Κρίση στα Σκόπια! Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ! – FANTOMAS.GR

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και την προεδρία του κόμματός του ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ αναλαμβάνοντας έτσι την ευθύνη για την συντριπτική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοτικές εκλογές.

Την πολιτική ευθύνη για την ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές αναλαμβάνει ο Ζόραν Ζάεφ ανακοινώνοντας παράλληλα την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και τη θέση του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών.

Πριν από λίγο, ο Ζόραν Ζάεφ γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και από αρχηγός του κόμματός του (SDSM).

«Μαζί με τους πολίτες φέραμε την ελευθερία και τη δημοκρατία και όταν υπάρχει δημοκρατία υπάρχει ευθύνη. Παραιτούμαι από τον Πρωθυπουργό Βόρειας Μακεδονίας και από τον Πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης», αναφέρει στο tweet του ο Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ είναι πρωθυπουργός της χώρας από τον Μάιο του 2017.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, η ανεξάρτητη υποψήφια για τον Δήμο των Σκοπίων που υποστηρίζεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, Ντανιέλα Αρσόβσκα, έλαβε το 55,85% των ψήφων, ενώ ο νυν σοσιαλδημοκρατικός δήμαρχος Petre Sigelov έλαβε μόνο το 40,6%.

Η εκλογική ήττα θα μπορούσε επίσης να διαταράξει την κυβέρνηση του κυβερνώντος συνασπισμού. Το κόμμα του Ζάεφ έχει οριακή πλειοψηφία 62 από τις 120 έδρες με κατώτερους εταίρους του συνασπισμού από την αλβανική μειονότητα της χώρας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ζόραν Ζάεφ είχε προαναγγείλει την παραίτησή του, εφόσον το κόμμα του χάσει στο δεύτερο γύρο τον μητροπολιτικό Δήμο των Σκοπίων.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε:

“Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις εξελίξεις. Παραιτούμαι από την θέση του πρωθυπουργού και του προέδρου του κόμματος.

Η ήττα των Σοσιαλδημοκρατών οφείλεται στην καθυστέρηση ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, στα προβλήματα με τη Βουλγαρία και την απαξίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Την θέση του Ζάεφ αποδυναμώνει και η αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την εξουσία, καθώς και η απώλεια ερεισμάτων σε εσωτερικό επίπεδο.

Η επόμενη ημέρα τόσο για τους Σοσιαλδημοκράτες στη Βόρεια Μακεδονία, όσο και για τη χώρα και τα Βαλκάνια είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Οι πολιτικές ανακατατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ευρείες, ενώ τέτοιες εξάρσεις αποτελούν το ιδανικό προπέτασμα καπνού για τη δράση παρασκηνιακών και επικίνδυνων παικτών.

Στη Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται κενό εξουσίας. Η πολιτική αστάθεια θα ενταθεί, ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών και εκρήξεων είναι πάντα υπαρκτός, δεδομένου ότι στη χώρα δρουν εδραιωμένα δίκτυα πρακτόρων.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ οι πρόωρες εκλογές μπορούν να αποφευχθούν, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να συμφωνήσει σε νέο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού. Ωστόσο, η αποδυνάμωση του κυβερνητικού συνασπισμού στις δημοτικές εκλογές αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα, με την αντιπολίτευση να εγείρει θέμα απονομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Πάντως, πιθανός διάδοχος του Ζάεφ θεωρείται ο Νικολάς Ντιμιτρόφ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ήταν πρωτεργάτης της Συμφωνίας των Πρεσπών.Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.