Ντέρμπι 26% με 25% μεταξύ Macron και Le Pen στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία στις 24 Απριλίου 2022 ο Macron λαμβάνει 51% έναντι 49% της Le Pen

Μεγάλης σημασίας τόσο για τη Γαλλία όσο και για την ΕΕ θα είναι το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 οπότε και διεξάγεται ο πρώτος γύρος με τον δεύτερο γύρο να είναι προγραμματισμένος για τις 24 Απριλίου 2022.

Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε μεγάλη χώρα της ΕΕ, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και οπωσδήποτε οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ενεργειακή κρίση και ο επισιτιστικός κίνδυνος θα διαδραματίσουν ρόλο στη διαδικασία.
Ο καθοριστικός δεύτερος γύρος με τους δύο πρώτους υποψήφιους θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Απριλίου, οπότε και θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.
Μόνο οι λέξεις αβεβαιότητα, θρίλερ και ντέρμπι μπορούν να χαρακτηρίσουν την εκλογική διαδικασία, καθώς η διαφορά ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Emmanuel Macron και την ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού Marin Le Pen βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.
Βασικό στοιχείο που θα κρίνει πολλά είναι και η αποχή και πόσο ψηλά θα βρίσκεται.
Οι κάλπες άνοιξαν και δυνητικά μπορεί να ψηφίσουν έως 48,8 εκατ. ωστόσο τις πρώτες ώρες της εκλογικής διαδικασίας η συμμετοχή είναι χαμηλότερη σε σχέση με το παρελθόν σχεδόν 13% τις πρώτες ώρες από 22% στις εκλογές του 2017, αναμένεται η αποχή να είναι υψηλή εξέλιξη που μπορεί να ευνοήσει την Le Pen.
Συνολικά συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία 12 υποψήφιοι με τους βασικότερους Macron κέντρο, Le Pen ακροδεξιά, Melenchron αριστερά και Zammour δεξιά που έπληξε σε κάποιο βαθμό τα ποσοστά της Le Pen αλλά θα την υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο.

Στις κάλπες οι ψηφοφόροι για τον πρώτο γύρο των εκλογών – Ψηφίζουν και όσοι νοσούν με κορωνοϊό

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Κυριακής οι γαλλικές προεδρικές εκλογές (10/4/2022).
Στη Γαλλία οι πολίτες συνήθως αποφεύγουν να ψηφίζουν τις πρώτες πρωινές ώρες και τις ώρες του μεσημεριανού γεύματος με αποτέλεσμα οι πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις ως προς την αποχή να εξάγονται συνήθως τις απογευματινές ώρες.
Ως προς τα τελικά αποτελέσματα οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21:00 ώρα Ελλάδας) αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».
Ωστόσο αυτή η νομοθεσία αφορά μόνο τη Γαλλία και συνεπώς δεν αποκλείεται μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών, κυρίως γαλλόφωνων, να μεταδώσουν πρόωρα κάποιες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος.
Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόζονται, αφού η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική και όσοι έχουν Covid δεν υποχρεούνται σε καραντίνα.
Οι 12 υποψήφιοι ψηφίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, με τον Macron να προσέρχεται στο Τουκέ της περιοχής Πα Ντε Καλέ, την Marine Le Pen στο Ενρί Μπομόν της ίδιας περιοχής και τον Jean Luc Melenchon στη Μασσαλία.

Η συμμετοχή

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο ήταν 25,48% έως τις 12:00 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Στις εκλογές του 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,54%.
Το ποσοστό συμμετοχής είναι ωστόσο μεγαλύτερο κατά τέσσερις μονάδες εκείνου της 21ης Απριλίου 2002 (21,3%), όταν σημειώθηκε ρεκόρ αποχής σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών.

Οι αντιδημοφιλείς πολιτικές του Macron και η στροφή της Le Pen στο κόστος διαβίωσης

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια εύκολη νίκη για τον κεντρώο Macron, ο οποίος ενισχύθηκε από την ενεργό διπλωματία του για την Ουκρανία, την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και την κατακερματισμένη αντιπολίτευση.
Όμως, η καθυστερημένη είσοδος του στην προεκλογική εκστρατεία, και η εστίασή του σε ένα αντιδημοφιλές σχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσαν τη βαθμολογία του προέδρου, μαζί με μια απότομη άνοδο του πληθωρισμού.
Αντίθετα, η αντιμεταναστευτική, ευρωσκεπτικιστική ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Le Pen έχει περιοδεύσει σε όλη την Γαλλία με αυτοπεποίθηση, όλο χαμόγελο, ενώ οι υποστηρικτές της φωνάζουν “Θα κερδίσουμε! Θα κερδίσουμε!”.
Ενισχύθηκε εσχάτως επειδή εστίασε στα ζητήματα του κόστους ζωής και τη μεγάλη δημοσκοπική πτώση του Zemmour ο οποίος προέρχεται από την Δεξιά έως τις παρυφές της ακροδεξιάς.

Στο νήμα

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του τελευταίου εξαμήνου δίνει στον πρώτο γύρο την πρωτιά στον Macron με 26,3% έναντι 23,1% της ακροδεξιάς αντιπάλου του.
Στο δεύτερο γύρο, όπου σχεδόν βέβαια θα αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλον σε μία επανάληψη ως εκλογών του 2017, ο Macron συγκεντρώνει 52,6% έναντι 47,4% της Le Pen.
Ωστόσο λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του πρώτου γύρου στις 10/4 μία δημοσκόπηση ήλθε να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και να μετατρέψει το ντέρμπι στην πλέον αμφίρροπη εκλογική μάχη των τελευταίων δεκαετιών στη Γαλλία.

Στα όρια του…στατιστικού λάθους

Έρευνα για το τηλεοπτικό κανάλι BMF δίνει 26% στον Macron και 25% στη Le Pen στον πρώτο γύρο, με το τελικό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου να κρίνεται στο νήμα, με 51% έναντι 49% υπέρ του 44χρονου προέδρου, δηλαδή στα όρια του στατιστικού λάθους.
Την τελευταία μέρα οξύνθηκαν οι τόνοι ανάμεσα στους δύο μονομάχους, με τον Macron να χαρακτηρίζει ρατσιστικό το πρόγραμμα της Le Pen και «ψεύτικες» τις οικονομικές παροχές που υποσχέθηκε.
Η Le Pen, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ίσως έχει τη μεγαλύτερη ευκαιρία που της παρουσιάζεται να επικρατήσει του Macron και της «ξεθωριασμένης εικόνας του» εκμεταλλεύθηκε τη συγκυρία και σημείωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος χάνει την ψυχραιμία καθώς τελεί υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων και το κλείσιμο της ψαλίδας.

 

 

 

 

 

 

bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *