Γιατί έκαναν μήνυση στην Amazon εργαζόμενοι

Τρεις εργαζόμενοι στην Amazon προσέφυγαν δικαστικά εναντίον της εταιρείας την οποία κατηγορούν ότι συνέβαλε την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού μεταξύ των υπαλλήλων της, καθώς δεν φροντίζει να τους παρέχει ασφαλείς συνθήκες εργασίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον μία εξ αυτών να προσβληθεί από την covid-19 και να μεταφέρει την ασθένεια στην οικογένειά της.

Η προσφυγή κατατέθηκε την Τετάρτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν από τρεις εργαζόμενους στην αποθήκη JFK8 στο Στάτεν Άιλαντ και από μέλη των οικογενειών τους.

Μία εργαζόμενη, η Μπάρμπαρα Τσάντλερ, δήλωσε ότι βρέθηκε θετική στον κορονοϊό τον Μάρτιο και μετέφερε την ασθένεια στην οικογένειά της, με αποτέλεσμα να μολυνθούν αρκετοί συγγενείς της και μία ξαδέρφη της να πεθάνει στις 7 Απριλίου.

Σύμφωνα με την προσφυγή, η Amazon έχει μετατρέψει την αποθήκη αυτή, όπου εργάζονται περίπου 5.000 άνθρωποι, σε έναν “χώρο κινδύνου” εμποδίζοντας τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19, προτιμώντας να προωθήσει την παραγωγικότητα εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων.

Αναφέρει ότι η Amazon αναγκάζει τους υπαλλήλους της να εργάζονται “σε φρενήρεις ρυθμούς, ακόμη και όταν αυτό τους εμποδίζει να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να πλένουν τα χέρια τους και να απολυμαίνουν τις επιφάνειες εργασίας τους”.

Με την προσφυγή τους οι εργαζόμενοι ζητούν από την Amazon να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία για την ασφάλεια των εργαζομένων και να μην τιμωρεί τους εργαζόμενους που εμφανίζουν συμπτώματα της covid-19 ή που χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.

Η εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων δεν έχει σχολιάσει την προσφυγή, όμως τόνισε ότι μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού ακολουθεί πάντα τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών σε θέματα ασφαλείας που διαθέτει στους χώρους εργασίας της.

Η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ έχει ωφεληθεί από την αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου καθώς πολλοί καταναλωτές, ιδιαίτερα την περίοδο της καραντίνας, δεν μπορούσαν να πάνε στα φυσικά καταστήματα.

Συνδικάτα, αξιωματούχοι και κάποιοι εργαζόμενοι έχουν κατηγορήσει την Amazon για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενούς της, αλλά και για το γεγονός ότι απέλυσε κάποιους που επέκριναν τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος απάντησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν έχουν γίνει απολύσεις για τον λόγο αυτό.

Τουλάχιστον 800 υπάλληλοι σε αποθήκες της Amazon στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19, σύμφωνα με ανεπίσημο απολογισμό ενός εργαζόμενου.

Στο τέλος του 2019 η Amazon διέθετε 798.000 υπαλλήλους μερικής και πλήρους απασχόλησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *