Καραγιάννης: «Σε 21 μήνες δόθηκαν 318 εκ.€ σε έργα του Μετρό»
Για τα έργα της Αττικό Μετρό που έχουν επανεκκινήσει, για τα μέτρα ανακούφισης των σεισμοπαθών στην Κρήτη, καθώς και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, απάντησε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Προχωράνε όλα τα έργα του Μετρό που είχαν σταματήσει
«Τα έργα στη Θεσσαλονίκη έχουν επανεκκινήσει και η πόλη το 2023 θα έχει Μετρό. Γι’ αυτό μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα. Γιατί προχωράμε όσα είχαν σταματήσει και ξεμπλοκάρουμε όσα είχαν κολλήσει» επισήμανε ο κ. Καραγιάννης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή κ. Χρ. Γιαννούλη (ΣΥΡΙΖΑ).
Μιλώντας για τα αποθεματικά της Αττικό μετρό ΑΕ, εξήγησε ότι οι εταιρείες του Δημοσίου, όπως η συγκεκριμένη εταιρεία, δεν έχουν κέρδη ώστε να δημιουργούνται αποθεματικά υπογραμμίζοντας πως «άλλο αποθεματικό και άλλο ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας». Όπως εξήγησε ο ίδιος στις 30-9-2019 τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, προερχόμενα κυρίως από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ήταν 920 εκ. ευρώ.
«Αυτό το ποσό προορίζεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των έργων, την κάλυψη τοκοχρεολυσίων και για την κάλυψη των κάθε είδους λειτουργικών δαπανών της εταιρείας όπως μισθοί, αμοιβές τρίτων και γενικά έξοδα» επισήμανε ο κ. Καραγιάννης και τόνισε πως «τα έργα στον Πειραιά προχωρούν – ήδη παραδόθηκαν οι σταθμοί στη Νίκαια, τον Κορυδαλλό και την Αγία Βαρβάρα πέρυσι τον Ιούλιο – και εξελίσσονται ταχύτατα οι εργασίες και στους Σταθμούς «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» που θα παραδοθούν το καλοκαίρι του ‘22.
Μάλιστα έδωσε και συγκεκριμένα στοιχεία:
Το ποσό των 318 εκ. ευρώ για τους 21 μήνες από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2021 επιμερίσθηκε ως εξής:
1. Μετρό Χαϊδάρι-Πειραιάς: 84,4 εκ. ευρώ
2. Μετρό Θεσσαλονίκης – Βασικό: 190,23 εκ. ευρώ
3. Μετρό Θεσσαλονίκης – Καλαμαριά: 30,02 εκ. ευρώ.
4. Τραμ Πειραιά: 9,87 εκ. ευρώ
5. Λοιπά έργα δηλαδή δευτερεύουσες βοηθητικές συμβάσεις υποστήριξης
Οι λοιπές δαπάνες, έχουν ως εξής:
– Ο Φ.Π.Α. για τα έργα, στην περίοδο από 1-10-2019 έως και 30-6-2021 περίπου 70 εκ. ευρώ.
– Τόκοι και Έξοδα Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων περίπου 167 εκ. ευρώ.
– Χρεολύσια που αφορούν σε αποπληρωμή κεφαλαίων περίπου 168 εκ. ευρώ.
– Μισθοδοσία: ποσό 22,5 εκ. ευρώ και λοιπά λειτουργικά έξοδα με Φ.Π.Α. 7,35 εκ. ευρώ.
Σημείωσε δε ότι για το χρονικό διάστημα των 21 μηνών τα έσοδα της εταιρείας από επιστροφή ΦΠΑ, είσπραξη τόκων, είσπραξη δαπανών COVID-19 και εισπράξεις από την εκμετάλλευση των Parking και ενοικίων ανήλθαν στο ποσό των 95,78 εκ. ευρώ.
«Οπότε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα απολύτως και επαναλαμβάνουμε ότι η Θεσσαλονίκη θα έχει και Μετρό και αρχαία το 2023, οπότε μην διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα», κατέληξε ο υφυπουργός Υποδομών.
Άμεση αντίδραση της κυβέρνησης για τους σεισμοπαθείς της Κρήτης
Ο κ. Καραγιάννης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) για τα «μέτρα ανακούφισης των πληγέντων στην περιοχή του δήμου Μίνωα – Πεδιάδας», σημείωσε πως η αντίδραση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ήταν άμεση, καθώς την ίδια ημέρα του σεισμού μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές κλιμάκια των μηχανικών του υπουργείου και νωρίς το πρωί της επομένης, παρά τους μετασεισμούς, ξεκίνησαν οι αυτοψίες και εκτός απροόπτου θα έχουν ολοκληρωθεί πολύ σύντομα για όλες τις περιοχές.
«Σήμερα, στην Κρήτη βρίσκονται πάνω από 100 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ώστε να προχωρούν με γοργό ρυθμό οι έλεγχοι των πληγέντων κτηρίων» σημείωσε και επισήμανε ότι η Δ.Α.Ε.Φ.Κ. έχει συντάξει το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ για οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτηρίων για την αποκατάστασή τους, βάσει των αυτοψιών, μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης «στο εν λόγω σχέδιο της ΚΥΑ προβλέπεται η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση και των ιδιωτικών κτηρίων και των κτηρίων που ανήκουν στο Δημόσιο. Παράλληλα, η Δ.Α.Ε.Φ.Κ-Κ.Ε. θα προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης προκειμένου να καθοριστούν οι προθεσμίες και η διαδικασία χορήγησης της Στεγαστικής Συνδρομής και χορήγηση επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη των δαπανών της προσωρινής στέγασης των ιδιοκτητών/ενοικιαστών μόνιμων κατοικιών, που θα χαρακτηριστούν από την υπηρεσία ως επικινδύνως ετοιμόρροπες ή ως προσωρινά ακατάλληλες για χρήση».
Μάλιστα, σημείωσε ότι μετέβη και ο ίδιος στις πληγείσες περιοχές και συμμετείχε στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον συντονισμό των ενεργειών και την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
Επίσης τόνισε ότι άμεσα ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση δέσμη μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών της Κρήτης.
Σημείωσε μάλιστα ότι «έχουν ήδη γίνει όλοι οι απαραίτητοι σχεδιασμοί και συντονιστεί τα συναρμόδια Υπουργεία για ολιστική στήριξη των πληγέντων, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι η Κυβέρνηση είναι παρούσα και δίπλα στους πολίτες» και συμπλήρωσε «ας μην αντιδρούμε ή αντιπολιτευόμαστε για ένα τόσο σοβαρό θέμα για το οποίο αν μη τι άλλο νομίζω ότι ο στόχος είναι κοινός. Η άμεση αποκατάσταση των πληγέντων».
Αντιπλημμυρική θωράκιση Ολυμπιάδας Χαλκιδικής
Τέλος ο κ. Καραγιάννης, απάντησε και σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Απόστολου Πανά (ΚΙΝΑΛ) για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, τονίζοντας ότι οι αρμοδιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στον τομέα των αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, αφορούν τη μελέτη και κατασκευή έργων που χαρακτηρίζονται «ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου».
Μάλιστα, σημείωσε ότι ουδείς φορέας έχει απευθύνει κάποιο αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να χαρακτηριστεί κάποιο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής ως «έργο Εθνικού Επιπέδου.
Σημείωσε δε, ότι από το Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα έχει πιστωθεί ποσό 597.218,14 ευρώ για την «Αποκατάσταση αντιπλημμυρικών τεχνικών έργων για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος Δ.Κ Ιερισσού», προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχετικά αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και επίσης ότι μόλις πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε η διάθεση ποσού 117.893 ευρώ προς το Δήμο Αριστοτέλη για την «Αποκατάσταση ζημιών δικτύου αποχέτευσης ομβρίων στις κοινότητες Αρναίας και Παλαιοχωρίου».
«Είμαστε δίπλα στους κατοίκους των περιοχών αυτών και μάλιστα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε αίτημα και πρόταση των τοπικών φορέων και των βουλευτών να βοηθήσουμε όπως μπορούμε», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης