Ο «άγνωστος» νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που αλλάζει τους συσχετισμούς – FANTOMAS.GR

Λίγα εικοσιτετράωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες στις 5 Δεκεμβρίου ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, είχε εγκλωβιστεί σε ένα δαιμονισμένο μποτιλιάρισμα στη Βασιλίσσης Σοφίας. Το τηλέφωνό του χτυπούσε ακατάπαυστα. Οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ένα τοπίο ρευστό και άπαντες ήθελαν να μάθουν τι γίνεται. Αφού επανέλαβε πολλές φορές το «πάμε καλά, αλλά θέλει δουλειά», γύρισε το βλέμμα προς τον συνοδηγό του. «Να ξέρεις, εκτός και αν πέφτω δραματικά έξω, ότι ο Νίκος ξεκινάει με μίνιμουμ τους 80.000 με 85.000 σταυρούς. Θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο και πιθανότητα πρώτος» είπε.

Μια εποχή έκλεισε, μια άλλη αρχίζει

Στις 12 Δεκεμβρίου η κάλπη μίλησε με έναν τρόπο εκκωφαντικό που δεν επιτρέπει καμία υποσημείωση. Το σχεδόν 68% απέναντι σε ένα βαρύ όνομα, έναν πρώην πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν χωρά πολλές αναγνώσεις. Μια εποχή έκλεισε και μια άλλη αρχίζει. Η σκυτάλη παραδόθηκε στη νέα γενιά της παράταξης. Σε αυτήν δόθηκε η εντολή μιας ακόμα προσπάθειας αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκπροσωπεί αυτή τη γενιά. Έναν κόσμο ηλικίας 30-45 ετών που δεν έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ τα πέτρινα χρόνια, δεν αναζήτησαν αξιώματα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και πίστευαν στην προοπτική της παράταξης. Δεν έχουν το συνηθισμένο προφίλ του κομματικού στελέχους, η δράση τους αρχίζει όταν τελειώσει το ωράριο της δουλειάς τους, στον ιδιωτικό τομέα.

Ποιος είναι όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης;  Είναι πράγματι ο νέος παίκτης που απειλεί να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς; Λέγεται, μετά την έκρηξη των ποσοστών του κόμματος στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν την εκλογή του, ότι το ΠΑΣΟΚ έμοιαζε με ένα μπλοκαρισμένο πιεσμένο ελατήριο και ο νέος του πρόεδρος φαίνεται να είναι αυτός που βρήκε τον τρόπο να το ξεμπλοκάρει. Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι η άνοδος στις δημοσκοπήσεις έχει να κάνει με τη σκόνη που σηκώθηκε, λόγω της μεγάλης συμμετοχής του κόσμου και της σαρωτικής νίκης του κ. Ανδρουλάκη, και σύντομα θα κατακαθίσει. Τότε θα φανούν οι πραγματικές δυνατότητες αλλά και οι αδυναμίες του νέου αρχηγού.

Το τρίπτυχο ενότητα – συνέχεια – αυτονομία

Ο 42χρονος ευρωβουλευτής απάντησε, με τρόπο που προκάλεσε ικανοποίηση στην πλειονότητα των στελεχών και στη βάση της παράταξης, στο κύριο ερώτημα που του έθεταν οι αντίπαλοί του κατά την προεκλογική περίοδο: «Ποιος θα τον εκπροσωπεί στη Βουλή;». Δεν παρουσίασε ένα πρόσωπο αλλά ένα σχήμα στο οποίο αποτυπωνόταν η πρόθεσή του να πορευθεί με βάση το τρίπτυχο με το οποίο εξελέγη. «Ενότητα – συνέχεια – αυτονομία».

Οφείλει όμως απαντήσεις και σε μια σειρά άλλα ερωτήματα που αφορούν το στίγμα και τις πολιτικές του θέσεις. Έχοντας αποφασίσει να κάνει μια καμπάνια χαμηλών τόνων με το βλέμμα στραμμένο και στις συμμαχίες του δεύτερου γύρου, απέφυγε τις εντάσεις και δεν είχε πολλές γωνίες στον λόγο του. Του καταλογίστηκε ότι είναι άχρωμος πολιτικά. Και ότι το «περήφανος Σοσιαλδημοκράτης» με το οποίο προσδιορίζεται είναι γενικό. Θα πρέπει να αποκτήσει σαφές περιεχόμενο στα πεδία των ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες της. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ο πιο άγνωστος πολιτικός αρχηγός της χώρας. Οφείλει σταδιακά να ξεδιπλώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Η… αδυναμία που είναι η δύναμή του

Το πρώτο κύμα των δημοσκοπήσεων πέραν του άλματος των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής κατέγραψε και μια σειρά αξιοπρόσεκτα ευρήματα που αφορούν τον κ. Ανδρουλάκη. Για παράδειγμα, του καταλογίζεται ότι δεν είναι δεινός ρήτορας, ότι δεν έχει προσωπική γοητεία, ότι δεν ξεσηκώνει τα πλήθη. Και όμως. Αυτή η αδυναμία του είναι και η δύναμή του. Στον κόσμο, όπως διαπιστώνεται από τις μετρήσεις, αρέσει ο απλός τρόπος που εκφράζεται, μιλάει στη γλώσσα του απλού πολίτη χωρίς να καταφεύγει σε λεκτικές κορόνες και λαϊκισμούς.

Υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που είναι αξιοπρόσεκτο και, λογικά, δεν θα έχει διαφύγει από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου. Πέραν της συντριπτικής αποδοχής που έχει στη βάση του κόμματός του, ο κ. Ανδρουλάκης τυγχάνει εξαιρετικής δημοφιλίας στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον έχουν συνδέσει με τους αγώνες κατά των ανισοτήτων και οι ψηφοφόροι της ΝΔ δείχνουν προσοχή στον «πατριωτικό ρεαλισμό» που διέπει τις θέσεις του για τα εθνικά θέματα. Από την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες του για να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και η σημαντική συμβολή του στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Θερμή σχέση με τη βάση του κόμματος

Ο κ. Ανδρουλάκης γνωρίζει ότι ο μήνας του μέλιτος με το κόμμα και την κοινωνία έχει ημερομηνία λήξεως. Δεν τρέφει αυταπάτες, δεν ενθουσιάζεται εύκολα. «Τι λένε οι δημοσκοπήσεις; Δουλειά, δουλειά, δουλειά, για να ξανακάνουμε την παράταξη μεγάλη, αυτό λένε» επισημαίνει στους συνεργάτες του.  Ο ίδιος σκοπεύει, όπως λέει, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διατηρήσει αυτή τη θερμή του σχέση με τη βάση του κόμματος και τους πολίτες. Από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα. Θα ανοίξει μια βεντάλια θεμάτων που θα του επιτρέψουν να παρουσιάζει τις θέσεις του και παράλληλα θα καλεί τους πολίτες σε αυτοοργάνωση, σε συμμετοχή στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Χόνδρος Δημήτρης

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *