Η «Kosta Boda» ζητά αποζημίωση 4,8 εκατ. από το Δημόσιο

Αποζημίωση ύψους 4,8 εκ. ευρώ ζητεί η εταιρεία «Kosta Boda» από το ελληνικό δημόσιο για την ολική καταστροφή του γνωστού καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας το όποιο έγινε στάχτη κατά τη διάρκεια επεισοδίων στις διαδηλώσεις κατά του του PSI και της ψήφισης του δεύτερου μνημονίου.

Το κατάστημα  στεγαζόταν για  40 χρόνια στο νεοκλασικό κτίριο του Τσίλερ, ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Αθήνας, ωστόσο όταν κάηκε ολοσχερώς άφησε πίσω του ανέργους….ενώ η εταιρεία πτώχευσε.

Με αγωγή της τώρα η εταιρεία στρέφεται σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας, του Δήμου αλλά και της Πυροσβεστικής για την παντελή απουσία οπως λένε απουσία τους όταν κουκουλοφόροι πέταξαν στο κτίριο πάνω από 100 μολότοφ.

Σύμφωνα με την αγωγή της εταιρείας, οι «κουκουλοφόροι προσπαθούσαν  επί δύο ώρες  και τελικά κατάφεραν να σπάσουν τα σιδερένια προστατευτικά και τα αλεξίσφαιρα τζάμια που υπήρχαν στο κατάστημα και να ρίξουν μέσα στο χώρο  τις  μολότοφ… Η θωράκιση του καταστήματος  ήταν τέτοια που στα τόσα χρόνια με εκατομμύρια πορείες, φασαρίες και ζημιές στην Αθήνα δεν είχε ποτέ κάποιο σοβαρό πρόβλημα.  Βέβαια και ποτέ δεν υπήρξε τέτοια μεγαλειώδης αδιαφορία για την προστασία του από το κράτος». .

Δύο χρόνια μετά τον εμπρησμό της Marfin, όπου χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές,  στην ίδια περιοχή, θα έπρεπε να γνωρίζει η πολιτεία και να είναι προετοιμασμένη για ανάλογα επεισόδια προκειμένου να μπορούν να αποτραπούν, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αγωγή της «Kosta Boda».  Αντίθετα όμως, όπως επισημαίνεται, «σε όλη τη διάρκεια της καταστροφής ουδείς εμπόδισε τους κουκουλοφόρους  και ουδεμία δύναμη τάξης εμφανίστηκε, παρότι μάλιστα  υπήρχαν χιλιάδες αστυνομικοί γύρω από το κοινοβούλιο. Επιπλέον, η Πυροσβεστική, που έφθασε στο τέλος, αφού είχε καταστραφεί το κτίριο και η επιχείρηση, ασχολήθηκε με το να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα διπλανά κτίρια.

Αποτέλεσμα ήταν η  καταστροφή ενός κτιρίου που ήταν «κόσμημα» κάποτε για την Αθήνα  με δεκάδες υπαλλήλους ανέργους, την επόμενη ημέρα. Η πυρκαγιά συνέτεινε στην πτώχευση, όπως αναφέρεται και της εταιρείας η οποία επισημαίνει στην αγωγή της πως το ποσό που τυχόν θα επιδικαστεί θα διατεθεί για  να καλυφθούν οφειλές στο δημόσιο και το ΙΚΑ,  κυρίως όμως για να  καταβληθούν οι αποζημιώσεις των εργαζομένων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *