Μελέτη των Καθηγητών Τσιόδρα & Λύτρα για τη θνητότητα εκθέτει το σύστημα…

Αύξηση του ποσοστού θνητότητας λόγω της κατάστασης του ΕΣΥ και της έξαρσης της πανδημίας, αποδεικνύει μελέτη από τους Καθηγητές Σωτήρη Τσιόδρα και Θόδωρο Λύτρα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα ποσοστά θνητότητας εντός και εκτός ΜΕΘ.

Μελέτη που βρίσκεται στη διάθεση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού από τον Μάιο καταδεικνύει τη σχέση της αύξησης της πίεσης στο ΕΣΥ και της θνητότητας των ασθενών από Covid-19, ενώ παράλληλα επισημαίνει τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας εντός και εκτός ΜΕΘ.

“…η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών ακόμη και χωρίς υπέρβαση χωρητικότητας”

Η μελέτη απαντά στο ερώτημα που έθεσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής για την ύπαρξη μελέτης που αποδεικνύει τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας εκτός ΜΕΘ, συγκριτικά με αυτά των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Η δημοσίευση της μελέτης και η ανάρτηση του Καθηγητή Θόδωρου Λύτρα ότι αυτή έχει δοθεί στο “ανώτατο” επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, αναμένεται να προκαλέσει πολιτική θύελλα, καθώς αποδεικνύει ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτίθεντο στην Αντιπολίτευση για τις καταγγελίες περί ποσοστών θνητότητας εκτός ΜΕΘ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τέτοια μελέτη στην κατοχή του!

Το tweet με την έρευνα:

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τη μελέτη, που ολοκλήρωσε και τη διαδικασία peer review η θνητότητα των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ αυξάνεται έως και 57%, όσο μεγαλώνει ο φόρτος στις ΜΕΘ. Παράλληλα,  εκτός ΜΕΘ φτάνει στο έως και 87%(!).

Αυξημένη θνητότητα από 57% έως και 87% καταγράφεται κατά περιόδους στους διασωληνωμένους ασθενείς στην Ελλάδα.

Η μελέτη αποδεικνύει την άμεση και ευθεία σχέση της αύξησης της πίεσης στο ΕΣΥ με την αύξηση των ποσοστών θνητότητας. Ο Καθηγητής Θόδωρος Λύτρας, μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών θα μπορούσαν να έχουν σωθεί το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο κ. Λύτρας διευκρινίζει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο:

«Με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον, έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη ‘υγειονομική ανισότητα’ μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο καθηγητής, «Από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή, εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν, αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (κάτω από 200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής και εντός ΜΕΘ».

Αύξηση θνητότητας

Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της θνητότητας κατά πάνω από 50%(!).

Όπως αναφέρει, νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα -παρότι αυτό αφορούσε λίγους ασθενείς, μόνο περίπου το 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ) και «εν μέρει» ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Ο κ. Λύτρας σχολιάζει: «Όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: αύξηση 25% για άνω των 400 ασθενών, έως +57% για άνω των 800 ασθενών. Διασωλήνωση σε Νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40%».

Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι:

Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών ακόμη και χωρίς υπέρβαση χωρητικότητας, καθώς και από τις περιφερειακές ανισότητες. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, με επίκεντρο την ισότητα και την ποιότητα της περίθαλψης εκτός από απλώς την επέκταση της ικανότητας.

Δείτε στα επόμενα tweets τι σχολιάζει ο Καθηγητής κ. Λύτρας:



Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *