Να ανοίξουν αεροδρόμια- λιμάνια ζητά η Κύπρος από την Κομισιόν

Του Φίλη Καιτατζή

 

  Με επιστολή του προς την Επίτροπο Μεταφορών Adina Vălean σε συνέχεια της άτυπης τηλεδιάσκεψης των υπουργών μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Απριλίου 2020-  ο  υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας  Γιάννης Καρούσος ζητά :   «την  χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των κρατών μελών,  που μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακά σε διμερές επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή παρακολούθηση και τις αμοιβαίες εκτιμήσεις κινδύνου». Και καλεί    την Κομισιόν να «ενεργήσει άμεσα για τον καταρτισμό κοινών προτύπων, μέτρων και διαδικασιών που αφορούν στο άνοιγμα των αερολιμένων και στη διενέργεια των ταξιδιών, τα οποία θα υιοθετηθούν από όλα τα κράτη μέλη»

   Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του  o κύπριος υπουργός επισημαίνει :Η Κύπρος λόγω της απομακρυσμένης και απομονωμένης γεωγραφικής της θέσης, έχει επηρεαστεί σημαντικά, στον τομέα της οικονομίας, από την πανδημία Covid-19.  Η οικονομία της Κύπρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους τομείς του τουρισμού και των ταξιδιών και αναμένεται όπως η επόμενη τουριστική περίοδος Ιουνίου -Σεπτεμβρίου 2020 θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού»

Ο κ. Καρούσος  τονίζει ότι « αντίκτυπος, ιδίως στους τομείς του τουρισμού και των αερομεταφορών, είναι μεγάλος και αναμένεται μία μακρά και δύσκολη περίοδος ανάκαμψης, όπου αναπόφευκτα θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο θα διεξάγονται οι διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με τις αερομεταφορές».

Στην επιστολή του καλεί  την Κομισιόν να «εκδώσει χωρίς καθυστέρηση, κατευθυντήριες γραμμές για την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφοράς, τη συνδεσιμότητα και την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να λάβουν υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση που βρίσκεται έκαστο κράτος μέλος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης της νόσου COVID 19 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού». Επιπλέον, εισηγείται να «υιοθετηθεί κοινή μεθοδολογία υπολογισμού και αξιολόγησης του κινδύνου, στη βάση μίας εναρμονισμένης ανταλλαγής δεδομένων της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί σε κάθε κράτος μέλος»

 Με στενή συνεργασία, αναφέρει ο κ Καρούσος ,«θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε από κοινού την τρέχουσα κρίση και θα διαχειριστούμε αποτελεσματικά την επακόλουθη απαιτητική περίοδο ανάκαμψης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *