Κατσαφάδος: Τι γίνετε με το Πρόγραμμα ‘’Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ’’ & τις ειδικές περιπτώσεις;

Ερώτηση για την πορεία και την εξέλιξη του προγράμματος ‘’Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ’’, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Κατσαφάδος.

Όπως αναφέρει στο κείμενο της Ερώτησής του, παρότι η Κυβέρνηση διέρρεε ότι τα πρώτα χρήματα θα δοθούν τον Μάιο, τελικά οι πρώτες αποφάσεις εκδόθηκαν στα μέσα Ιουλίου, με το Υπουργείο να μην είναι σε θέση καν να ανακοινώσει πόσες πραγματικά αιτήσεις μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να αναφέρεται συνεχώς σε ένα γενικόλογο αριθμό αιτήσεων «στο περίπου», δηλαδή πάνω από 50.000.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι έχει υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην εξέταση και ένταξη (με απόφαση υπαγωγής) των λεγόμενων «ειδικών περιπτώσεων». Πρόκειται για αιτήσεις που αφορούν την ενοικιαζόμενη κατοικία, τα πρόσφατα αποκτηθέντα ακίνητα, τις περιπτώσεις μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, τους ενδιαφερόμενους ή συζύγους που είναι κάτοικοι εξωτερικού κ.α. Ο έλεγχος των ειδικών περιπτώσεων διενεργείται από το ΕΤΕΑΝ, έναν φορέα που δεν έχει καμία σχέση και καμία εξειδίκευση για κάτι τέτοιο και μάλιστα, χρειάστηκε γι’ αυτό, να επιστρατεύσει εξωτερικούς συνεργάτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι ενδιαφερόμενοι που εντάχθηκαν στις ειδικές περιπτώσεις βρίσκονται εδώ και μήνες, μέχρι σήμερα, σε «διαδικασία ελέγχου» και δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την αίτησή τους.

Εν ολίγοις, πέρασε το καλοκαίρι, μπαίνουμε στη χειμερινή περίοδο και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ αν κανείς συνυπολογίσει και τον χρόνο αίτησης και αξιολόγησης δανείου, τον χρόνο υπαγωγής της αίτησης έως την έκδοση απόφασης υπαγωγής στη Διαύγεια και μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα φτάσουμε πιθανότατα στον επόμενο χειμώνα.

Καταλήγοντας την Ερώτησή του, ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

  1. Ποια είναι η εξέλιξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον II»; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί;

  2. Τι γίνεται με τις ειδικές περιπτώσεις; Πόσες αιτήσεις ειδικών περιπτώσεων έχουν ολοκληρωθεί και πόσες εκκρεμούν ανά περιφέρεια; Ποιος είναι ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αυτών;

  3. Για ποιο λόγο δεν γίνεται η ηλεκτρονική διασταύρωση των συγκεκριμένων στοιχείων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες;

  4. Με ποια κριτήρια επελέγη ο ΕΤΕΑΝ ως δικαιούχος φορέας που πραγματοποιεί τον έλεγχο;

  5. Μπορεί να δεσμευτεί η κυβέρνηση για το πότε θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται όσοι ενδιαφερόμενοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες; Θα προλάβουν να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες πριν τον χειμώνα ή θα χαθεί ακόμη μία χρονιά στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει χάσει τρία ολόκληρα χρόνια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *