Να συνεργαστούμε στην πρόληψη – FANTOMAS.GR

Τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, υποδέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, οι δύο άνδρες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

– Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χαίρομαι που σας βλέπω και σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας. Μόλις επέστρεψα από τη Βουλή. Είχαμε μια συζήτηση προσπαθώντας να κάνουμε μία κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική αξιολόγηση για τη φυσική καταστροφή που μας έπληξε αυτό το καλοκαίρι. Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον μηχανισμό rescEU, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που συνέβαλαν, αλλά και όλες τις χώρες που συνέβαλαν διμερώς. Είκοσι-τρία κράτη ήταν παρόντα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης. Πρόκειται για μία αληθινή έκφραση αλληλεγγύης. Αλλά αποτελεί και απόδειξη ότι το να μοιραζόμαστε δυνατότητες και μέσα – δεν αναφέρομαι μόνο σε αεροπλάνα αλλά και σε πυροσβέστες, σε οχήματα κλπ – αποφέρει αποτελέσματα σε τέτοιες περιόδους κρίσης. Πιστεύω ότι αντλήσαμε πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το επίπεδο συντονισμού.

Αλλά, βεβαίως, τώρα αρχίζει το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης. Μαζί μας βρίσκεται ο κ. Μπένος, ένας ιδιαίτερα έμπειρος πολιτικός, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας ανοικοδόμησης της Καλαμάτας μετά τον σεισμό του 1986. Η ελπίδα μας και το όραμά μας είναι να ανασυγκροτήσουμε τη βόρεια Εύβοια, η οποία επλήγη ιδιαίτερα, ώστε να γίνει καλύτερη από ό,τι ήταν πριν».

– Γιάνες Λέναρτσιτς: «Σας ευχαριστώ, κ. πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστούμε για την υποδοχή. Καταλαβαίνω ότι είχατε μια ακόμα πολύ απαιτητική ημέρα. Για τον λόγο αυτόν εκτιμώ ακόμα περισσότερο την ευκαιρία που μου δίνετε. Πράγματι, με την επίσκεψή μου αυτή, πρόθεσή μου είναι να εκφράσω την προσωπική μου αλληλεγγύη, αλλά και την αλληλεγγύη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενώπιον των δύσκολων προκλήσεων που αντιμετώπισε η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, μας ζητήθηκε να κινητοποιήσουμε βοήθεια. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Μας ενθάρρυνε η ανταπόκριση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έντεκα εξ αυτών, έντεκα κράτη-μέλη, παρείχαν αεροπλάνα, ελικόπτερα, περισσότερους από 1.000 πυροσβέστες, περισσότερα από 200 πυροσβεστικά οχήματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση πυρόσβεσης που συντόνισε ποτέ ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Αλλά από την άλλη πλευρά θα ήθελα επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ωφελούμενος αυτού του μηχανισμού. Στην πραγματικότητα, από το 2014, η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασία της ΕΕ 10 φορές, ενώ έχει προσφέρει αρωγή σε 22 περιπτώσεις όταν άλλα κράτη-μέλη ζήτησαν βοήθεια. Επίσης, η Ελλάδα στηρίζει δυναμικά τον ίδιο τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης, γεγονός που εκτιμούμε. Φιλοξενεί επίσης μέρος του στρατηγικού αποθεματικού του rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά σήμερα το απόθεμα ιατρικού υλικού του rescEU, ενώ υπάρχουν εδώ και μέσα εναέριας δασοπυρόσβεσης στο πλαίσιο του rescEU.

Και θα θέλαμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί σας, κ. πρωθυπουργέ, και με την κυβέρνησή σας, προκειμένου να διευρύνουμε περαιτέρω όχι μόνο την εθνική και ευρωπαϊκή ικανότητα αντίδρασης, αλλά και να συνεργαστούμε σε θέματα πρόληψης και προσαρμογής. Θα ήθελα να χαιρετίσω αυτό που προσφάτως δηλώσατε, δηλαδή ότι είναι καιρός για τολμηρές ενέργειες, διότι η κλιματική αλλαγή θα μας φέρει αντιμέτωπους με περισσότερες προκλήσεις όπως αυτή. Και σε αυτό το θέμα θα θέλαμε σίγουρα να συνεργαστούμε».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας Σταύρος Μπένος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.Post Views:
2

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *