Νέο “φακέλωμα” Ερντογάν: Τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος θα καταγράφουν όλους τους πελάτες τους

Τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος στην Τουρκία θα πρέπει να καταγράφουν την ταυτότητα των πελατών τους σύμφωνα με τους νέους κανόνες που εκδόθηκαν αφού η λίρα έφτασε σε άλλο χαμηλό αυτήν την εβδομάδα.

Προηγουμένως, μόνο οι πελάτες των οποίων οι συναλλαγές ήταν αξίας 3.000 δολαρίων και άνω κλήθηκαν να υποβάλουν προσωπικά στοιχεία.

“Αυτή η νέα πρακτική στοχεύει μόνο στη μείωση της ανεπίσημης βιομηχανίας, στην αύξηση του επιπέδου της θεσμοθέτησης και στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανονισμούς”, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση την Τετάρτη. “Δεν περιλαμβάνει καμία παρέμβαση σε αγορές ξένου νομίσματος”.

Οι Τούρκοι αγοράζουν ξένα νομίσματα για να προστατευτούν από την αποδυνάμωση του νομίσματος και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ο οποίος επιταχύνθηκε σε μόλις 20% τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, οι καταθέσεις συναλλάγματος που κατείχαν οι ντόπιοι ανήλθαν σε 232,7 δισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτό το ποσό είναι αυξημένο κατά 20% από τις αρχές του 2020.

Η τουρκική λίρα εξασθενεί από τότε που η κεντρική τράπεζα μείωσε απρόσμενα τα επιτόκια στις 23 Σεπτεμβρίου. Με πτώση 18% φέτος, κατατάσσεται ως το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg.

Οι νέοι κανονισμοί δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Τρίτη.

 

 

 

 

 

Πέτρος Κράνιας – Capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *