Η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί, σύμφωνα με κορυφαίο Τούρκο αρθρογράφο!

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας θα ψηφίσει υπέρ της μετατροπής της Αγια Σοφιάς σε τζαμί! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Χουριέτ, Αμπντουλκαντίρ Σέλβι – γνωστός για τις στενές του σχέσεις με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους –  ο οποίος αναφέρει επίσης ότι η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αύριο. Τις πληροφορίες του φαίνεται πως επιβεβαιώνουν  Τούρκοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς

Ο Σέλβι στο άρθρο του τονίζει ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα έχει ιστορικές συνέπειες , επισημαίνει ωστόσο ότι έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του τουρκικού λαού. Ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρει επίσης ότι ορισμένοι θα θεωρήσουν ότι η  μετατροπή  του μνημείου σε μουσουλμανικό τέμενος κρύβει πολιτικά κίνητρα, τονίζει ωστόσο ότι η απόφαση έρχεται πολύ πριν από τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία που έχουν προγραμματιστεί για το 2023.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, του ναού του έκτου αιώνα που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO και είναι σήμερα ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ αμερικανών, ρώσων και ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη.

Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *