Εύθραυστη εκεχειρία στο ΚΙΝΑΛ – Οι υποψήφιοι οργανώνουν περιοδείες και το… οπλοστάσιό τους

Στο κυρίως «μενού» των προεκλογικών αντιπαραθέσεων περνούν οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, μετά την «εκεχειρία» στο πεδίο της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου τα τελευταία 24ωρα μύριζε μπαρούτι.

Υποψήφιοι και βουλευτές αφήνοντας πίσω τους την άγρια παρασκηνιακή κόντρα για το ποιος αναλαμβάνει τα ηνία της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τον αδόκητο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, προκρίνουν τώρα την «συνταγή» της ελεγχόμενης έντασης για το διάστημα που απομένει μέχρι τις κάλπες του πρώτου γύρου στις 5 Δεκέμβρη και δηλώνουν αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν συνθήκες γόνιμου διαλόγου και ενότητας για το κόμμα τους στην κρίσιμη συγκυρία.

Οι καλά γνωρίζοντες ωστόσο εξηγούν ότι παρότι απομένουν μόλις 35 μέρες για το πρώτο και καθοριστικό κρας-τεστ των υποψηφίων, οι υποψήφιοι δεν πρόκειται να αφήσουν στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις αναπάντητα σχόλια και δηκτικές επισημάνσεις- κάτι που προεξοφλεί μικρές και μεγαλύτερες κόντρες όσο πλησιάζουν οι κάλπες.

Το σίγουρο είναι ότι δια των επιτελείων τους ετοιμάζονται για όλα τα εναλλακτικά σενάρια και οργανώνονται στην κατεύθυνση ανάδειξης των «δικών» τους συγκριτικών πλεονεκτημάτων στην κούρσα για την εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής. Ταυτόχρονα αναζητούν και εντοπίζουν τις «αχίλλειες πτέρνες» των βασικών τους αντιπάλων και προσαρμόζουν τα «χτυπήματά» τους με «όχημα» τις δημόσιες παρεμβάσεις που προγραμματίζουν.

Περιοδείες και στοχευμένες δράσεις για όλες τις γενιές και τα διαφορετικά κοινά βρίσκονται στις προτεραιότητές τους- όπως και η ανάδειξη των θέσεών τους για τα τρέχοντα και ζέοντα ζητήματα της πανδημίας και του εμβολιασμού, της ακρίβειας αλλά και της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σπεύδει να ξεκαθαρίσει -απευθυνόμενος επί της ουσίας στον Ανδρέα Λοβέρδο με αφορμή τις σχετικές αιχμές – ότι δεν επιδιώκει μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Επιμένει στην ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης αλλά την ίδια στιγμή δηλώνει ότι συντηρητικό κόμμα είναι εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς είμαστε το προοδευτικό κόμμα», είπε σήμερα χαρακτηριστικά με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι, κατά την οποία υποστήριξε ότι η συζήτηση περί ΠΑΣΟΚ, συμβόλων και ονόματος θα γίνει στο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή ηγεσίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής Αχαίας ενδέχεται να ξεκινήσει τον κύκλο περιοδειών του από την γενέτειρα των Παπανδρέου, όπου διατηρεί ισχυρές δυνάμεις. Στόχος του αρχικά είναι να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν θα έμπαινε στην εσωκομματική αναμέτρηση αν ήταν η Φώφη Γεννηματά κι ότι σκοπεύει να συνεχίσει «το έργο που έμεινε στη μέση με τον θάνατό της» για να γίνει ξανά μεγάλη η προοδευτική παράταξη. Δεν λέει «όχι» στην διεξαγωγή ντιμπέϊτ, όμως συνεργάτες του διευκρινίζουν ότι ο δημόσιος διάλογος μεταξύ των υποψηφίων πρέπει να αφορά στην ανάδειξη των πολιτικών θέσεων και όχι άγονων συγκρούσεων. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπανδρέου θα ρίξει το βάρος στην οργάνωση περιοδειών ανά την Ελλάδα, προκειμένου να αναθερμάνει τις σχέσεις καταρχάς με τους ψηφοφόρους από το παπανδρεϊκό μπλοκ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει περιοδείες σχεδόν ένα χρόνο- πέρσι τέτοιο καιρό ανακοίνωνε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και να δρομολογήσει την «επιστροφή» στο ΠΑΣΟΚ και την δυναμική του ονόματος και των συμβόλων του. Ο κ. Λοβέρδος πρόκειται να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της πολιτικής και ιδεολογικής του ταυτότητας την Τετάρτη, με αφορμή την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Βέβαια έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι με τον ίδιο στην ηγεσία δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένει στη δυνατότητα σταδιακής αύξησης των δημοσκοπικών ποσοστών του κόμματος από την επομένη της εκλογής του, όπως και για τον ορισμό αντιπροέδρων στο κόμμα ως πράξη διασφάλισης της ενότητας και της κοινής δράσης.

Το επιτελείο του εκτιμά ότι στον δεύτερο γύρο θα μονομαχήσει με τον κ. Παπανδρέου, ενώ για την διαδρομή μέχρι τον πρώτο γύρο προετοιμάζει παρεμβάσεις για την «καυτή επικαιρότητα»- σήμερα για παράδειγμα κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη ζητώντας να καταγραφούν αναλυτικά σε ποια νοσοκομεία της χώρας απεβίωσαν ασθενείς με Covid-19 από τον Οκτώβριο 2020 έως σήμερα και πόσοι ακριβώς στο καθένα. Με την ερώτηση σημείωσε επίσης πως «η μακάβρια αυτή στατιστική δεν είναι απαραίτητη για λόγους εντυπώσεων, αλλά για να αποτυπωθεί με ακρίβεια ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό».

Παπανδρέου, Λοβέρδος και Ανδρουλάκης θεωρούν κρίσιμη την μάχη για την παρότρυνση των πολιτών να εμβολιαστούν. «Χρειάζεται ευρύτατη συναίνεση και συνεργασία, όχι επιβολή, όχι με τρόπο αυταρχικό, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να καταλάβει τη σημασία του εμβολιασμού», είπε ο κ. Παπανδρέου μετά την επίσκεψη στον ΕΟΔΥ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε με δήλωσή του να ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Ο υποψήφιος αρχηγός και ευρωβουλευτής επανέρχεται και στην πρότασή του «να διεξαχθούν δύο τηλεοπτικές τηλεμαχίες (debate) πριν από τον πρώτο γύρο με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων και επιπλέον μία μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων πριν από τις 12 Δεκεμβρίου, ώστε η συζήτηση αυτή να γίνει με θεσμικό τρόπο, διασφαλίζοντας την ισότιμη παρουσία όλων μας.». Έστειλε μάλιστα επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ αναφέροντας ότι πρέπει να ξεκινήσεουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η πραγματοποίησή τους, χωρίς να διαταραχθεί η προεκλογική εκστρατεία κανενός εκ των υποψηφίων». Ο Νίκος Ανδορυλάκης επενδύει στα κομματικά δίκτυα που έχει συγκροτήσει ανά την Ελλάδα, στο «σύνθημα» της ανανέωσης και στην ανάγκη μιας νέας δυναμικής αρχής για την παράταξη.

Ο Παύλος Γερουλάνος εισηγείται κοινή παρουσία υποψηφίων σε τέσσερα θεματικά debates στην περιφέρεια καθώς και ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους αποδήμους- «να κάνουμε μαζί με του άλλους συνυποψηφίους μου, σοβαρές συζητήσεις, όλοι μαζί, σε τέσσερις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας για να δείξουμε και ότι αυτός ο χώρος έχει θέσεις διακριτές απέναντι στα άλλα κόμματα, αλλά και για να υπογραμμίσουμε την ενότητα την οποία συμβολίζει η Φώφη Γεννηματά», τόνισε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΑ.

Ο Χάρης Καστανίδης συνεχίζει πολιτικές συγκεντρώσεις, περιοδείες και συνεντεύξεις. Την Τετάρτη έχει πολιτική συγκέντρωση και συζήτηση με φίλους του στις βορειοδυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή, στην Β’ Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Δρυμού και το Σάββατο στην πόλη της Καβάλας.

Ο Παύλος Χρηστίδης επιχειρεί να ταυτίσει την υποψηφιότητά του με τα αναγκαία βήματα ανανέωσης στο κόμμα του και της αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *