Η χώρα σε κατάσταση συναγερμού μέχρι τη Δευτέρα – Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται για τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου όλη η χώρα λόγω του πάρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται από αύριο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ισχύσει από αύριο το πρωί μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και θα συνδράμουν δυνάμεις από πέντε χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Αναμένονται αεροσκάφη και πυροσβέστες από Γαλλία, Σουηδία, Ρουμανία και Ελβετία ενώ ήδη συνδράμουν δυνάμεις από την Κύπρο. Ακόμη, αυτή την ώρα συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την επιχειρησιακή προετοιμασία της ιδιαίτερα δύσκολης αυριανής ημέρας.

Για μετεωρολογικές συνθήκες που ομοιάζουν με εκείνες που επικράτησαν στην περιοχή του Ματιού Αττικής στις 23 Ιουλίου του 2018 και σε συνδυασμό με τον ισχυρό καύσωνα που επικρατεί αποτελούν συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για την εξέλιξη των πυρκαγιών, έκανε λόγο ο πύραρχος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στις συνθήκες που προβλέπονται αύριο. «Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας και στις μετακινήσεις αλλά και στις ενέργειες που κάνουμε», τόνισε. Συγκεκριμένα είπε ότι η αυριανή μέρα χαρακτηρίζεται από την επίδραση ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και τη σταδιακή επικράτηση δυτικών ανέμων στα υπόλοιπα κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας. Στα τμήματα αυτά η ένταση των ανέμων θα αγγίζει τοπικά τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ενώ η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμα και κάτω του 10% στα ανατολικά ηπειρωτικά τμημάτα. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι διανύουμε την δέκατη ημέρα ενός ισχυρού επεισοδίου καύσωνα που επηρεάζει όλη τη χώρα μας τον ισχυρότερο καύσωνα όσον αφορά την έκταση και τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Η θερμοκρασία και σήμερα ξεπέρασε τους 44, 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας μας ενώ η σχετική υγρασία προσέγγισε το 10%.

Αναλυτικότερα ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι σήμερα είναι μία ακόμη πιο δύσκολη ημέρα με ακόμη πιο εκτεταμένες πυρκαγιές, τις οποίες προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουν, ενώ προσέθεσε ότι μόνο σήμερα είχαν 99 νέες πυρκαγιές, ενώ κλήθηκαν να διαχειριστούν συνολικά 145 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια εκ των οποίων παραμένουν ενεργές και υπό διαχείριση οι 57. Ακόμη γνωστοποίησε ότι από προχθές έχουν ανακληθεί και ανασταλεί όλες οι άδειες των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας και αυτή την στιγμή δίνουν με αυταπάρνηση την μάχη.

Σχετικά με την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, που εκδηλώθηκε προχθές, οι αναζωπυρώσεις υπολογίζονται συνολικά σε 95 και σήμερα μέτρησαν περισσότερες από 12 με αρκετές κηλιδώσεις που δημιούργησαν νέες εστίες. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 12:30 στα πρώην Βασιλικά κτήματα πήρε γρήγορα διαστάσεις προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς τη Δροσοπηγή και το Κατσιμίδι και προς στιγμήν πέρασε την Εθνική Οδό στα διόδια των Αφιδνών, όπου και ανακόπηκε άμεσα. Εκτός από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που υπήρχαν ήδη σε διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, τώρα συνολικά επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και επιπρόσθετα 40 πυροσβέστες από Κύπρο, 150 οχήματα, και μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν 7 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για εναέριο συντονισμό. Το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, ενώ συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας αλλά και η Περιφέρεια Αττικής και η Τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα.

Αναφερόμενος στα μηνύματα που στάλθηκαν μέσω του 112 είπε ότι για την προστασία του πληθυσμού, άμεσα, μέσω του 112 απέστειλαν 5 μηνύματα. Το πρώτο στις 14:20 για την εκκένωση των οικισμών Δροσοπηγή και Ιπποκράτειο Πολιτεία, το δεύτερο 14:40 έδινε οδηγίες στους κατοίκους του Κρυονερίου για την προστασία των κατοικιών τους και το τρίτο μήνυμα στις 17:05 για την εκκένωση της Δροσοπηγής. Επίσης, μήνυμα στάλθηκε στις 18.45 για την εκκένωση των περιοχών Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες, και στις 18.50 για την Ιπποκράτειο Πολιτεία ξανά.

Όσον αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθές στην Αρχαία Ολυμπία ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, αλλά οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις απείλησαν οικισμούς. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ του Πυροσβεστικού Σώματος με μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη για εναέρια επιτήρηση, ενώ για την πυρόσβεση από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό.

Το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως τόνισε, μέσω του 112 απέστειλαν 7 sms για την εκκένωση συνολικά 32 οικισμών στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Με την βοήθεια χωματουργικών μηχανημάτων καταφέραμε σε αρκετές περιπτώσεις να κόψουμε το μέτωπο σε πολλά σημεία προστατεύοντας μέχρι στιγμής κατά το δυνατόν τους οικισμούς αλλά κυρίως τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας», υπογράμμισε.

Σχετικά με την βόρεια Εύβοια είπε ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου και συνεχίζει να εξελίσσεται σε πολύ δύσβατα σημεία.

Μέσω του 112 εστάλησαν συνολικά 9 sms, για την εκκένωση 25 οικισμών εκ των οποίων τα 4 sms σήμερα, το πρωί στις 04:05 για εκκένωση των οικισμών Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Αμέλαντες, στις 05:15 για εκκένωση του οικισμού Κεραμεία, στις 09:25 για εκκένωση του οικισμού Κεχριές και στις 16:35 για Αγία ‘Αννα, Παλαιοβρύση, Κεραμεία και Αγκάλη.

Συνολικά επιχειρούν, στη Βόρεια Εύβοια 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, και έως το τελευταίο φως επιχειρούσαν 2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, ενώ όπως προσέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς δυναμική είναι η συνδρομή του Στρατού μας με πεζοπόρα τμήματα και 2 ελικόπτερα πυρόσβεσης. Συνεπικουρούν επίσης το Λιμενικό Σώμα, πολλές εθελοντικές ομάδες αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια Μεσσηνίας εχθές το απόγευμα επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, και μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Χθες, μέσω του 112 στις 19:05, στάλθηκαν sms για την εκκένωση των οικισμών Μοναστηράκι και ‘Αγιοι Θεόδωροι. Στις 20:10 για εκκένωση των οικισμών Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα, σήμερα με νέο sms στις 15:20 για εκκένωση των οικισμών Διαβολίτσι και ‘Ανω – Κάτω Μέλπεια και με νέο μήνυμα στις 17:40 για εκκένωση του οικισμού Χράνοι προς ασφαλή κατεύθυνση.

Επίσης, μετά από μεγάλη αναζωπύρωση στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Τρίτη στη Δεσκάτη Γρεβενών, στις 16:00 ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Κέντρο, Νησί, Αγαλαίοι και Δίπορο Γρεβενών.

Στις 15:19 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση πλησίον του οικισμού Ελαία Δωρίδας και επεκτάθηκε σε δασική έκταση. Μέσω του 112 με μήνυμα στις 16:05, ζητήθηκε η εκκένωση του οικισμού Ελαία Δωρίδας και στη συνέχεια στις 17:35 η εκκένωση του οικισμού Καλλιθέα.

Όσον αφορά για τις δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ενεργοποιώντας τον μηχανισμό έχουν δεχτεί και συνεχίζουν να δέχονται βοήθεια και για τις προσεχείς ημέρες από τις παρακάτω χώρες:

· από την Κύπρο 40 πυροσβέστες που επιχειρούν στην ‘Ανω Βαρυμπόμπη Αττικής και 2 αεροσκάφη στην Κρήτη,

· από την Γαλλία αναμένονται το βράδυ 83 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη

· από την Σουηδία 2 αεροσκάφη που τα αναμένουμε αύριο

· από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα που αναμένονται αύριο το πρωί

· τέλος από την Ελβετία όπου αναμένονται 3 ελικόπτερα

«Οι ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες, με ακόμη πιο δύσκολη την αυριανή», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ προσέθεσε ότι για τον λόγο αυτό, στάλθηκε πριν λίγο μήνυμα 112 προς όλους σε όλη την επικράτεια.

Το μήνυμα αναφέρει τα εξής: «Πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε οποιαδήποτε πυρκαγιά».

«Σε αυτό το πλαίσιο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της περιουσίας αλλά πρωτίστως της ίδιας μας της ζωής, που είναι και η απόλυτη προτεραιότητά μας, προχωράμε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει από αύριο το πρωί μέχρι τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ», σημείωσε.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση για ακόμη μία φορά προς όλους για αυξημένη εγρήγορση και προσοχή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕPost Views:
8

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *