Ν. Κακλαμάνης: «Διαχείριση και Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του πρώην ΠΙΚΠΑ»

To θέμα διαχείρισης και αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του πρώην ΠΙΚΠΑ, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, φέρνει -ξανά- στη Βουλή με ερώτηση του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, επί θητείας του οποίου στο Υπουργείο Υγείας είχε προχωρήσει στην απογραφή της.

 

Ο Ν. Κακλαμάνης τονίζει, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «λιμνάζει» από το 2017 (διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδια Υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου) και θα μπορούσε, αν εξελισσόταν νομικά με την σύσταση ενός ευέλικτου φορέα ιδιωτικού δικαίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, να αποφέρει σημαντικά κρατικά έσοδα, που θα μπορούσαν να διατεθούν για τους τομείς υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, «ανακουφίζοντας» παράλληλα και τα δημόσια ταμεία.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ ρωτά, αν έχει καταρτιστεί σχέδιο και προγραμματισμός από την νυν κυβέρνηση για την αποδοτικότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου, ώστε να επιτευχθούν οι παραπάνω σκοποί καθώς και πότε αλλά και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί αυτό.

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

 

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

        ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

 ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.   

ΘΕΜΑ:   Διαχείριση και Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας  του πρώην ΠΙΚΠΑ. 

            Τον Ιανουάριο του 2017 κατέθεσα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου την με αριθμό πρωτοκόλλου 2787/23-1-2017 Ερώτηση προς τους τότε αρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας με θέμα τη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Υπουργείων τους, εστιάζοντας κυρίως στην περιουσία του πρώην Υπουργείου Πρόνοιας το μεγαλύτερο μέρος της οποία άνηκε στο πρώην ΠΙΚΠΑ που άνηκε στο Υπουργείο Υγείας και την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για μεγάλη και κυρίως αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία, η οποία «λιμνάζει στα γρανάζια της Ελληνικής γραφειοκρατίας». Η κατάσταση της παραπάνω ακίνητης περιουσίας χαρακτηρίζεται από σημαντικά κενά στη διαχείρισή της, που είναι είτε νομικής φύσης, είτε ρεαλιστικά. Συνίστανται, δηλαδή, τόσο στη μη διενέργεια νομικών ενεργειών απαραίτητων για τη διασφάλιση της, όσο και στην παράλειψη υλικών πράξεων με αντικείμενο τη διατήρηση, ανάπτυξη και επωφελή εκμετάλλευσή της.

Στην προαναφερθείσα Ερώτηση δεν έλαβα εμπρόθεσμα γραπτή απάντηση από κανέναν αρμόδιο Υπουργό, με συνέπεια  να  συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία των Επικαίρων Ερωτήσεων στις 31 Μαρτίου 2017. Κατά τη διάρκεια της προαναφερομένης συζήτησης εκ μέρους της κυβέρνησης τοποθετήθηκε η τότε Υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου, η οποία επεσήμανε, ότι  η ακίνητη περιουσία του πρώην ΠΙΚΠΑ έχει μεταφερθεί στο Υπουργείο Εργασίας, έχει εξαιρεθεί από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ότι πρόκειται να υλοποιηθεί μία ηλεκτρονική βάση καταγραφής της. Συγκεκριμένα η κυρία Υπουργός τόνισε ανάμεσα στα άλλα ότι:

«…Όντως η ακίνητη περιουσία του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας, που εκεί αναφέρεστε, μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εργασίας. Τα ακίνητα αυτά είναι καταγεγραμμένα και έχει βγει και η σχετική διαπιστωτική πράξη (…)  Άρα, κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση της αξιοποίησης των ακινήτων, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης κοινωνικών αναγκών συγκεκριμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στην κατεύθυνση της αναβάθμιση των πόλεων. Να σας πω ότι η ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Εργασίας έχει εξαιρεθεί από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Και κυρίως εδώ θα μου επιτρέψετε να ξανατονίσω και για την περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ότι έχει, επίσης, εξαιρεθει. (…)  Είναι σε στάδιο διαμόρφωσης -ελπίζω μέσα στο επόμενο διάστημα να το έχουμε- ένας επιτελικός φορέας στρατηγικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και της υπόλοιπης περιουσίας του Υπουργείου. Στόχος είναι η αξιοποίηση των ακινήτων κυρίως για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών -αναφέρθηκα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες- αλλά και για την αναβάθμιση υποβαθμισμένων γειτονιών. (…) Να σας πω, επίσης, αυτό που παρέλειψα, ότι αυτή η ακίνητη περιουσία, η οποία είναι αυτή τη στιγμή σε hard copy, περιμένουμε ήδη με πρόγραμμα ΕΣΠΑ να γίνει μια ηλεκτρονική βάση, ώστε να είναι καταχωρημένη και να μπορούν να έχουν πρόσβαση εκεί όλοι. …»

Ωστόσο, ενώ από τη συζήτηση της παραπάνω Επίκαιρης Ερώτησης και των δεσμεύσεων της τότε Υπουργού έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί καμμία πρωτοβουλία αξιοποίησης της σχετικής περιουσίας του Υπουργείου σε αντίθεση με τα όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή από την Υπουργό της περασμένης κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εμβληματικά ακίνητα αυτής της περιουσίας, αξίας εκατομμυρίων ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα, ή ακόμη και υπό κατάρρευση, με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική ανάγκη οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου σας να αναλάβουν πρωτοβουλίες καταγραφής και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που είτε ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς, είτε σε εποπτευόμενα από αυτούς νομικά πρόσωπα.

Η ταχύτερη και συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, μπορεί να γίνει μέσω της σύστασης ενός ευέλικτου φορέα ιδιωτικού δικαίου με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο (π.χ: ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου) που θα αναλάβει τη διοίκηση, διαχείριση,  αξιοποίηση και εκμετάλλευση συνολικά της ακίνητης περιουσίας. Ο συγκεκριμένος φορέας, θα μπορεί να δημιουργήσει δομές μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και ιδιωτικών επιχειρήσεων, συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ανάθεσης σε ιδιωτικούς φορείς εκτέλεσης έργων έναντι μίσθωσης ή παραχώρησης χρήσης με στόχο την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης διαχείρισης της εν λόγω περιουσίας μπορεί να επιτευχθεί η απευθείας κάλυψη των κτιριακών αναγκών των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, η ποιοτική αναβάθμιση των κτιρίων και η δημιουργία εσόδων μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης. Η δημιουργία σταθερής ροής εσόδων από την ακίνητη περιουσία θα συμβάλλει στη σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης του τακτικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων για δαπάνες των τομέων υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέσω της ενίσχυσης των οικονομικών πόρων των προνοιακών δομών από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα επιτευχθεί μείωση του χρέους τους με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των σχετικών κονδυλίων του προϋπολογισμού και τη διάθεση αυτών για την ποιοτική αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

– Έχετε ενημερωθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία ή από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου για την απογραφή της περιουσίας του πρώην Υπουργείου Πρόνοιας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας άνηκε στο πρώην ΠΙΚΠΑ, που πραγματοποιήθηκε επί θητείας μου ως Υπουργού Υγείας και παρεδόθη σε εκείνη;

– Πόσα από αυτά τα ακίνητα διαχειρίζονται επ’ ωφελεία του Δημοσίου και αξιοποιούνται αποφέροντας έσοδα σε αυτό;

– Πόσα είναι συνολικά κατ’  έτος  τα τελευταία τρία χρόνια τα έσοδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του πρώην Υπουργείου Πρόνοιας και κυρίως του πρώην ΠΙΚΠΑ;

– Επιβεβαιώνετε την τοποθέτηση της προκατόχου σας Υπουργού, ότι η ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Εργασίας, άρα και αυτή του πρώην Υπουργείου Πρόνοιας που σήμερα έχει περιέλθει σε αυτό, έχει εξαιρεθεί από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων;  Εάν όχι, έχει μεταβιβαστεί μέρος της  στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων;

– Έχει συσταθεί ο Επιτελικός Φορέας στρατηγικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εργασίας, όπως είχε εξαγγείλει στη Βουλή η προκάτοχος Υπουργός;

-Υλοποιήθηκε η ηλεκτρονική βάση καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου σας,  άρα και αυτή του πρώην Υπουργείου Πρόνοιας, όπως την είχε προαναγγείλει η κυρία Αχτσιόγλου;

– Υπάρχει σχέδιο και προγραμματισμός από την κυβέρνηση για την αποδοτικότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου με σκοπό να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους για τους τομείς υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης;  Πότε και πως πρόκειται να υλοποιηθεί αυτό; Έχετε προβλέψει κάποιο χρονοδιάγραμμα ενεργειών;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *