Ν. Μηταράκης: «Η Μαλακάσα θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα»

Τη συνολική στρατηγική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega Tv και τους δημοσιογράφους, Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να μειώσουμε τις ροές, καθώς τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ξεκινήσαμε με τη φύλαξη των συνόρων και μετά τις αυξημένες ροές του 2019, αυτή τη στιγμή το τελευταίο τρίμηνο έχουμε 90% και πάνω μείωση. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας, αποφασιστικά και τα θαλάσσια και τα χερσαία. Η δεύτερη προτεραιότητά μας ήταν να διαχωρίσουμε αυτούς που δικαιούνται άσυλο από τους οικονομικούς μετανάστες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, συμπληρώνοντας ότι «η τρίτη προτεραιότητά μας, αυτό που θα κάνουμε στο υπόλοιπο 2020, είναι να κάνουμε ασφαλέστερες τις δομές, ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας, ενισχύοντας τα συστήματα πρόσβασης, δημιουργώντας διπλές περιφράξεις, δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφάλειας και στους διαμένοντες και στους κατοίκους. Από 92 δομές περίπου που έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα, θέλουμε να τις μειώσουμε κάτω από το μισό τους επόμενους μήνες.».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι οι δομές φιλοξενίας δεν προορίζονται για αυτούς που έχουν λάβει θετική απόφαση ασύλου και επομένως πρέπει να τερματιστούν τα προνόμια και οι παροχές που απολάμβαναν. «Δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο να προσφέρει ισόβια, ούτε κατοικία, ούτε επιδόματα στους πρόσφυγες, όπως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα και τους Έλληνες πολίτες. Ενσωματώνονται λοιπόν οι πρόσφυγες στο γενικότερο κοινωνικό κράτος. Και θέλω να σας πω ότι οι έξοδοι από τις δομές δεν είναι κάτι καινούργιο. 15 Φεβρουαρίου του 2019 ο κύριος Βίτσας ξεκίνησε το πρόγραμμα εξόδων από τις δομές», είπε.

Ερωτώμενος για την αποσυμφόρηση των νησιών, απάντησε πως «έχουν φύγει 13.000 άτομα από 1η Ιανουαρίου και πλέον στα νησιά μας, παρά τις ροές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, είναι κάτω από περίπου 20% οι συνολικά διαμένοντες».

Για τη Μαλακάσα, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως «θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα εγκαταστήσουμε σύστημα εισόδου – εξόδου, ώστε πλέον αυτοί που δεν δικαιούνται παραμονή στη Μαλακάσα να αποχωρήσουν γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή υπεράριθμους διαμένοντες. Οι δομές, μέχρι την Παρασκευή, ήταν υπό τον έλεγχο διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε έλεγχο των δομών της ηπειρωτικής Ελλάδος. Ενεργοποιήσαμε μια παλιά νομοθεσία και εγκαταστήσαμε διοικητές από την Παρασκευή. Ο διοικητής, για πρώτη φορά, υπάρχει από το ελληνικό δημόσιο σε δομή, με σκοπό να μπορέσει μέσα σε λίγες εβδομάδες να οργανώσει την αποχώρηση αυτών που δεν κάνει να μένουν εκεί ώστε η δομή να περιοριστεί σε ένα πιο λογικό νούμερο».

«Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες από ότι δίνουμε στους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι μία επιλογή. Μία συνειδητή επιλογή», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *