Η Κύπρος προχωρά την διακρατική συμφωνία του αγωγού East Med

Γράφει ο : Φίλης Καϊτατζής (σύμβουλος ειδικών θεμάτων pireasnow)

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην πρωινή του συνεδρία, ενέκρινε μεταξύ άλλων και την πρόταση για τον κυρωτικό νόμο που αφορά στην διακρατική συμφωνία του αγωγού East Med δήλωσε, ο υπουργός ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου του οποίου προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης
Η διακρατική συμφωνία αναμένεται να ψηφίσει η Βουλή. Της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ι «ένα απαραίτητο εργαλείο και καθορίζει ουσιαστικά, διάφορα θέματα μεταξύ των χωρών, όπως είναι οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες, θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας, αλλά και την εγκαθίδρυση μιας κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ των χωρών για παρακολούθηση και διεκπεραίωση των εργασιών που χρειάζονται για το έργο .Η διακρατική συμφωνία υπογράφτηκε στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, και υπάρχουν σε αυτή συγκεκριμένες πρόνοιες που επιτρέπουν και στην Ιταλία να υπογράψει όποτε η ίδια είναι έτοιμη».

Η κοινοπραξία

Επιχειρησιακά, η Κοινοπραξία προχωρεί «με τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες για τον αγωγό οι οποίες χρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με περίπου 35 εκ. ευρώ. Είναι στο στάδιο κατακύρωσης τεσσάρων μελετών:Η πρώτη αφορά στις θαλάσσιες επισκοπήσεις και οι υπόλοιπες τρεις αφορούν τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες (Front-End Engineering Design), για τις χερσαίες εγκαταστάσεις, όπως είναι οι αγωγοί αλλά και οι σταθμοί μετατροπής, αλλά και η τεχνική μελέτη FEED για τον υποθαλάσσιο αγωγό αυτόν καθ’ αυτόν. Αυτές είναι μελέτες που στοιχίζουν δεκάδες εκατομμύρια, κάτι που δείχνει και την πεποίθηση της κοινοπραξίας ότι αυτό το έργο έχει τις πιθανότητες να υλοποιηθεί».
Ερωτηθείς ο κ Λακκοτρύπης κατά πόσο λόγω της πανδημίας επηρεάζονται οι προοπτικές της συνεργασίας των εμπλεκομένων χωρών τόνισε : «όπως καθορίζονται τα υπόλοιπα έργα τα οποία είναι υπό μελέτη αυτή τη στιγμή, έτσι και αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν μια εταιρεία ή μια κοινοπραξία κάνει προγραμματισμό για ένα τόσο μεγαλεπήβολο έργο, δεν κάνει τον προγραμματισμό της με βάση τα σημερινά δεδομένα, αλλά βεβαίως αυτά που ενδεχομένως να ισχύσουν σε τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια από τώρα. Έτσι και στην περίπτωση του αγωγού East Med γίνονται αυτή τη στιγμή οι απαραίτητες μελέτες και πολύ σύντομα η κοινοπραξία θα προχωρήσει στην προσπάθεια της να εξεύρει αγοραστές για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Στο τέλος αυτό είναι το πιο σημαντικό κριτήριο που θα καθορίσει και πόσο υλοποιήσιμο είναι το έργο ή όχι».
Ο υπουργός ενέργειας αναφερόμενος στη πρόθεση της Ιταλίας για να υπογράψει διευκρίνησε : «δεν υπήρξε κάποια πιο πρόσφατη ενημέρωση, αντιλαμβάνεστε ότι όλες οι χώρες και ιδίως η Ιταλία ήταν προσηλωμένες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαι βέβαιος ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα το θέμα θα ανοίξει ξανά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *