Κορκίδης : πέντε προτάσεις για για τον εφοδιασμό

Ικανοποιημένος δηλώνει ο επιχειρηματικός κόσμος του Πειραιά αναφορικά με την άρση των τελωνειακών εμποδίων στην εξαγωγική δραστηριότητα του εφοδιασμού πλοίων αλλά προτείνει πέντε βελτιωτικές προτάσεις.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, με επιστολές του προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συνδρομή τους στην άρση των τελωνειακών εμποδίων στην εξαγωγική δραστηριότητα του εφοδιασμού πλοίων.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, είναι θετικό που τελικώς καταργείται η εφαρμογή του «Ειδικού Προορισμού» και εφαρμόζεται η διαδικασία της επανεξαγωγής. Επίσης, απόλυτα δικαιολογημένα, ορθώς χορηγείται απαλλαγή χωρίς διακρίσεις για τα τροφοεφόδια σε πολεμικά πλοία που εκτελούν πλόες εξωτερικού και σε αλιευτικά υπερπόντιας αλιείας.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΒΕΠ, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ) Ν. Μαυρίκο, κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών προτάσεις ενσωμάτωσης 5 βελτιωτικών παρεμβάσεων, στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο «Φορολογικές Παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας», με στόχο την άρση των εμποδίων σε εφοδιασμούς πλοίων και εξαγωγές.
Όπως επισημαίνεται, το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει αρκετά θολά σημεία, αλλά απαιτούνται προσθήκες προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά ερμηνευτικές δυσκολίες, οι οποίες θα αδικούν ελληνικές εφοδιαστικές επιχειρήσεις, έναντι άλλων κρατών μελών που δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια εμπόδια. Μάλιστα, τονίζεται ότι για κάθε ένα σημείο προτείνονται σαφείς διατυπώσεις, αναλυτικές παρατηρήσεις και ξεκάθαρες περιγραφές, που πηγάζουν από την καθημερινότητα με παραδείγματα που επισυνάπτονται σε αναλυτικό υπόμνημα.
Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιλύονται σημαντικά προβλήματα, αλλά υπάρχουν και ορισμένες διατάξεις που διατηρούν επιφυλάξεις ή δημιουργούν προϋποθέσεις σύγχυσης. Ως εκ τούτου, για να έχει ο νέος νόμος διαχρονική ισχύ, να μην επιτρέπει παρερμηνείες και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενισχύοντας το εξαγωγικό προϊόν του εφοδιασμού πάσης φύσεως πλοίων από τη χώρα μας, προτείνεται να ενσωματωθούν οι παρακάτω βελτιωτικές προτάσεις των εφοδιαστικών επιχειρήσεων, στα εξής πέντε σημεία:
1. Στο ισχύον άρθρο 10 του ν. 438/76, προτείνεται να καταργηθεί η παράγραφος 2, όπως καταργήθηκε η παράγραφος 1, καθόσον δημιουργεί ερμηνευτικά προβλήματα.
2. Ο ορισμός των τροφοεφοδίων στην παράγραφο 3, δεν είναι σωστά διατυπωμένος και μπορεί να ερμηνευθεί ότι δεν περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα. Προτείνεται μία ξεκάθαρη διατύπωση για όλα τα υλικά.
3. Στη διάταξη δ) της παραγράφου 3 δεν περιλαμβάνονται οι μηχανές, μηχανισμοί και διάφορα υλικά όπως σχοινιά, συρματόσχοινα, αλυσίδες. Προτείνεται να περιλαμβάνει μηχανές, μηχανήματα και πάσης φύσεως υλικά.
4. Στη διάταξη 5 της παραγράφου 3 αποκλείονται από την απαλλαγή για τροφοεφόδια τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία που εκτελούν πλόες στο εξωτερικό. Προτείνεται να αλλάξει η διάταξη που είναι σε βάρος των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων και ευνοεί οικονομίες γειτονικών χωρών.
5. Προτείνεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο αφού πρώτα αναμορφωθεί η εγκύκλιος 2088/15-6-20 και προσαρμοστεί στο διατακτικό της απόφασης C-526/2013 της ΕΕ που αναφέρεται στην απαλλαγή ΦΠΑ, όταν εφόδια πωλούνται σε μεσάζοντες υπό τον όρο της έκδοσης τιμολογίου πώλησης ταυτόχρονα με την παράδοση των εφοδίων σε πλοίο και να απαλειφθούν οι περιορισμοί στο είδος των εφοδίων και στη χώρα εγκατάστασής τους.
Επιπρόσθετα, το ΕΒΕΠ και ο ΠΣΕΠΕ επισημαίνουν πως, με τη ψήφιση και εφαρμογή του νέου νόμου, εκκρεμεί και αναμένεται η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών για την αντικατάσταση ή τροποποίηση της απόφασης ΠΟΛ. 1184/2018 της ΑΑΔΕ ώστε να ρυθμίζει, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, τη διαδικασία της τελωνειακής αποταμίευσης για την αναστολή ΕΦΚ και ΦΠΑ εγκεκριμένου αποθηκευτή, στο πλαίσιο του καθεστώτος της ελεύθερης ζώνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *