Η άνοδος των αγορών έκανε πλουσιότερους τους κροίσους που πλέον γίνονται και πιο γρήγορα
Το ότι οι πλούσιοι γίνονται συνεχώς πλουσιότεροι είναι ευρέως γνωστό και αποδεδειγμένο. Οπως φαίνεται, πάντως, με τα τελευταία στοιχεία, τώρα πλέον γίνονται και πιο γρήγορα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων, Boston Consulting Group, το 2017 οι πλούσιοι έγιναν ακόμα πλουσιότεροι από το 2016 χάρις στην άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών και της ισοτιμίας ορισμένων νομισμάτων έναντι του δολαρίου. Ο συνολικός πλούτος που έχουν στα χέρια τους έφθασε τα 202 τρισ. δολάρια πέρυσι, δηλαδή αυξήθηκε κατά 12% από το 2016. Το ποσοστό αύξησης ήταν το υψηλότερο την πενταετία 2013-2017. Τα 86,2 τρισ. δολάρια εντοπίζονται στη Β. Αμερική, τα 40,5 τρισ. δολάρια στη Δ. Ευρώπη και τα 38,4 τρισ. δολάρια στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού.
Οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι ελέγχουν σήμερα σχεδόν το μισό του παγκόσμιου ατομικού πλούτου, όπερ σημαίνει πως το μερίδιό τους έχει αυξηθεί από το σχεδόν 45% του 2012, σύμφωνα με την έκθεση της Boston Consulting Group. To μεγαλύτερο μέρος του πλούτου αυτού, και συγκεκριμένα τα 86,2 τρισ. δολάρια, έχει συγκεντρωθεί στη Βόρεια Αμερική (ποσοστό σχεδόν 43% του συνόλου διεθνώς). Στην περιφέρεια αυτή τα υπό επένδυση κεφάλαια (μετοχές, ρευστό, ομόλογα, αμοιβαία κ.ά.) βρίσκονται στα χέρια ανθρώπων με περιουσία 5 εκατ. δολαρίων και άνω. Ειδικά στις ΗΠΑ περισσότεροι από 35 εκατ. άνθρωποι έχουν περιουσία από 250.000 δολάρια έως και 1 εκατ. δολ., εκ των οποίων τα περισσότερα είναι τοποθετημένα σε συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς.
«Το γεγονός ότι αυξάνεται ο πλούτος, που ελέγχουν οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι στη γη, ως ποσοστό επί του συνολικού πλούτου δεν μεταφράζεται στο ότι οι φτωχοί φτωχαίνουν», παρατηρεί η Αννα Ζακρέβσκι, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας που εκπόνησε την έρευνα και συνέταξε την έκθεση της Boston Consulting Group. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όλοι οι άνθρωποι γίνονται λίγο πιο πλούσιοι». Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο της Boston Consulting Group, η γρηγορότερη διόγκωση του πλούτου κατά το παρελθόν έτος σημειώθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία, στη Νότια Αμερική και στη Μέση Ανατολή.
Σήμερα, οι περισσότεροι κροίσοι ζουν στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Ειδικότερα, η Κίνα «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες με κριτήριο τον αριθμό των εκατομμυριούχων και των δισεκατομμυριούχων, αλλά και το ποσοστό του πλούτου που ελέγχει παγκοσμίως. Μεταξύ 2016 και 2017 ο ατομικός πλούτος στη χώρα είχε αύξηση κατά 13%, δηλαδή τη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.
«Στην Κίνα αυξάνεται δραστικά ο αριθμός όσων έχουν περιουσία από 250.000 δολ. έως και 1 εκατ. δολ.», παρατηρεί η κ. Ζακρέβσκι. «Με τα δεδομένα αυτά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στην Κίνα θα δημιουργείται περισσότερος πλούτος από ό,τι στις ΗΠΑ». Τέλος, στη Δυτική Ευρώπη το 2017 ο ατομικός πλούτος αυξήθηκε κατά 3,2% στα 40,5 τρισ. δολ.
Οι ανησυχίες για την πορεία της Ευρωζώνης και τις επιπτώσεις εξόδου της Βρετανίας επηρεάζουν ώς ένα βαθμό τις αποφάσεις όσων τραπεζών και οίκων επενδύουν για λογαριασμό των Ευρωπαίων πάμπλουτων. Παρά ταύτα, έως το 2021 στη Δ. Ευρώπη ο πλούτος θα αυξάνεται κατά 4% ετησίως, κατά την Boston, και θα φθάσει τα 48 τρισ. δολ.
Έντυπη Κ