Ναύαρχος ε.α., Εγκολφόπουλος: δίνουμε «τεράστιο στρατηγικό χτύπημα στην Τουρκία»

Την πεποίθηση ότι με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- Γαλλίας δίνουμε «τεράστιο στρατηγικό χτύπημα στην Τουρκία», εξέφρασε ο ναύαρχος ε.α., Γιάννης Εγκολφόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλταζή.

Όπως εξήγησε τα αεροσκάφη Rafale και οι φρεγάτες Belharra που θα πάρουμε από τη Γαλλία με όπλα στρατηγικού επιπέδου, τα οποία λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος, δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Άγκυρας, με φόντο την κακή κατάσταση της οικονομίας της γειτονικής χώρας, η οποία «δεν προβλέπεται να ανακάμψει νωρίτερα από μια δεκαετία». «Μέχρι να καταλάβουν πώς θα αντιμετωπίσουν τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra, θα περάσει άλλη μια δεκαετία σε πραγματικό χρόνο. Η Τουρκία δεν θα μπορέσει να αντέξει αυτόν τον εξοπλισμό», επισήμανε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία, η οποία – όπως είπε- θα είναι αμφίδρομη. «Δηλαδή, οι Γάλλοι μας είπαν ότι “σας συνδράμουμε, θα έρθουμε στην ανατολική Μεσόγειο εάν ο Τούρκος πάει να κάνει κάτι, αλλά κι εγώ εάν και εφόσον χρειαστώ συνδρομή στη ζώνη του Σαχέλ – δηλαδή στις χώρες της κεντρικής Αφρικής νότια της Λιβύης, από τον Ατλαντικό έως την Ερυθρά Θάλασσα- στη Σαουδική Αραβία ή στην Αίγυπτο, θα την έχω από εσάς», διευκρίνισε.

Επιπλέον, ο κ. Εγκολφόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά τα περί αγοράς φρεγατών από τη Γαλλία με την έγκριση ή την αιγίδα των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η εξωτερική στρατιωτική μας πολιτική είναι πολυδιάσταση. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα πάρει με leasing δυο μεγάλες αμερικανικές φρεγάτες, όπως προβλέπει η νέα αμερικανική νομοθεσία στο πλαίσιο κοινών αποστολών της Αμερικής με φίλιες χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.