Κρεμλίνο: ο Πούτιν δεν έχει κάνει (ακόμη) το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Το Κρεμλίνο, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφορούν στην ρωσική κοινή γνώμη, ότι η ρωσική ελίτ άρχισε να εμβολιάζεται με το εμβόλιο του κορονοϊού, ανακοίνωσε διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει κάνει προς το παρόν το εμβόλιο του κορονοϊού καθώς μέχρις στιγμής δεν έχει εγκριθεί. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι πρωτίστως πρόσβαση στο εμβόλιο του κορονοϊού θα έχουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Σχετικές ανακοινώσεις έκαναν και το ρωσικό υπουργείο Υγείας και η ιατρική πανεπιστημιακή κλινική Σέτσενοφ, όπου πραγματοποιήθηκαν σε εθελοντές οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου, μετά από σχετικό δημοσιεύμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο του κορονοϊού, δήλωσε ο Πεσκόφ επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί «και δεν θα ήταν καθόλου καλό για τον αρχηγό του κράτους να κάνει ένα εμβόλιο μη εγκεκριμένο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως άκουσε ότι ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (ΡΤΑΕ) Κυρίλ Ντμτίριεφ έχει κάνει ένα εμβόλιο, ενώ ο ίδιος είπε ότι δεν χρειάζεται να κάνει εμβόλιο, γιατί ήδη είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό και επίσης δεν γνωρίζει αν κάποιος από την διοίκηση της προεδρίας έχει κάνει το εμβόλιο.

Ο σύμβουλος του ρωσικού υπουργείου Υγείας Αλεξέι Κουζνετσόφ, δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Ν. Γκεμαλέι δεν έχουν ολοκληρωθεί, το εμβόλιο δεν έχει κυκλοφορήσει και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να έχει χρησιμοποιηθεί από εκπρόσωπους της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ. Η ανακοίνωση έγινε μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ότι από τον Απρίλιο μια σειρά από Ρώσοι επιχειρηματίες και πολιτικοί άρχισαν να κάνουν το υπό δοκιμή εμβόλιο.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου μεταγραφικής ιατρικής και βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου Σέτσενοφ Βαντίμ Ταράσοφ χαρακτήρισε φήμες τις ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές ελίτ άρχισαν να κάνουν το εμβόλιο από τον Απρίλιο του 2020, προσθέτοντας ότι η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών θα ολοκληρωθεί στις 3 Αυγούστου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *