Η Εύα Καϊλή εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, κατακτώντας άνετα το 50%+1 του συνόλου των ψηφισάντων, όπως απαιτείται, και κατατασσόμενη με 454 ψήφους στην πρώτη πεντάδα, εξελέγη η Εύα Καϊλή, ενισχύοντας την ελληνική παρουσία σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες.

Image

Στον πρώτο γύρο της διαδικασίας καλύφθηκαν οι εννέα από τις 14 θέσεις, ενώ ο υποψήφιος του Κόμματος της Αριστεράς, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος από το 2014 Δημήτρης Παπαδημούλης, δεν κατάφερε να περάσει το όριο για να επανεκλεγεί και η τύχη του θα εξαρτηθεί στον δεύτερο γύρο.

Η κυρία Καϊλή πέτυχε όχι μόνο να εκλεγεί με εντυπωσιακή άνεση, αλλά και να περάσει σε ψήφους σημαντικά ονόματα της Ευρωβουλής, όπως την μέχρι τώρα Αντιπρόεδρο Γερμανία Καταρίνα Μπάρλει, πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης στη χώρα της.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής είχε το χρίσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου (μετά το Λαϊκό Κόμμα) και η Ισπανίδα Πρόεδρος της, αποφάσισαν να στηρίξουν την Ελληνίδα συνάδελφο τους, καθώς εκείνη κατάφερε να διακριθεί παρά τις αντίξοες συνθήκες και χωρίς να πληροί η αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ των μόλις 2 Ευρωβουλευτών τις προϋποθέσεις.

Η συμφωνία για την ανάδειξη της κυρίας Καϊλή σε θέση Αντιπροέδρου για το δεύτερο μισό της πενταετούς τρέχουσας θητείας είχε επιτευχθεί ήδη από το 2019. Η επιλογή του Κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επικαιροποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη (όταν και επιλέχθηκαν οι πέντε προτάσεις της Ομάδας για τις θέσεις των Αντιπροέδρων) χρειάστηκε ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στο παρασκήνιο όλες τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή αυτής της απόφασης του «S&D», αφού εκδηλώθηκαν κινήσεις «ανταρτών», κυρίως από βόρειες χώρες, που δεν επιθυμούν αυξημένη παρουσία Ευρωβουλευτών από τον ευρωπαϊκό νότο σε θέσεις κλειδιά.

Η κυρία Καϊλή κατάφερε να κερδίσει την επιπλέον στήριξη συναδέλφων της άλλων χωρών και παρατάξεων απέναντι σε ισχυρές γεωγραφικές συμμαχίες.

Στην εκλογή της συνετέλεσε η παραγωγική και έντονα δραστήρια παρουσία της τα προηγούμενα χρόνια στην ευρωβουλή. Η βράβευση της, το νομοθετικό της έργο που χαίρει ευρείας στήριξης, και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε με την ίδρυση του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και ως Πρόεδρος της επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας αλλά και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιστήμης και ΜΜΕ, όπως και η ιστορική συμφωνία που έκλεισε με τον ΟΟΣΑ για την διακοινοβουλευτική συνεργασία στην ΑΙ ΤΝ και την επίτευξη ενός κοινού ηθικού πλαισίου ανάπτυξης εφαρμογών, την ανέδειξε στους πιο επιδραστικούς και δημοφιλείς Ευρωβουλευτές.

Η Εύα Καϊλή χάραξε διακριτή πορεία στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές γίγνεσθαι, με την διορατικότητα να αναδείξει θέματα το 2015 που σήμερα είναι στο επίκεντρο των νομοθετικών έργων της ΕΕ. Από την κυβερνοασφάλεια και τον μπλοκτσειν, στην τεχνητή νοημοσύνη, από την φορολογική πολιτική, στην πολιτική ανταγωνισμού, το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στρατηγικών επενδύσεων της ΕΕ του οποίου άλλωστε είναι η εισηγήτρια του ΣΔ, που αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό 500 δις επενδύσεων και ακόμη 372 δις ως το 2027, μέχρι την πολιτική καυσίμων στην ναυτιλία, κερδίζει την εκτίμηση των συναδέλφων της με πρωτότυπες και τολμηρές τροπολογίες αλλά και με μεγάλου ενδιαφέροντος συζητήσεις εργασίας που διοργανώνει με ισχυρό αντίκτυπο στην Ελλάδα, καθώς ορισμένες τροπολογίες της, ξεκλείδωσαν δυνατότητες και ευκαιρίες για την Ελλάδα σε επενδύσεις έργων υποδομών.

Παράλληλα, χωρίς να ακολουθεί την κλασική οδό ανάδειξης θεμάτων που απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο και ενοχλούν τις Βρυξέλλες, με τις ερωτήσεις της πέτυχε αποκαλυπτικές απαντήσεις αλλά και οδήγησε σε έρευνες που αντιμετώπισαν τα κακώς κείμενα που ανέδειξε. Από την κακοδιαχείριση των κονδυλίων από ΜΚΟ, μέχρι την αποκάλυψη των ποσών που δόθηκαν για το μεταναστευτικό, αλλά και τις διακρατικές συμφωνίες εξοπλισμών Ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία στην λογική δύο μέτρα κ δύο σταθμά. Πρόεδρος του δικτύου νέων Ευρωβουλευτών ΕΕ40, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΣΤΟΑ, διοργανώνει μεγάλες συναντήσεις με καλεσμένους τους ισχυρότερους επιτρόπους, τον Γάλλο Μπρετόν, την Δανέζα Βεστάγκερ, τον δικό μας Μαργαρίτη Σχοινά, τον Μάριο Σέφκοβιτς, αλλά και νομπελίστες και διεθνείς προσωπικότητες, τον Στίβενσον Πίνκερ, την διάσημη Σοζάνα Ζούμποφ, την Έσθερ Γουοζίνσκι, τον Ελληνοαμερικανό Μιχάλη Κράτσιο, ενώ ήταν καλεσμένη ανάμεσα σε 50 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο στο ιδιωτικό νησί του Ρίτσαρντσον Μπράνσον μαζί με τον ιδρυτή της Γκουγκλ, Σεργκέι Μπριν, και άλλους γνωστούς. Εντυπωσιακό ήταν και το τουίτ υπέρ της υποψηφιότητας της Εύας Καιλή από την γνωστή Μαριέτα Σαάκε παρότι ανήκε στην παράταξη του Μακρόν και διαπρέπει στον Στανφορτ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Το νομοθετικό της έργο κρύβει και πολλούς σταθμούς. Από την άρση των γεωγραφικών περιορισμών στο διαδίκτυο και την ισότητα στην πρόσβαση σε υπηρεσίες εντός ΕΕ, χωρίς διακρίσεις, μέχρι την ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και τον έλεγχο των δεδομένων μας, αλλά και την επιπλέον ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την χρηματοδότηση τεχνολογιών που άρουν τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών, την παρουσίαση νέων υποχρεώσεων για την αποφυγή παραβίασης ιδιωτικότητας μέσω καταγραφής και συλλογής δεδομένων από τα μικρόφωνα των κινητών μας, για τις στοχευμένες διαφημίσεις. Ακόμη και στον αγροτικό κλάδο έχει στοχεύσει πετυχαίνοντας την μείωση των τιμών καθώς ανέδειξε τα ζητήματα παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων υγιούς ανταγωνισμού.

Ως νέα μητέρα έχει δραστηριοποιηθεί και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συγχαρητήρια από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Με ανάρτησή του στο Twitter συνεχάρη την Εύα Καϊλή για την εκλογή της και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έχουν ως εξής: 

Ψηφίσαντες: 691
Λευκά ή άκυρα: 11
Έγκυρες ψήφοι: 680

Othmar Karas (EPP – Αυστρία): 536
Pina Picerno (S&D – Ιταλία): 527
Pedro Silva Pereira (S&D – Πορτογαλία): 517
Ewa Kopacz (EPP – Πολωνία): 467
Εύα Καϊλή (S&D – Ελλάδα): 454
Evelyn Regner (S&D – Αυστρία): 434
Rainer Wieland (EPP – Γερμανία): 432
Katarina Barley (S&D – Γερμανία): 426
Dita Charanzova (Renew – Τσεχία): 406Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *