη για τις ίδιες, καθώς η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν από κοινού να δοθούν επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ μέσω του νέου ταμείου για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης. Η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο γαλλογερμανικό σχέδιο, ζητώντας η βοήθεια να δοθεί με τη μορφή δανείων αντί επιχορηγήσεων. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *