H απάντηση Πατούλη για την υπόθεση των σκουπιδιών
«Η Αττική σύντομα αποκτά ένα ολοκληρωμένο και φιλικό προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της και ως το 2025, θα έχουμε κλείσει για πάντα τη χωματερή της Φυλής», απαντά ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τα απορρίμματα της Αττικής και ειδικά για την επιλογή των ΣΔΙΤ που προκρίνει η κυβέρνηση μέσω της Περιφέρειας.
Η αντίδραση της Περιφέρειας ήταν έντονη, αποδίδει «μηδενικό έργο» στην προηγούμενη κυβέρνηση και κυρίως στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου τονίζοντας ότι «μέσα σε ένα χρόνο, έγιναν περισσότερα από ότι τα προηγούμενα πέντε χρόνια».
Επισημαίνει ότι η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας κατάφερε να βάλει τις βάσεις για να υλοποιήσει ένα νέο, ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο σχέδιο, και παραθέτει τα παρακάτω 15 σημεία, που «υλοποιούνται βήμα – βήμα, μέρα με τη μέρα»:
1. Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση και στην εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή με δημιουργία ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων.
2. Προωθείται η αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, ώστε να υπηρετεί τους στόχους και του νέου ΕΣΧΑΔΑ. Έως το τέλος του 2020 θα είναι έτοιμη η μελέτη.
3. Προχωράν οι διαδικασίες για την αναγκαία επέκταση του ορίου ζωής του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Φυλής ως το 2025, οπότε θα είναι έτοιμες οι νέες μονάδες επεξεργασίας, και η χωματερή της Φυλής να κλείσει οριστικά.
4. Προχωρά η επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας
5. Αναβαθμίζεται το ΕΜΑΚ Λιοσίων για να επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από τους Δήμους το επόμενο διάστημα.
6. Το σχέδιό προβλέπει την κατασκευή τριών νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό .
7. Για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, επιλέχθηκε η μέθοδος των ΣΔΙΤ για τις δύο πρώτες ΜΕΑ και μόνο το Γραμματικό θα είναι δημόσιο έργο.
8. Το σχέδιό έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η κατάθεση των φακέλων για τα έργα με ΣΔΙΤ θα γίνει εντός του Ιούλιου, η προκήρυξη των έργων ως το τέλος του χρόνου και τα έργα θα ολοκληρωθούν ως το 2025.
9. Ο υφιστάμενος εθνικός σχεδιασμός δεν επιτρέπει σήμερα την καύση, γι’ αυτό και δεν προβλέπεται στον υφιστάμενο σχεδιασμό για την Περιφέρεια.
10. Ολοκληρώνεται ως τις αρχές Αυγούστου η παράδοση 80 απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων και 9000 κάδων, για την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή σε 66 Δήμους της Αττικής, η προμήθεια των οποίων είχε γίνει από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
11. Αποφασίστηκε η προμήθεια επιπλέον 100 απορριμματοφόρων και 40.000 καφέ κάδων, με την την ολοκλήρωση της παράδοσης του νέου υλικού ως τα μέσα του 2021.
12. Διανέμονται σε όλους τους Δήμους της Αττικής, κάδοι εσωτερικής ανακύκλωσης.
13. Προχωρά η δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης, σε όλους τους Δήμους της Αττικής με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού
14. Εφαρμόζεται νέα τιμολογιακή πολιτική στον ΕΔΣΝΑ με ισχύ από 1-1-2021 και κίνητρα στους Δήμους να εφαρμόσουν σύστημα διαλογής στην πηγή.
15. Με έμφαση στην ευαισθητοποίηση κι ενεργοποίηση των πολιτών ξεκινούν προσεχώς καμπάνιες ενημέρωσης, προκειμένου να τους καταστήσουμε συμμάχους στην προσπάθεια για Καθαρή Αττική.
Σημειώνεται ότι η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι αλλαγές στο σχεδιασμό και στη στρατηγική διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής, που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ με εκτελεστικό βραχίονα τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αποτυπώνουν την κλασική αντιπεριβαλλοντική πολιτική τους: Ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υπηρεσιών, αύξηση του κόστους για πολίτες και επαγγελματίες, αποδόμηση περιβαλλοντικών κανόνων και μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τακτοποίηση ημετέρων, ενώ «επιχειρούν να μας μεταφέρουν στα αδιέξοδα του 2013-2014 με φαραωνικές μονάδες…» Στη συνέχεια απαριθμούσε τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που προωθήθηκαν μαζί με τον νέο ΠΕΣΔΑ για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων