Μήνυμα Θεοδωρικάκου για την Γενοκτονία των Ποντίων

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος με αφορμή την συμπλήρωση, αύριο, 19 Μαΐου, 101 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων εξέδωσε εγκύκλιο προς όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας με την οποία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν κι εφέτος οι εκδηλώσεις μνήμης. Παράλληλα σε μήνυμά του, επισημάνει την ανάγκη να συνεχίσουμε, ως Έλληνες τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και τονίζει ότι «η γνώση της ιστορίας δεν αποτελεί μόνο χρέος προς όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, αλλά και ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός πιο σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος».

Οι εφετινές εκδηλώσεις, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό, φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων και των δημοτικών και περιφερειακών καταστημάτων, τέλεση δοξολογιών, ομιλιών και καταθέσεις στεφάνων στις έδρες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων

Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του covid-19, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων.

Στο μήνυμά του για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο υπουργός Εσωτερικών, αναφέρει:

«Όλοι οι Έλληνες υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας που συντελέστηκε στον Πόντο.

Οι πυρπολήσεις χωριών, οι εκτοπίσεις πληθυσμών, οι χωρίς έλεος σφαγές, τα «τάγματα εργασίας», οι εξορίες, δεν στάθηκαν ικανά να κάμψουν το φρόνημα και την ελληνική συνείδηση των Ποντίων αδελφών μας.

101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων η ιστορική μνήμη μένει ζωντανή.

Το φρόνημα και η ελληνική τους συνείδηση παρέμειναν αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων, ακόμα και υπό τουρκική κατοχή, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι αποτελούν ένα εκλεκτό τμήμα του ελληνισμού.

Η συμβολή των Ποντίων, μετά τη Γενοκτονία, στην ανόρθωση της Ελλάδας, στην οποία εγκαταστάθηκαν, ήταν και είναι σημαντικότατη.

Ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορεί να αποδοθεί στους 353.000 σφαγιασθέντες Ποντίους είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη τους. Να διατηρήσουμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά τους, τη μοναδική κουλτούρα τους.

Και φυσικά να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αφού μόνο μέσα από την αποδοχή της ιστορικής αλήθειας μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στους λαούς. Η γνώση της ιστορίας δεν αποτελεί μόνο χρέος προς όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, αλλά και ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός πιο σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *