G7: Πολύ κοντά σε πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο

From left, Japan's Prime Minister Fumio Kishida, Canada's Prime Minister Justin Trudeau, U.S. President Joe Biden, Germany's Chancellor Olaf Scholz, British Prime Minister Boris Johnson, France's President Emmanuel Macron, Italy's Prime Minister Mario Draghi pose for a G7 leaders' group photo during a NATO summit in Brussels, Thursday March 24, 2022. (Henry Nicholls/Pool via AP)

Οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) θα δεσμευθούν σήμερα σε νέο πακέτο συντονισμένων ενεργειών με στόχο την αύξηση της πίεσης σε βάρος της Ρωσίας αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα οριστικοποιήσουν τα σχέδια για πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση έγινε ύστερα από την είδηση ότι η Ρωσία φαίνεται να οδηγείται στην πρώτη χρεοκοπία εδώ και δεκαετίες και ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στη σύνοδο των ηγετών της G7.

«Οι διττοί στόχοι των ηγετών της G7 ήταν να στοχοθετήσουν άμεσα τα έσοδα του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, ιδιαίτερα μέσω της ενέργειας, αλλά επίσης να ελαχιστοποιήσουν τα επακόλουθα και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της G7.

Οι ηγέτες της G7 είναι «πολύ κοντά στο σημείο του να αποφασίσουν να ζητήσουν από τους υπουργούς τους να αναπτύξουν επειγόντως μηχανισμούς για να θέσουν πλαφόν σε παγκόσμιο επίπεδο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε ο αξιωματούχος. Ένας τέτοιος μηχανισμός, που μένει να καθοριστεί, θα περνά από τις «υπηρεσίες» που αφορούν την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε η πηγή αυτή.

Οι χώρες της G7, που αντιστοιχούν περίπου στο μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι αποφασισμένες να εντείνουν τις πιέσεις στη Ρωσία χωρίς να οδηγήσουν σε αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού που πλήττει ιδιαίτερα το νότιο ημισφαίριο.

Οι χώρες της G7 από κοινού «θα συνεχίζουν να περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας βιομηχανικούς πόρους» κυρίως στον τομέα της άμυνας, που η Ουάσινγκτον ήδη έχει «θέσει στο στόχαστρο με επιθετικό τρόπο» μέσω κυρώσεων σε βάρος μεγάλων δημόσιων ρωσικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες αυτές δεν θα μπορούν πια να εισάγουν αμερικανικά προϊόντα, κυρίως εξαρτήματα τεχνολογίας.

Οι ηγέτες της G7 θα αναλάβουν επίσης μια «άνευ προηγουμένου, μακροπρόθεσμη δέσμευση ασφάλειας για να παράσχουν στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη για όσο χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης προμήθειας εξελιγμένων όπλων, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση.

Οι κυρώσεις της Δύσης έχουν πλήξει σοβαρά τη ρωσική οικονομία και τα νέα μέτρα έχουν στόχο να στερήσουν από το Κρεμλίνο πετρελαϊκά έσοδα. Οι χώρες της G7 θα εργαστούν με άλλες –συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας– για τον περιορισμό των εσόδων που ο Πούτιν μπορεί να συνεχίσει να παράγει, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο

«Η σημερινή είδηση περί αθέτησης πληρωμών της Ρωσίας, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, δείχνει πόσο ισχυρές είναι οι ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι ΗΠΑ, μαζί με συμμάχους και εταίρους, καθώς πόσο δραματικός είναι ο αντίκτυπος στη ρωσική οικονομία», προσέθεσε ο αξιωματούχος.
πηγή:ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *