Φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια – Το σχέδιο της Κυβέρνησης – FANTOMAS.GR

Στην Κυβέρνηση δεν θα περιμένουν την φετινή απογραφή πληθυσμού για να διαπιστώσουν αυτό που είναι προφανές και από την καταγραφή του ισοζυγίου γεννήσεων – θανάτων αλλά και από τα στοιχεία του ληξιαρχείου. Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται ταχύτατα καθώς οι γεννήσεις είναι σε ιστορικό χαμηλό και οι θάνατοι σε ιστορικό υψηλό. Έτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες – και πριν από το τέλος του έτους- αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος.

Μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που θα εκπέμπουν ένα «μήνυμα» στην κοινωνία και ειδικά στους νέους. Να γνωρίζουν ότι θα έχουν τη βοήθεια της πολιτείας για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, για την κάλυψη των εξόδων της γέννας, για την διατήρηση της θέσης εργασίας όσο το παιδί θα είναι μικρό, για την φύλαξη του παιδιού κατά την προσχολική ηλικία κλπ.

Η ανασφάλεια για το μέλλον είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι νέοι αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε ολοένα και μεγαλύτερη ηλικία και ο λόγος για τον οποίο ο δείκτης γεννήσεων ανά ζευγάρι παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που απαιτούνται για να αποφευχθεί η ταχύτατη γήρανση του πληθυσμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά το επίδομα γέννησης, τα μέτρα για την καταπολέμησης ανεργίας των νέων, την υποχρεωτική εγγραφή στο προνήπιο και τις ειδικές άδειες για τις γονείς που ενσωματώθηκαν στο νέο εργασιακό νόμο, ετοιμάζονται νέες παρεμβάσεις. Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του νέου ζευγαριού είναι βασική προτεραιότητα.

Οι δυσκολίες είναι γνωστές: περιορισμένη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αδυναμία εξασφάλισης υψηλού εισοδήματος κλπ. Έτσι, στο τραπέζι πέφτει η ιδέα της αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Μόνο η ΕΤΑΔ φαίνεται να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 70.000 ακίνητα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις αξιοποίησης αυτών των ακινήτων ακόμη μελετώνται.

Το βέβαιο είναι ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος, θα βρίσκεται στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *