Νίκος Ελευθερόγλου : οι δρόμοι της φωτιάς

Από το σικέ ή μη πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, η σχέση μας με τους γείτονες έχει μπει στους δρόμους της φωτιάς.

Τα όσα έχουν συμβεί όλο αυτό το διάστημα επιβεβαιώνουν την αλλαγή πορείας στα Ελληνοτουρκικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που όλοι χαρακτηρίζουν απρόβλεπτο αλλά είναι απόλυτα προβλέψιμος, καθώς ό,τι λέει το κάνει πράξη, έχει αποφασίσει να γυρίσει σελίδα στη χώρα του. Και από μια περιφερειακή δύναμη να τη μετατρέψει σε κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή και σε ισότιμο παίκτη με τους ισχυρούς του πλανήτη.

Σήμερα, με τη νέα άλωση της Αγίας Σοφίας, σηματοδοτεί το τέλος όχι μόνο της εποχής στις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και με την ίδια τη χώρα του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνει «διαζύγιο» με τον Κεμαλισμό και το κοσμικό κράτος και επιστρέφει σε άλλες… πολιτείες. Αυτές του σκληρού μουσουλμανικού κόσμου, του οποίου θέλει να γίνει επικυρίαρχος και εκφραστής.

Οι επόμενες μέρες μέχρι τις 2 Αυγούστου, που θα λήξει η NAVTEX, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, παρά το ότι διπλωματικοί κύκλοι επιμένουν ότι πάμε σε αποκλιμάκωση, με παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Γερμανία.

Ακόμη και εάν αυτό επιβεβαιωθεί, ο Ερντογάν έχει δείξει ότι δεν σταματά εάν δεν υλοποιήσει τους στόχους του. Το είχαμε γράψει καιρό τώρα, ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι καρφί στην καρδιά του.

Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει το κόστος εάν χρειαστεί να πατήσει το κουμπί. Ορθά ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε διά ζώσης. Μόνο έτσι μπορεί να χαραχθεί ενιαία εθνική γραμμή.

Ορθότατα, ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε το θέμα των κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής. Διότι το μόνο που… πονάει τον Τούρκο πρόεδρο είναι το οικονομικό και το ξέρει. Όχι ότι θα εμποδίσει τα σχέδιά του μακροπρόθεσμα, αλλά τουλάχιστον να του βάλει ένα φρένο.

Ακόμη πιο σοφό θα είναι η κυβέρνηση να προετοιμάσει τον λαό. Όχι για να δημιουργήσει φόβο ή πανικό, αλλά για να γνωρίζει.

Κατανοούμε ότι κάποιοι ισχυροί θέλουν να μας σύρουν σε έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Είτε μέσω θερμού επεισοδίου είτε μέσω πιέσεων.

Οι νύχτες, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, είναι «γκαστρωμένες». Και για αυτό απαιτείται να είμαστε ενωμένοι και σε ετοιμότητα.

Να καταλάβει αυτήν τη φορά ο Τούρκος ηγέτης, αλλά και οι σύμμαχοί μας, ότι έχει απέναντί τους μια κυβέρνηση και έναν πολιτικό κόσμο που δεν θα δεχθεί νέα Ίμια. Ότι όταν λέει «έως εδώ», το εννοεί. Κανείς δεν επιδιώκει τον πόλεμο από την ειρήνη, αλλά, αν θες να την έχεις, πρέπει να προετοιμάζεσαι με τέτοιον γείτονα για σύγκρουση.

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *