Κορκίδης: 12 προτάσεις Ε.Β.Ε.Π. για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις φορολογικές απαιτήσεις

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για πολλές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας, τη στιγμή μάλιστα που επαναλειτουργούν σε ένα κλίμα αβεβαιότητας. Η άμεση ή έμμεση ρευστότητα είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει τόσο την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας, όσο και την πληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο αριθμός των ΑΦΜ που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την εφορία αυξήθηκε το πρώτο δίμηνο σε 4,14 εκατ. από 3,99 εκατ. Αναφορικά με το συσσωρευμένο ληξιπρόθεσμο χρέος, εάν προστεθεί και το επιπλέον 1 δις ευρώ του 2021, υπερβαίνει πλέον τα 109 δις ευρώ εκ των οποίων, βεβαίως, τα 24 δις ευρώ θεωρούνται οριστικά ανεπίδεκτα είσπραξης. Σημειωτέον, πως ο  εισπρακτικός στόχος για το 2021 είναι 48 δις ευρώ, ενώ το 2020 εισπράχθηκαν 43,2 δις ευρώ, δηλαδή -16% ή -8,2 δις ευρώ λιγότεροι φόροι από τον αρχικό στόχο των 51,4 δις ευρώ. Εξ αυτών, ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων για το 2021 έχει προϋπολογιστεί στα 14 δις ευρώ, ενώ πέρυσι από τα 13,6 δις οι απώλειες ήταν -3,1 δις ευρώ, κυρίως από τον ΦΕΝΠ που μειώθηκε κατά -2,1 δις ευρώ ή -48%.

 

Η έκδοση «πιστωτικών κουπονιών» που θα λάβουν χιλιάδες επιχειρήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα βοηθήσει, σε σημαντικό βαθμό, στην αποπληρωμή σειράς φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα, μέσα από την έμμεση παροχή ρευστότητας οφελούνται επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους, το 2020 είχαν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% και ταυτόχρονα κατέγραψαν ζημιές. Με το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα μπορέσουν να λάβουν πίστωση, αφού όμως αφαιρεθούν τυχόν ενισχύσεις που έχουν λάβει. Το ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν δεν θα υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Την ενίσχυση που θα λάβουν ως πίστωση θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, «ρευστότητα» για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του 2021 θα αποκτήσουν όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Συγκεκριμένα, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ως «επιχορήγηση» το 35% του ποσού που έλαβαν για να πληρώσουν φόρους και εισφορές. Ωστόσο, αν επιλέξουν αυτόν τον τρόπο, από τον Ιανουάριο του 2022 θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν μέσω των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας σε 60 μηνιαίες δόσεις.

 

Το Ε.Β.Ε.Π., ενόψει των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων, καταθέτει 12 προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο με την πρόθεση να βοηθήσει όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ποσοστού μείωσης τζίρου και, παράλληλα, να μην αδικήσει τις συνεπείς, με πιο στοχευμένες παρεμβάσεις, το επόμενο δύσκολο φορολογικό χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, προτείνονται:

 1. Κατάργηση μόνιμα και οριστικά της εισφοράς αλληλεγγύης
 2. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% φέτος και κατάργηση το 2022
 3. Διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής στο 50% και το 2021
 4. Αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης για μειωμένα εισοδήματα την διετία 2020-21
 5. Αναβολή του μέτρου των υποχρεωτικών e-αποδείξεων για τις δηλώσεις 2021-22
 6. Μείωση ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό ανάλογο της μείωσης εισοδημάτων ΦΠ & ΝΠ
 7. Μη επιστροφή του 50% στο σύνολο των 7 κύκλων Επιστρεπτέων Προκαταβολών
 8. Χρήση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 8 ως «κεφάλαιο επανεκκίνησης»
 9. Επέκταση επιχορηγήσεων προγράμματος «Γέφυρα 2» από 8 σε 12 μήνες
 10. Επιδότηση τόκων δανείων ενήμερων επιχειρήσεων για 6 μήνες
 11. Εφαρμογή της επιδότησης παγίων δαπανών πληττόμενων επιχειρήσεων
 12. Ρύθμιση 120 δόσεων του συνόλου των οφειλών από φόρους και εισφορές

 

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «Τα μέτρα που προτείνονται από το Ε.Β.Ε.Π. δεν συνιστούν φοροελαφρύνσεις, αλλά έναν οδηγό επιβίωσης των επιχειρήσεων και έναν οδικό χάρτη εξόδου από την πανδημική κρίση, σύμφωνα με τη φοροδοτική ικανότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων το επόμενο δύσκολο χρονικό διάστημα. Η προσαρμογή των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν συνεπείς, θα αποτρέψει νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα διευκολύνει το κράτος να εισπράξει έγκαιρα τους ετήσιους φόρους και βεβαίως θα λειτουργήσει θετικά ώστε να ανακάμψει γρηγορότερα η ελληνική οικονομία.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *