Η Ελληνική Αστυνομία ο 1ος Φορέας του Δημοσίου που ξεκίνησε “Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης”

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε το “Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης της Ελληνικής Αστυνομίας”.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι ο 1ος φορέας του Δημοσίου που εκπλήρωσε τη νομική υποχρέωση για τη «Διαλογή Συσκευασιών στην Πηγή», όπως ορίζει ο Νόμος 4496/2017, σε συνεργασία με τον Εθνικό Φορέα, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.

Το Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, που ξεκίνησε σε μεγάλες Υπηρεσίες της Αστυνομίας και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, αφορά στην ανακύκλωση συσκευασιών, ενώ παρέχεται σημαντικό ανταποδοτικό αντίτιμο, που ανέρχεται σε 3 ευρώ λεπτά ανά κάθε μία μεταλλική, πλαστική και γυάλινη συσκευασία.

Το συνολικό ποσό του ανταποδοτικού αντιτίμου θα ενισχύει το “Λογαριασμό αρωγής ορφανών τέκνων αστυνομικού, πυροσβεστικού και του μόνιμου επί σύμβαση αορίστου χρόνου πολιτικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, των Συνοριακών Φυλάκων και των Ειδικών Φρουρών”.

Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης Ανακοίνωσης της Έναρξης του Προγράμματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, οΑναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας δήλωσε:

«Σήμερα είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε μια σημαντική δράση, που ξεκινά στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Μια δράση ανταποδοτικής ανακύκλωσης με περιβαλλοντικό πρόσημο από τη μια, αλλά και με κοινωνικό σκοπό από την άλλη.

Από εδώ και στο εξής ένας τεράστιος όγκος συσκευασιών που μέχρι χθες κατέληγε στα σκουπίδια, θα ανακυκλώνεται με ανταποδοτικό όφελος.

Θέλω να επισημάνω ότι αυτή η δράση φέρνει και μια πρωτιά για την Ελληνική Αστυνομία. Η Ελληνική Αστυνομία είναι ο πρώτος φορέας του δημοσίου που εκπληρώνει την υποχρέωση για ανακύκλωση συσκευασιών σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία περί διασφάλισης της ξεχωριστής συλλογής των επιμέρους υλικών συσκευασίας».

Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε:

«Σήμερα λοιπόν είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί υλοποιούμε μια πράξη. Είναι μια συγκεκριμένη επιλογή εφαρμοσμένη, εφαρμοστέα και με αποτελέσματα, διότι εδώ και αρκετό καιρό και στη χώρα μας με τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων που εγκρίθηκε το 2015, κάναμε ξεκάθαρο με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ότι πρέπει να επιστρέφουν πραγματικά υλικά στην οικονομίας μας από τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Εμείς από τη μεριά μας δε θα πούμε μόνο αργήσαμε, θα πούμε παράλληλα μπράβο που ξεκινάμε και θα είμαστε δίπλα σας να το στηρίξουμε αυτό, αγαπητέ Υπουργέ. Να έχουμε τα περισσότερα δυνατά αποτελέσματα, γιατί ο κάθε ένας από εμάς συμβάλλει σε έναν εθνικό στόχο, που είναι στόχος ζωής, είναι στόχος για τα παιδιά μας και προφανώς δεν μπορεί να λείψει κανένας. Αυτή η μάχη ενώνει όλη την Ελλάδα».

Στην Τελετή Έναρξης του Προγράμματος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας δήλωσε:

«Σήμερα η Ελληνική Αστυνομία και ο Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, θέτουν τις βάσεις για την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης του προσωπικού των Υπηρεσιών τους, εντάσσοντας την προστασία του περιβάλλοντος ως προτεραιότητα στο πλαίσιο και των ευρύτερων κοινωνικών δραστηριοτήτων του αστυνομικού Οργανισμού και όχι μόνον στο πλαίσιο της θεσμικής αποστολής του Σώματος.

Σήμερα, ξεκινώντας απλά, από το στενό εργασιακό μας χώρο, θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες αναφορικά με τη διαχείριση διαφόρων, άχρηστων για εμάς και βλαβερών για το περιβάλλον αντικειμένων, όπως είναι και λέγονται τα σκουπίδια μας, μέσω της υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε συγκεκριμένα κτίρια μεγάλων υπηρεσιακών Μονάδων.

Επίσης, στο πλαίσιο περαιτέρω ευαισθητοποίησης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και αναβάθμισης των γνώσεων και της δυνατότητας διαχείρισης των ζητημάτων αυτών στο υπηρεσιακό περιβάλλον, προβλέπεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση Ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και η εκδήλωση σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικού χαρακτήρα με αποδέκτες τους πολίτες, στο πλαίσιο συνδρομής στην ευρύτερη προσπάθεια διαμόρφωσης και συλλογικής οικολογικής συνείδησης από το κοινωνικό σύνολο.

Η μικρή, έστω και συμβολική-σημειολογική, πρόσοδος, που ενδεχομένως να μην είναι τελικά και τόσο μικρή, που επιστρέφεται από την Εταιρεία Ανακύκλωσης ως ανταποδοτικό τίμημα, για τα υλικά αυτά, θα πιστώνεται αποκλειστικά στο λογαριασμό Αρωγής Ορφανών τέκνων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και θα αποτελέσει, ασφαλώς, ένα πολύτιμο, σε ηθική κυρίως αλλά και υλική βάση, στήριγμα στις οικογένειες των συναδέλφων μας που για διάφορους λόγους «έφυγαν» πρόωρα από κοντά μας.»

Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, κ.Παύλος Ραβάνης τόνισε ότι:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα μας, συμβάλλει στην Εφαρμογή του 1ου Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε Δημόσια Υπηρεσία, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση της νομικής υποχρέωσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την ανακύκλωση των συσκευασιών που απορρίπτονται στις εγκαταστάσεις αυτής.

Στον Εθνικό Φορέα της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ νοιώθουμε την υποχρέωση και έχουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην αλλαγή της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και στην καθημερινή συμμετοχή όλων των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης, μέσα από ένα νέο μοντέλο ανταποδοτικότητας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *