Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Ναυτική βάση στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο σχεδιάζει η Τουρκία.
Η ναυτική βάση που θα δημιουργηθεί, θα δώσει στα Τουρκικά πλοία την δυνατότητα να αποκτήσουν μεγάλη ευελιξία στην περιοχή.
Χρησιμοποιώντας 110 στρέμματα στην ακτή του Καρπάζ θα δημιουργηθεί η βάση που παραχωρήθηκε στη Διοίκηση των Σωμάτων Ασφαλείας για πάνω από 30 χρόνια.
Όλα πάντως δείχνουν, ότι νέα περίοδος εντάσεων αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς καθώς η Τουρκία βγάζει εκ νέου τα σκάφη έρευνας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μπορεί να δηλώνει ότι το Oruc Reis και Barbaros θα παραμείνουν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά η παρελθούσα εμπειρία αποδεικνύει ότι η Τουρκία εύκολα παραβιάζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Συν τοις άλλοις το Καλοκαίρι του 2020 το Oruc Reis για 90 ημέρες ερευνούσε στην θεωρητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ρόδου – Καστελορίζου τονίζοντας ότι βρίσκεται εντός τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας που –όπως υποστήριζε- απέκτησε με την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Λιβύη.
Οι αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες υπέβαλαν αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και Πετρελαϊκών Υποθέσεων για άδεια εξερεύνησης πετρελαίου στη Μεσόγειο σε έξι ξεχωριστά οικόπεδα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Οι 4 από τις 6 περιοχές βρίσκονται δυτικά της Κύπρου και η μια από τις έξι περιοχές βρίσκονται στις παρυφές με την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Οι περισσότεροι διεθνείς και περιφερειακοί παράγοντες στην περιοχή, είναι μάλλον απρόθυμοι να προσπαθήσουν να «κοντράρουν τον Ερντογαν στην παρούσα φάση .
Η κυπριακή πλευρά ανησυχεί ότι στόχος των κινήσεων των τούρκων είναι να ακυρώσουν τα σχέδια έρευνας και εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εάν η Τουρκία ανοίξει αυτό το κεφάλαιο τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες για όλη την περιοχή .

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *