Νέο “χαστούκι” στον Τραμπ: Καμία έγκριση εμβολίου για τον κορονοϊό πριν τις αμερικανικές εκλογές αποφάσισε το FDA

Παρά τις προσπάθειες και τις πιέσεις του προέδρου Τραμπ για την έγκριση κυκλοφορίας οποιουδήποτε εμβολίου κατά του κορονοϊού πριν τις αμερικανικές εκλογές, η  Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) όρισε τελικά αυστηρότερα κριτήρια,  καθιστώντας αδύνατο αυτό να συμβεί πριν από τις 3 Νοεμβρίου.

Οι παρασκευαστές εμβολίων θα πρέπει να αναμένουν τουλάχιστον δύο μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του εμβολίου στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών τρίτου σταδίου, προτού υποβάλλουν αίτηση για να διατεθεί το εμβόλιό τους στο εμπόριο, αναφέρει η FDA σε έγγραφό της που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο.

Τρεις κλινικές δοκιμές εμβολίων των εταιρειών Moderna, Pfizer και Johnson & Johnson βρίσκονται στο τρίτο στάδιο στις ΗΠΑ . Τα εμβόλια των δύο πρώτων φαρμακευτικών εταιρειών απαιτούν δύο δόσεις που χορηγούνται με διαφορά τριών ή τεσσάρων εβδομάδων.

Επίσης τα εμβόλια θα πρέπει να έχουν αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50% στην πρόληψη της covid-19 και η FDA απαιτεί κάθε έρευνα να έχει τουλάχιστον πέντε σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό μεταξύ αυτών που λαμβάνουν το ψευδοφάρμακο.

«Η FDA δεσμεύεται ότι η διαδικασία παραγωγής και επιστημονικής αξιολόγησης των εμβολίων κατά της covid-19 θα είναι όσο το δυνατόν πιο ανοικτή και διαφανής», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της υπηρεσίας Στίβεν Χαν, ο οποίος, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ήρθε σε αντιπαράθεση επί πολλές εβδομάδες με τον Λευκό Οίκο επειδή ήθελε να επιβάλει τα κριτήρια αυτά.

Οι νέοι κανόνες «καθιστούν πιο δύσκολη την παρασκευή εμβολίων γρήγορα, (ώστε να έχουν εγκριθεί) πριν από την ημέρα των προεδρικών εκλογών. Αυτή είναι μία ακόμη πολιτική επίθεση», κατήγγειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter, αναφερόμενος ονομαστικά στον Χαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.