Μητσοτάκης: οι εντατικές που δημιουργούμε προίκα για το ΕΣΥ

«Αυτές οι μονάδες τις οποίες εγκαινιάσαμε είναι κινητές μονάδες. Θεωρητικά θα μπορούσαν να φύγουν από εδώ και να πάνε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε μία άλλη υγειονομική περιφέρεια όπου να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη -ξέρω ότι εύχεστε να παραμείνουν μόνιμα εδώ και φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί από την διάταξη την οποία θα επιλέξει το Υπουργείο για τον υγειονομικό χάρτη. Όμως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν έρθει για να μείνουν. Κάποια στιγμή θα τελειώσει ο Covid και θα είναι μία μεγάλη προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επόμενη μέρα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» όπου σήμερα, μετά από προσφορά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», τίθενται σε λειτουργία 18 νέες, πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ.

«Είναι πολύ σημαντικό η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας να μην συνδέεται μόνο με εορτασμούς, με συνέδρια, με ομιλίες αλλά να συνδεθεί στη συνείδηση των πολιτών και με υποδομές οι οποίες θα ενισχύσουν εν προκειμένω το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε βάθος χρόνου. Είμαι επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η δωρεά αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα πολύ γρήγορης υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι αυτή η προσπάθεια απαιτεί σωστό σχεδιασμό, προγραμματισμό και τολμηρές αποφάσεις ώστε να αξιοποιηθεί κάθε πόρος είτε προέρχεται από δημόσια συμμετοχή, είτε από ιδιωτική δωρεά για να ενδυναμωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπογράμμισε δε πως οι δράσεις ανάδειξης των έργων των μεγάλων δωρητών αποτελούν δείγμα σεβασμού και ένδειξης ευγνωμοσύνης.

*Εκκληση ειδικά στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν*

«Θέλω και εδώ από τη Θεσσαλονίκη, να επαναλάβω την έκκλησή μου ειδικά στους συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών, δηλαδή στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα: μην διστάσετε να εμβολιαστείτε. Ένα απλό τσίμπημα μπορεί να σας γλιτώσει από μία πολύ μεγάλη περιπέτεια.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η επιχείρηση “Ελευθερία” είναι υποδειγματικά οργανωμένη κατά γενική ομολογία, είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι προσθέτουμε πια πολύ περισσότερα εμβόλια ειδικά τους επόμενους δύο μήνες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

*Μεγάλο ευχαριστώ σε γιατρούς και νοσηλευτές για τη μάχη στην πρώτη γραμμή 14 μήνες τώρα*

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με το διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους για τις πολύτιμες υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν προς τον συνανθρώπους μας. «Θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του νοσοκομείου. Έχετε σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, όπως μεγάλο βάρος σήκωσαν όλα τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, ειδικά τον εξαιρετικά δύσκολο Νοέμβριο και Δεκέμβριο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και στάθηκε στην «αυτοθυσία γιατρών, νοσηλευτών, υποστηρικτικού προσωπικού, οι οποίοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει Σαββατοκύριακο, διακοπές, ξεκούραση και 14 μήνες τώρα δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή».

*Γιάννα Αγγελοπούλου: Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στοιχήθηκε με τις ανάγκες της κοινωνίας*

«Με αίσθημα ευθύνης, η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” στοιχήθηκε, από την πρώτη στιγμή, με τις ανάγκες της κοινωνίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία και προσάρμοσε τις επετειακές της δράσεις στα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την πανδημία» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη η οποία συνοδευόταν από τον Εκτελεστικό Γενικό Συντονιστή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Μάρτων Σίμιτσεκ. Στις δηλώσεις της τόνισε ότι οι 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι «πλήρως λειτουργικές σε εξοπλισμό και αναλώσιμα», ενώ «κατασκευάστηκαν και παραδίδονται σε δύο μόλις μήνες από την ανακοίνωσή της δωρεάς».

«Ελπίζουμε ότι η κίνηση αυτή θα ανακουφίσει, έστω και λίγο, το πολύ μεγάλο βάρος που σηκώνουν οι άνθρωποι του Νοσοκομείου στη μάχη που δίνουν απέναντι στην Covid-19 για να σώσουν ανθρώπινες ζωές» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει αυτή η δωρεά πραγματικότητα. Τέλος, αναφέρθηκε και στην ομάδα των ερευνητών του Νοσοκομείου που δουλεύουν για τη δημιουργία ενός καινοτόμου φαρμάκου κατά του κορονοϊού, μια πρωτοβουλία που επίσης ενίσχυσε οικονομικά η Επιτροπή. «Ευχόμαστε ότι σύντομα θα αποκτήσουμε ένα ακόμη “όπλο”, μαζί με τα εμβόλια, στη μάχη κατά της νόσου», κατέληξε.

*Οι ΜΕΘ είναι πλήρως στελεχωμένες με τακτικές θέσεις ιατρών και νοσηλευτών*

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ΕΣΥ κατάφερε και έκανε τεράστια άλματα και κυρίως στο κομμάτι της Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας χωρίς την απαραίτητη φροντίδα υγείας. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη που θα μας δώσει την ευκαιρία, αμέσως μετά την πανδημία, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο, τόσο τις υποδομές όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Αυτές οι υποδομές που δημιουργήσαμε και κυρίως οι ΜΕΘ, δεν είναι απλά εξοπλισμός και κτίρια. Είναι πλήρως στελεχωμένες, και με το που ολοκληρώνεται μια ΜΕΘ υπάρχει το προσωπικό το οποίο υπηρετεί και είναι έτοιμο να προσφέρει υπηρεσίες υγείας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα το συνεχίσουμε αμέσως μετά».

Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Μαρία Γιογκατζή σημείωσε ότι «αυτό το έργο, οι 18 κλίνες ΜΕΘ που παραλαμβάνουμε, θα βοηθήσει όχι μόνο το νοσοκομείο αλλά και τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Βόρειο Ελλάδα». Παράλληλα στάθηκε στην «έγκριση 10 τακτικών θέσεων ιατρών και 45 τακτικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού για να μπορέσει να στελεχωθεί η Μονάδα». Η κ. Γιογκατζή ευχήθηκε αυτές οι 18 κλίνες «σύντομα να χάσουν τον χαρακτηρισμό τους ως COVID και να παραμείνουν ως κλίνες γενικής ΜΕΘ, ελπίζοντας ότι η όλη εκστρατεία με τον εμβολιασμό θα έχει απόδοση το γρηγορότερο δυνατό».

Σημειώνεται ότι πριν την πανδημία λειτουργούσαν 80 κλίνες ΜΕΘ στα οκτώ νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ενώ σήμερα λειτουργούν 199 κλίνες ΜΕΘ, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους χώρους.

*Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις δύο μήνες*

Όσον αφορά το έργο της ανάπτυξης των νέων κλινών ΜΕΘ, σημειώνεται ότι αποτελείται από συγκρότημα 12 οικίσκων συνολικής ωφέλιμης στεγασμένης έκτασης 324 τ.μ. ενώ έχει δημιουργηθεί κλειστός διάδρομος διασύνδεσης με το νοσοκομείο. Ακόμη, έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος μηχανολογικού εξοπλισμού ενώ διατίθεται αυτόνομο σύστημα πυρανίχνευσης, ολοκληρωμένο δίκτυο ιατρικών αερίων, ολοκληρωμένη εγκατάσταση κλιματισμού (προδιαγραφών ΜΕΘ) και κάθε πτέρυγα κλιματίζεται αυτόνομα.

Οι νέες 18 κλίνες ΜΕΘ είναι πλήρως εξοπλισμένες ενώ η περάτωση του έργου πραγματοποιήθηκε μέσα σε μόλις δύο μήνες. Τονίζεται δε πως η συγκεκριμένη πτέρυγα συνδέεται με τα υφιστάμενα δίκτυα του νοσοκομείου, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των κλινών σε άλλο χώρο ενώ παρέχεται τρία χρόνια εγγύηση στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Στους χώρους του νοσοκομείου, τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν η Διοικήτρια, Μαρία Γιογκατζή, ο Αν. Διοικητής, Δημήτρης Βαλαρούτσος καθώς και ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης. Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Μυλωνάκης και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

*Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού*

Βρίσκομαι σήμερα στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» για να εγκαινιάσουμε 18 νέες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, προϊόν της σημαντικής δωρεάς της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Κυρία πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτήν την πρωτοβουλία σας. Όπως είπατε, ολοκληρώθηκε σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας να μην συνδέεται μόνο με εορτασμούς, με συνέδρια, με ομιλίες, αλλά να συνδεθεί στη συνείδηση των πολιτών και με υποδομές οι οποίες θα ενισχύσουν εν προκειμένω το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε βάθος χρόνου.

Είμαι επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η δωρεά αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα πολύ γρήγορης υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ως προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση την οποία παραλάβαμε και ο Covid-19 ήταν μία ευκαιρία για να μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας, η χώρα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πού θα διαθέτει.

Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια με στήριξη από δημόσιους και από ιδιωτικούς πόρους. Αναφέρω ενδεικτικά ότι, εδώ μόνο στη Θεσσαλονίκη από τα 80 κρεβάτια προ Covid έχουμε πάει σχεδόν στα 200, 199 για την ακρίβεια. Εκτός από τη μονάδα αυτή, αναφέρω τα 30 καινούργια κρεβάτια τα οποία ήδη λειτουργούν ως μονάδα Covid στο Ιπποκράτειο και επιμέρους παρεμβάσεις σε πολλές άλλες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτόν τον αριθμό.
Θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του νοσοκομείου. Έχετε σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, όπως μεγάλο βάρος σήκωσαν όλα τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, ειδικά τον εξαιρετικά δύσκολο Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά και τώρα.

Και βέβαια τα κρεβάτια αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς την αυτοθυσία γιατρών, νοσηλευτών, υποστηρικτικού προσωπικού, οι οποίοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει Σαββατοκύριακο, διακοπές, ξεκούραση. Και 14 μήνες τώρα δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να μπορέσουν να περιθάλψουν τους συμπολίτες μας που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Και καθώς φτάνουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η άμυνά μας απέναντι στον κορονοϊό είναι το εμβόλιο. Το εμβόλιο -τα εμβόλια μάλλον- τα οποία είναι ασφαλή, αποτελεσματικά, προστατεύουν τους συμπολίτες μας ειδικά τους πιο ηλικιωμένους από την αρρώστια, από την ανάγκη, ενδεχομένως, να έρθουν σε μία εντατική θεραπεία και φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι αν κάποιος φτάσει σε αυτό το σημείο κινδυνεύει πια ουσιαστικά η ζωή του.

Θέλω λοιπόν, και εδώ από τη Θεσσαλονίκη, να επαναλάβω την έκκλησή μου ειδικά στους συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών, δηλαδή στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα: μην διστάσετε να εμβολιαστείτε. Ένα απλό τσίμπημα μπορεί να σας γλιτώσει από μία πολύ μεγάλη περιπέτεια.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η Επιχείρηση «Ελευθερία» είναι υποδειγματικά οργανωμένη κατά γενική ομολογία, είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι προσθέτουμε πια πολύ περισσότερα εμβόλια, ειδικά τους επόμενους δύο μήνες. Ανοίγουμε την πλατφόρμα του εμβολιασμού και σε νεαρότερους συμπολίτες μας, οι οποίοι από τη μεγάλη εβδομάδα, η ηλικία 30-39 θα μπορεί να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς της. Και εκτιμούμε ότι θα είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα μας όσο πιο γρήγορα να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας.

Είναι όμως επίσης πάρα πολύ σημαντικό, η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού να μην οδηγήσει σε κανέναν εφησυχασμό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ιός καραδοκεί, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούμε να έχουμε μία μεγάλη διασπορά, παρότι ευτυχώς οι εισαγωγές έχουν δείξει μία σταθεροποίηση και όσο επιστρέφουμε στην κανονικότητα, από σήμερα θα λειτουργούν και τα καταστήματα στην πόλη με την μέθοδο του click inside, είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς απελευθερώνουμε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα οι συμπολίτες μας να προσέχουν διπλά.

Αυτό θα ισχύει ειδικά για όταν ανοίξει πια η εστίαση. Η λογική είναι ότι θέλουμε τον κόσμο οργανωμένα να μπορεί να κινείται έτσι ώστε να αποφεύγουμε συγχρωτισμούς στα σπίτια όπου η εξάπλωση του κορονοϊού εκ των πραγμάτων είναι πιο εύκολη.
Κλείνοντας, και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Επιτροπή. Να τονίσουμε ότι αυτές οι μονάδες τις οποίες εγκαινιάσαμε είναι κινητές μονάδες. Θεωρητικά θα μπορούσαν να φύγουν από εδώ και να πάνε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε μία άλλη υγειονομική περιφέρεια όπου να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, ξέρω ότι εύχεστε να παραμείνουν μόνιμα εδώ και φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί από την διάταξη την οποία θα επιλέξει το Υπουργείο για τον υγειονομικό χάρτη.

Όμως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν έρθει για να μείνουν. Κάποια στιγμή θα τελειώσει ο Covid και θα είναι μία μεγάλη προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επόμενη μέρα, διότι δεν περιθάλπουν μόνο ασθενείς Covid, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αρρωσταίνουν και θα πρέπει να αξίζουν της καλύτερης δυνατής περίθαλψης. Να ευχηθώ οι συγκεκριμένες να είναι αχρείαστες. Να μείνουν άδειες. Να μη χρειαστεί να γεμίσουν, ή σε κάθε περίπτωση να χρησιμοποιηθούν όχι ως Covid ΜΕΘ, αλλά ως non-Covid ΜΕΘ.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό όμως ότι υπάρχουν και μας δίνουν την άνεση και την ασφάλεια να ξέρουμε ότι όποιος συμπολίτης μας, θα το ξαναπώ αυτό, όποιος συμπολίτης μας χρειαστεί περίθαλψη είτε απλό κρεβάτι, είτε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να γνωρίζει ότι θα έχει την περίθαλψη που του αξίζει για να μπορέσει να βγει νικητής από αυτήν την πολύ μεγάλη μάχη την οποία δίνει. Και πάλι συγχαρητήρια και καλή αρχή στη λειτουργία της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *