Μόνιμη εγκατάσταση Ευρωπαίων δασοκομάντος τους καλοκαιρινούς μήνες

Σχέδιο για μόνιμη εγκατάσταση Ευρωπαίων δασοκομάντος στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (Resceu) επεξεργάζονται ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα πιλοτικό σχέδιο, στο οποίο έχει δοθεί η ονομασία «προεγκατάσταση» (prepositioning) και εκτός απροόπτου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η φιλοσοφία του υπό διαμόρφωση σχεδίου είναι η εξής: δασοκομάντος από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως π.χ. η Σουηδία, θα εγκαθίστανται τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που έρχονται αντιμέτωπες με μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Σε περίπτωση μιας μεγάλης κρίσης, όπως αυτή που αντιμετώπισε η χώρα τον περασμένο Αύγουστο, ο χρόνος ανταπόκρισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σε ένα αίτημα κράτους-μέλους και εν προκειμένω της Ελλάδας θα ελαχιστοποιηθεί.

Και αυτό διότι δεν θα απαιτηθούν δύο, τρεις ή και περισσότερες ημέρες έως ότου υποβληθεί το αίτημα και κινητοποιηθεί ο μηχανισμός Resceu, μιας και οι Ευρωπαίοι δασοκομάντος θα βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους. Στη διάρκεια του χειμώνα αντίστοιχα, πυροσβέστες από την Ελλάδα θα εγκαθίστανται στον ευρωπαϊκό Βορρά παρέχοντας συνδρομή στους συναδέλφους τους στο να αντιμετωπίζουν σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες και αποκτώντας τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *