iefimerida.gr – Εκλογές ΚΙΝΑΛ -Το σκηνικό μετά την άνετη επικράτηση Ανδρουλάκη -Ποιον θα στηρίξουν οι «χαμένοι» – FANTOMAS.GR

Ως αλλαγή σελίδας, γενιάς, αλλά και εντολή ανανέωσης χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα του α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, που χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ συμμετοχής, αφού προσήλθαν 270.000 άτομα, αψηφώντας τα τεχνικά προβλήματα της ψηφοφορίας και την πανδημία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μεγάλος κερδισμένος του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής και δείχνει να είναι το φαβορί για την επικράτηση. Οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου, με τον Γιώργο Παπανδρέου να καταφέρνει, με μικρή διαφορά από τον Ανδρέα Λοβέρδο, να εξασφαλίζει θέση στον δεύτερο γύρο.

Φαβορί για τον τελικό γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης
Με το ποσοστό ενσωμάτωσης να ξεπερνά το 90%, ο Ν. Ανδρουλάκης πήρε την πρώτη θέση με ποσοστό περίπου 37%, έχοντας απόσταση σχεδόν 9 ποσοστιαίων μονάδων από τον Γιώργο Παπανδρέου. Τρίτος -και σε απόσταση περίπου 2 μονάδων από τον πρώην πρωθυπουργό- ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ μονοψήφια ποσοστά συγκέντρωσαν οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι (Π. Χρηστίδης, Χ. Καστανίδης και Π. Γερουλάνος).

Ο ευρωβουλευτής, με βασικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας την ανανέωση «και όχι την ανακύκλωση» όπως την περιέγραφε ο ίδιος, στις πρώτες δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής, στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, έκανε λόγο για ενότητα και πολιτική αυτονομία.

«Δύναμή μου είναι η βάση της παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», είπε.

Όπως είναι φυσικό, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει συμμαχίες στον δρόμο για τον δεύτερο γύρο, είτε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, είτε με τους άλλους υποψηφίους που έμειναν εκτός.

Αύριο η ανακοίνωση στήριξης του Ανδρέα Λοβέρδου
Είναι σημαντικό τι στάση θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι που επέλεξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι οποίοι εντάσσονται στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σήμερα το πρωί, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι είναι πολιτικός θέσεων που ποτέ δεν κρύφτηκε και γι’ αυτό θα πάρει θέση και τώρα, ανακοινώνοντας, ως αύριο, εάν θα ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη ή τον Γιώργο Παπανδρέου την προσεχή Κυριακή. Πριν προχωρήσει σε ανακοινώσεις, θα μιλήσει με τους συνεργάτες του, βουλευτές και μη, καθώς, όπως είπε, σέβεται εκείνους που τον πλαισίωσαν.

Ο κ. Λοβέρδος, που χθες έμεινε εκτός της κούρσας διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι το κυρίως μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες είναι η ανανέωση. Από πολλούς η φράση του αυτή εκτιμάται ότι δείχνει πρόθεση να στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη που εξελέγη πρώτος. Σχετικά με τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές, τόνισε ότι αποτελούν πολιτικό θέμα, καθώς αποδεικνύει ότι η παράταξη είναι παρούσα. Έκανε μάλιστα λόγο για ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Ευχαρίστησε τις δεκάδες χιλιάδες που τον ψήφισαν λέγοντας ότι θα συνεχίσει και πως δεν θα τους εγκαταλείψει. Όπως είπε, στη μάχη των ιδεών σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, το όνομα, την ταυτότητά του αλλά και την προσδοκία για υπερδιπλασιασμό δυνάμεων κέρδισε, ωστόσο έχασε στην κάλπη.

Στο ερώτημα εάν ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής, ο κ. Λοβέρδος είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει για λογαριασμό του και πως θα ήταν και «λίγο προβοκατόρικο» να πει κάτι εναντίον του. «Να τον ρωτήσετε εσείς. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να είναι υποψήφιος άλλαξε τα δεδομένα καθώς, όπως είπε, πήρε ψηφοφόρους από τον ίδιο, όπως π.χ. στη Δυτική Ελλάδα.

Και αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως αιχμή κατά Παπανδρέου και ως απόφαση στήριξης Ανδρουλάκη, ωστόσο όλα θα κριθούν τις επόμενες ώρες.

Σχετικά με τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές, τόνισε ότι αποτελούν πολιτικό θέμα, καθώς αποδεικνύει ότι η παράταξη είναι παρούσα. Έκανε μάλιστα λόγο για ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

 

Πιθανοί σύμμαχοι Παπανδρέου για τον β’ γύρο
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο, παρά το σαφές προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη και παρά τις πρώτες νύξεις από ορισμένους για απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

«Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε τον στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης. Αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματός μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Είναι γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κινδύνευσε για λίγες ώρες να μην μπει ούτε στον δεύτερο γύρο, έχει πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσει έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος προηγείται με 9 μονάδες. Ενόψει του δεύτερου γύρου της ερχόμενης Κυριακής, ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να προσελκύσει κάποιους από τους ψηφοφόρους του Χάρη Καστανίδη με τον οποίο συνυπήρξαν στο ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, είτε του Παύλου Γερουλάνου, αν και ο δεύτερος έχει πάρει σαφείς αποστάσεις.

Ρόλο στην τελική αναμέτρηση Ανδρουλάκη – Παπανδρέου θα παίξει η στήριξη του Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος δεν αποκλείεται να στηρίξει Ανδρουλάκη καθώς και ο ίδιος εκπροσωπεί την ανάγκη ανανέωσης της προοδευτικής παράταξης.

Τα ποσοστά στο 93% της καταμέτρησης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί να διατηρεί ευρύ προβάδισμα, όσο προχωράει η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Οπως αποτυπώνεται στην ενσωμάτωση των πρώτων αποτελεσμάτων στο 93% της επικράτειας, ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται καθαρά με 36,92%. Ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,87% (66.920) και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,07%. Τέταρτος είναι ο Παύλος Χρηστίδης με 3,23% και έπονται ο Παύλος Γερουλάνος με 2,97% και ο Χάρης Καστανίδης με 2,94%.

36,92% Νίκος Ανδρουλάκης
27,87% Γιώργος Παπανδρέου
26,07% Ανδρέας Λοβέρδος
3,23% Παύλος Χρηστίδης
2,97% Παύλος Γερουλάνος
2,94% Χάρης Καστανίδης.

 

 

iefimerida .gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *