Ο «αόρατος» στρατός της CIA και του NATO στην Ευρώπη (1ο μέρος) – FANTOMAS.GR

Πετεάνο, Ιταλία, 1972. Καραμπινιέρι εντοπίζουν ένα σταματημένο όχημα στην άκρη του δρόμου, έχοντας στο παρμπρίζ τρία σημάδια από σφαίρες. Το αυτοκίνητο ήταν άδειο. Αποφάσισαν να το ελέγξουν, χωρίς να ξέρουν πως βρίσκονταν μπροστά στο κατώφλι του θανάτου. Από την έκρηξη που σημειώθηκε, ανοίγοντας το πορτμπαγκάζ, οι Αντόνιο Φεράρο, Ντονάτο Ποβέρνο και Φράνκο Ντοντζοβάνι σκοτώνονται επί τόπου ενώ οι Άντζελο Ταλιάρι και Τζουζέπε Ζατζάρο τραυματίζονται σοβαρά. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη…

Η έκρηξη στο Πετεάνο

Ιταλία, 1984. Ο δικαστής, Φελίτσε Κασόν αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του Πετεάνο. Η έρευνά του τον οδηγεί σε έναν ιστό από μυστικές στρατιωτικές οργανώσεις της CIA και του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη. Το σχέδιο «stay-behind», το οποίο επιμελώς βρισκόταν κρυφό είχε μόλις δει τις πρώτες ακτίδες της δημοσιότητας.

Ιταλία, 1990. «Ναι, είναι αλήθεια. Το σχέδιο Gladio υπήρχε». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζούλιο Αντρεότι παραδέχεται δημόσια πως ένα παραστρατιωτικό σώμα επί 45 χρόνια δρούσε πίσω από τις «κουρτίνες» του νόμου. Συνολικά 622 ονόματα αποκαλύπτονται από την έρευνα του Κασόν και ο αστικός μύθος της Ιταλίας αποκτά σάρκα και οστά.

Το Newsbomb.gr «βούτηξε» στην απόκρυφη ιστορία της Ευρώπης στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, συνομίλησε με τον κορυφαίο ιστoρικό και καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Ρώμης, Λεοπόλντο Νούτι και σας «ταξιδεύει» στον ιστό που ύφαινε η CIA και το ΝΑΤΟ υπό το φόβο της (τότε) Σοβιετικής Ένωσης.

Καλωσήρθατε στην επιχείρηση «stay-behind»…

Όλη η Ευρώπη ένας στρατός

Βρισκόμαστε λίγο μετά την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο φόβος των Δυτικών για τον «μπαμπούλα» της Σοβιετικής Ένωσης αναζητά λυτρωτικές και άμεσες λύσεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρώτος εχθρός των ΗΠΑ έγινε άμεσα ο κομμουνισμός.

ΝΑΤΟ, CIA και η Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών (SIS) αποφασίζουν τη δημιουργία παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Ευρώπη, υπό την αιγίδα τους αλλά και της εκάστοτε κυβέρνησης, ώστε να αποτραπεί και να εξολοθρευτεί κάθε κομμουνιστική απειλή. Το σχέδιο «stay-behind» μόλις είχε συμφωνηθεί.

Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς «σφραγίζει» την τριμερή συμφωνία ανάμεσα σε CIA-NATO-Ευρώπη και το πιο μεγαλόπνοο αμυντικό σχέδιο ξεκινά.

Ολλανδία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σουηδία, θύλακες στο Βερολίνο (Ανατολική Γερμανία), Τουρκία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Αυστρία, Νορβηγία, Ελβετία και Φινλανδία, ρίχνονται στη μάχη κατά της σοβιετικής απειλής.

Το σχέδιο απλό. CIA και ΝΑΤΟ θα εκπαίδευαν στρατιωτικά τμήματα, τα οποία φυσικά και θα εξόπλιζαν με όπλα και τα συμπαρομαρτούντα, θα τα χρηματοδοτούσαν και όλα αυτά υπό την σκέπη της στρατιωτικής ηγεσίας της κάθε χώρας. Ήταν δε τόσο κρυφά αυτά τα τμήματα που σε κάθε κράτος δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους πάνω από πέντε-έξι άτομα. Σε πολλές περιπτώσεις, ούτε καν οι πρωθυπουργοί τους!

Stay Behind Organizations: Training and Exercises

Επίσης χαρακτηριστικό είναι πως σε κάθε χώρα, η επιχείρηση ονομάστηκε με κωδικούς.

Αναλυτικά:

 • Ολλανδία: Operatiën en Inlichtingen (O&I)
 • Ιταλία: Gladio
 • Πορτογαλία: Aginter Press
 • Ελλάδα: Επιχείρηση (Κόκκινη) Προβιά
 • Αυστρία: ÖWSGV
 • Γαλλία: Plan Bleu, La Rose des Vents, Arce-en-ciel
 • Νορβηγία: ROC
 • Βέλγιο: SRA8
 • Δυτική Γερμανία: Bund Deutscher Jugend (BDJ) και LAFBw
 • Βερολίνο: Kampfgruppe
 • Τουρκία: Counter – Guerrilla
 • Φινλανδία: Nihtilä-Haahti
 • Ελβετία: Projekt-26
 • Σουηδία: IB-affären

Για την καλύτερη δικτύωση, CIA και ΝΑΤΟ μαζί με την εκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων, στρατολογούσαν και πολίτες οι οποίοι θα μπορούσαν να τους φανούν χρήσιμοι λόγω των επαγγελματικών θέσεων που κατείχαν αλλά και των πολιτικών πεποιθήσεών τους, που αρκετές φορές έφταναν στα άκρα.

To έγγραφο με το οποίο η CIA ξεκίνησε τη δράση της.cia.gov

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στρατολόγησης, ο Roberto Cavallaro, επιχειρηματίας από τη Βερόνα, ο οποίος ήταν μέλος του Gladio και όπως δήλωσε στην εφημερίδα L’Espresso, στρατολογήθηκε σε μια αντικομουνιστική πορεία (!) από δυο άνδρες, οι οποίοι κάθε σε ένα κίτρινο φάκελο 700.000 λιρέτες (κάπου 635 δολάρια) για να τους δίνει πληροφορίες. Αποχώρησε το 1973, όταν έμαθε πως σχεδιαζόταν η δολοφονία κομμουνιστών, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, η οποία ωστόσο δεν έγινε ποτέ.

Ξαφνικά η Ευρώπη γέμισε κρύπτες με όπλα. Αυτό έγινε λόγω του ότι CIA και ΝΑΤΟ εκτιμούσαν πως αν θα υπήρχε κάποια συμπλοκή προφανώς δεν θα ήταν οργανωμένη ενώ οι κρύπτες αυτές θα κρατούσαν μυστικό το σχέδιό τους μιας και ο οπλισμός δεν θα βρισκόταν εκτεθειμένος σε αδιάκριτα βλέμματα.

Κρύπτη με όπλα στην Ουτρέχτη

Μιλάμε για τέτοιες κρύπτες που μόλις το 1996 η Μεγάλη Βρετανία αποκάλυψε στη γερμανική κυβέρνηση που βρίσκονταν στο γερμανικό έδαφος!

Το τι περιείχε η κάθε κρύπτη ήταν λίγο-πολύ δεδομένο. Σε μια εκ των εκατοντάδων που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη (φυσικά και στη χώρα μας), και συγκεκριμένα στο δάσος του Grunewald στη Γερμανία, εντοπίστηκαν κιβώτια με εννιάρια πιστόλια, σφαίρες, μαχαίρια, χάρτες με προσημειωμένα στρατηγικά σημεία, εγχειρίδια συμπλοκών και αναγνώρισης κατασκοπικών αεροσκαφών, φλασκιά με μπράντι και σοκολάτες (!) και το εγχειρίδιο «Total Resistance», το οποίο είχε γράψει ο Ελβετός συνταγματάρχης, Hans von Dach, και ανέφερε όλες τις πρακτικές ανταρτοπολέμου.

Το εγχειρίδιο «Total Resistance»

Όλοι εκπαιδεύονταν για μια συγκεκριμένη ημέρα με την κωδική ονομασία «D+1-5», δηλαδή την ημέρα της επίθεσης των κομμουνιστικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη.

Οι μονάδες του «stay-behind» εκπαιδεύονταν στην αναγνώριση, στην επόπτευση και στην εξουδετέρωση ενός στόχου και μάλιστα με πολύ επιθετικές τεχνικές, ανάμεσά τους οι εκρήξεις, στις οποίες θεωρούνταν άπαντες σπεσιαλίστες.

Κάπως έτσι ο Κασόν κατάφερε να φτάσει στα ίχνη της Gladio και να ξετυλιχθεί το κουβάρι του «stay-behind», μιας και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιούνταν ήταν… σήμα κατατεθέν!

Τα πρώτα στάδια και οι «φανταστικές μάχες»

Φυσικά για να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία θα έπρεπε να γίνει εφαρμογή σε συνθήκες μάχης, έστω ελεγχόμενης.

Η NORTHAG, ένα ακόμη στρατιωτικό παρακλάδι του ΝΑΤΟ ήταν το τέλειο κάλυμμα. Η NORTHAG είχε επιφορτιστεί με την άμυνα του Βόρειου Γερμανικού Μετώπου, το οποίο γεωγραφικά ταίριαζε… γάντι για μάχες με άρματα, λόγω των λόφων και τον μεγάλων πεδιάδων. Παράλληλα αποτελούσε και τον συντομότερο δρόμο προς την Βόννη, η οποία ήταν η πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας, ενώ βρισκόταν κοντά στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και την Αμβέρσα του Βελγίου.

Με δεδομένο πως οι δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης υπερίσχυαν του ΝΑΤΟ, η… υπόθεση εργασίας ήταν πως μια αιφνιδιαστική επίθεση θα μπορούσε να ανακοπεί στην ενδοχώρα και όχι στα σύνορα, οπότε η προετοιμασία για τη μάχη θα έπρεπε να γίνει μερικά χιλιόμετρα πιο μέσα και έτσι η κοιλάδα του Ρήνου ήταν ιδανική.

Οι οδηγίες των μονάδων του «stay-behind» ήταν πολύ συγκεκριμένες: Αν υπήρχε η ευκαιρία για άμεση εξουδετέρωση ή επίθεση κατά εχθρικών δυνάμεων θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Σύντομα παλιά λατομεία σε όλη την Ευρώπη μετατράπηκαν σε πολεμικά… camp, με διαφορετικά σενάρια μάχης. Ελεγχόμενες εκρήξεις, σκοποβολή, συμπλοκές και οτιδήποτε μπορούσε να φέρει εξουδετέρωση με κάθε τρόπο ήταν καθημερινότητα.

Την ίδια ώρα, η NORTHAG αξιοποιούσε τις πληροφορίες που λάμβανε από τους παραστρατιωτικούς θύλακες του «stay-behind», εντοπίζοντας οποιαδήποτε μελλοντική απειλή σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν αναφορές για ενεργά μέλη του «Gladio» στην Ιταλία ακόμη και σήμερα!

Συλλήψεις, αποφυλακίσεις, μυστηριώδεις θάνατοι και απόλυτη σιωπή

Η «σκιά» του stay-behind ήταν τόσο δυνατή που κανείς δεν μπορούσε να τη σταματήσει. Ουσιαστικά μιλάμε για κράτος εν κράτει, σε σημείο που οι αστυνομικές Αρχές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες συλλάμβαναν πολίτες οπλισμένους σαν… αστακούς και δεν μπορούσαν καν να απαγγείλουν κατηγορίες!

 • Το 1947 στην Αυστρία, δυο εξτρεμιστές, ονόματι Soucek και Rossner συνελήφθησαν έχοντας εκρηκτικά στην κατοχή τους, ωστόσο ο καγκελάριος Korner τους έδωσε… χάρη!
 • Το 1952 στη Γερμανία, ο πρώην αξιωματικός των SS, Hans Otto αποκάλυψε στην αστυνομία της Φρανκφούρτης τον θύλακα του «stay-behind», τoν BDJ-TD. Δεν απαγγέλθηκε ουδεμία κατηγορία σε κανέναν.
 • Το 1953 στη Σουηδία οι Αρχές συλλαμβάνουν τον Otto Hallberg, καθώς σε τυχαίο έλεγχο εντοπίστηκαν 5 πιστόλια στην κατοχή του. Αφέθηκε ελεύθερος λίγη ώρα μετά. Καμία κατηγορία δεν του απαγγέλθηκε.
 • To 1974 συνελήφθη στην Ιταλία ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Vito Miceli, με την κατηγορία της συνωμοσίας εναντίον του κράτους για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών του stay-behind.
 • Το 1976 στη Δυτική Γερμανία συνελήφθη η Heidrun Hofer, η οποία ήταν γραμματέας στην Υπηρεσία Πληροφοριών καθώς αποκάλυψε μυστικές πληροφορίες για τον θύλακα του stay-behind στο σύζυγό της, ο οποίας ήταν… πράκτορας της KGB!
 • Το 1978 η νορβηγική αστυνομία εντόπισε αντιαρματικά και όπλα, συλλαμβάνοντας τον Hans Otto Meyer. Φυσικά αφέθηκε ελεύθερος όταν ταυτοποιήθηκε πως ήταν μέλος του νορβηγικού stay-behind.
 • Το 1990, ο Ελβετός Συνταγματάρχης, Herbert Alboth, πρώην διοικητής του ελβετικού θύλακα stay behind, του P26, με επιστολή του στο Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει την απόφασή του να γνωστοποιήσει «όλη την αλήθεια», μετά την παραδοχή Αντρεότι. Βρέθηκε νεκρός την επόμενη ημέρα σπίτι του, όντας μαχαιρωμένος με το στρατιωτικό του μαχαίρι.

Αυτά είναι ελάχιστα παραδείγματα που έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικά με τα μέλη της παντοδύναμης παραστρατιωτικής οργάνωσης, με… κορωνίδα την επιχείρηση «Gladio».

Επιχείρηση: Gladio – Ο καθηγητής Λεοπόλντο Νούτι αποκαλύπτει όλες τις πληροφορίες στο Newsbomb.gr

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Οκτωβρίου του 1990, όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζούλιο Αντρεότι ανέβηκε στο βήμα της ιταλικής Βουλής και παραδέχτηκε δημόσια την ύπαρξη της επιχείρησης «Gladio», την οποία χαρακτήρισε μάλιστα ως «αναγκαία» για τη χώρα μετά το τέλος της δικτατορίας του Μουσολίνι. Μάλιστα είχε αποκαλύψει πως η CIA είχε σαν μεγάλο φόβο την Γιουγκοσλαβία καθώς εκτιμούσε πως από εκεί θα μπορούσε να γίνει κάποια εισβολή.

Το έμβλημα της Επιχείρησης Gladio

Ο ιταλικός θύλακας του «stay-behind» πήρε το όνομά του από μια άλλη πολεμική συνήθεια των γειτόνων μας και των Ρωμαίων: Το Κολοσσαίο. Gladio ονομαζόταν στα λατινικά το σπαθί που κουβαλούσαν οι μονομάχοι στην αρένα και κάπως έτσι φυσικά βγήκε και η λέξη «gladiator» η οποία σημαίνει μονομάχος. Ένα όνομα πέρα για πέρα ταιριαστό για μια παραστρατιωτική οργάνωση εξουδετέρωσης…

Ζητήσαμε από τον ιστoρικό και καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Ρώμης, Λεοπόλντο Νούτι, ο οποίος έχει γράψει δεκάδες βιβλία για τον Ψυχρό Πόλεμο και για το «stay-behind», περισσότερες πληροφορίες για όσα συνέβαιναν στην Ιταλία…

Ο Λεοπόλντο Νούτι

-Καθηγητά, τι ήταν το «stay-behind» και ποια ήταν η δομή του στην Ευρώπη

«Από όσα γνωρίζουμε, το stay-behind γεννήθηκε από την εμπειρία που αποκομίστηκε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι χώρες της Δύσης φοβήθηκαν να έρθουν αντιμέτωπες με ξένες δυνάμεις αλλά και να καταληφθούν από αυτές και έτσι αποφάσισαν να ετοιμάσουν ένα δίκτυο οι οποίοι θα δούλευαν μυστικά, υπό το φόβο μιας σοβιετικής εισβολής. Η συζήτηση για τη δημιουργία του ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στις αρχές του ’50 με τη συνδρομή των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας και αργότερα πέρασε το ΝΑΤΟ στον συντονισμό τους. Μέσα στα άυλα όπλα τους ήταν φυσικά και η προπαγάνδα και η κατασκοπεία πίσω από τις γραμμές τους εχθρού αλλά και τα σαμποτάζ».

-Τι ακριβώς ήταν το σχέδιο «Gladio»; Τα μέλη του ήταν παράνομα;

«Από όσο γνωρίζουμε, ο θύλακας του Gladio ήταν ο πιο ενεργός από οποιονδήποτε στην Ευρώπη και είχε κυρίαρχο ρόλο στο κομμάτι της εκπαίδευσης. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν έπαιξε ενεργό ρόλο σε τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες είχαν στόχο να αποσταθεροποιήσουν την ιταλική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του ’60, μια τακτική που έγινε γνωστή ως «strategia della tensione». Ενώ πολύ το αναφέρουν αυτό ως δεδομένο δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις που να υποστηρίζουν μια τέτοια θεωρία ενώ κάποια από τα απομνημονεύματα μελών του Gladio δεν αφήνουν κάποια υπόνοια για κάτι τέτοιο. Επίσημα το Gladio στηρίχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις και τον έλεγχο του είχαν οι Μυστικές Υπηρεσίες ενώ κάθε πρωθυπουργός ενημερωνόταν για την ύπαρξή τους, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παράνομη οργάνωση».

-Είναι ακόμη ενεργός ο θύλακας του Gladio στην Ευρώπη;

«Από όσο γνωρίζω προσωπικά έχει διαλυθεί πλήρως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

-Με βάση την εμπειρία σας, υπάρχουν ακόμη ενεργές παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Ευρώπη;

«Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ερευνήσει αρκετά αυτό το θέμα και δεν έχω κάποια ξεκάθαρη εικόνα. Δεν θα μου έκανε ωστόσο, καμία εντύπωση αν υπάρχουν ενεργοί εξτρεμιστικοί θύλακες στην Ευρώπη, χωρίς ανάμειξη του ΝΑΤΟ όμως. Αν το ΝΑΤΟ φοβάται ακόμη μια ρωσική επέμβαση στο μέλλον, είναι μια διαφορετική ιστορία αλλά δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα για το τι υπάρχει πλέον».

-Μπορείτε να μας κάνετε μια πρόβλεψη για το πολιτικό στάτους της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια;

«Δυστυχώς, προβλέψεις για το μέλλον μπορούν να κάνουν μόνο οι… μάντεις! Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως ανησυχώ πραγματικά πολύ από την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη…».

Τι είναι το «strategia della tensione», στο οποίο φέρεται πως αναμείχθηκε ενεργά το Gladio

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στις οποίες, όπως μας είπε και ο καθηγητής Νούτι, εικάζεται πως τα μέλη του Gladio ενήργησαν, προφανώς με συγκεκριμένες εντολές της CIA ώστε να αποσταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση και να εκριζωθεί κάθε κομμουνιστική απειλή.

Το χρονολόγιο της stategia della tensione:

 • Το 1964 φέρεται να αναμείχθηκε σε σιωπηλό πραξικόπημα όπου ο στρατηγός Giovanni de Lorenzo «έριξε» στη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Το Gladio τον είχε κάνει δυο χρόνια νωρίτερα αρχηγό της αστυνομίας.
 • Το 1969 πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση στην Πιάτσα Φοντάνα στο Μιλάνο. σκοτώνοντας 17 άτομα και τραυματίζοντας 88. Το ίδιο απόγευμα πυροδοτήθηκαν άλλες τρεις βόμβες στη Ρώμη και το Μιλάνο, και βρέθηκε άλλη μία που δεν είχε εκραγεί.
 • Το 1972 παγιδευμένο όχημα στο Πετεάνο εκρήγνυται με απολογισμό τρεις νεκρούς αστυνομικούς.
 • Στις 28 Μαΐου του 1974, στη Μπρέσια και στην Piazza della Loggia, έκρηξη βόμβας σκότωσε 8 άτομα κατά τη διάρκεια πορείας.
 • Την ίδια χρονιά έκρηξη βόμβας στο τρένο «Italicus Express» που έκανε το δρομολόγιο Ρώμη-Μόναχο σκότωσε 12 άτομα.
 • Στις 9 Μαΐου του 1978, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Άλντο Μόρο βρίσκεται δολοφονημένος σε πορτμπαγκάζ οχήματος στη Ρώμη. Είχε απαχθεί από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» 55 ημέρες νωρίτερα.
 • Στις 2 Αυγούστου του 1980, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια, έκρηξη βόμβας σκοτώνει 85 άτομα.
Ο σταθμός της Μπολόνια μετά την έκρηξη

Σε όλα τα παραπάνω γεγονότα, επώνυμες μαρτυρίες, όπως αυτή του πρώην στελέχους των ιταλικών Μυστικών Υπηρεσιών, Vito Miceli, ο οποίος συνελήφθη για την επίθεση στο «Italicus Express», αλλά και ενδείξεις, οδηγούν σε ανάμειξη του Gladio…

Για την ιστορία, ο Miceli στη δίκη του, είχε πει στο δικαστήριο πως το NATO και μια μυστική οργάνωση ευθύνονται για όλα αυτά, ενώ το 1972 αποδείχτηκε πως είχε λάβει 800.000 δολάρια από τον τότε πρόξενο των ΗΠΑ στη Ρώμη, Graham Martin, με εντολή του Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος με τη σειρά του ήταν τότε Διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Αιτία για την πληρωμή; Ήταν… σταθμάρχης της CIA στην ιταλική πρωτεύουσα!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο πως τα έγγραφα της επιχείρησης Gladio θα αποχαρακτηριστούν από απόρρητα τους επόμενους μήνες.

Τα κεντρικά πρόσωπα του «stay-behind»

Σε κάθε ιστορία υπάρχουν πάντα οι ήρωες. Οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα. Ποιοι όμως ήταν οι πρωταγωνιστές του «stay-behind»;

Γουίνστον Τσόρτσιλ

Εμπνευστής ενός κινήματος έτοιμου να αποκρούσει κάθε σοβιετική απειλή δεν ήταν άλλος από τον θρυλικό Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος το 1940 δημιούργησε τον πρώτο θύλακα, την Ειδική Ομάδα Δράσης σε ελεύθερη μετάφραση, ή Special Operation Executive (SOE) η οποία είχε σαν στόχο την πανευρωπαϊκη οργάνωση στρατιωτικών θυλάκων. Οι πρώτες ομάδες δημιουργήθηκαν με την καθοδήγηση της SOE αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χάρι Τρούμαν

Το 1947 ο Αμερικανός Πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν αποφασίζει τη δημιουργία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή γνωστότερη ως… CIA! Φυσικά πρόκειται για την ισχυρότερη οργάνωση πληροφοριών και τον κεντρικό πυλώνα του «stay-behind»…

Frank Wisner

Ο άνθρωπος για τη… βρώμικη δουλειά. Εκ των ιδρυτών της CIA ανέλαβε την οργάνωση του «stay-behind» στην Ευρώπη μετά από εντολή Τρούμαν.

Ειδικό σε θέματα προπαγάνδας, οικονομικού πολέμου και σε οποιαδήποτε «αόρατη» πολεμική τακτική, όπως το σαμποτάζ, το αντισαμποτάζ, η οργάνωση θυλάκων ανταρτών, η αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων και… φανατικός αντικομουνιστής, ανέλαβε την ηγεσία. Αυτοκτόνησε μυστηριωδώς το 1965.

William Colby

Ακόμη ένα θρυλικό όνομα για την CIA, καθώς ήταν στην κεφαλή της από το 1973 έως το 1976.

Μιλώντας στο ιταλικό Channel 4, παραδέχτηκε δημόσια το ρόλο της Ιταλίας στο stay-behind και την άμεση εμπλοκή της CIA, ενώ αποκάλυψε πως το 1951 βρισκόταν στη Στοκχόλμη της Σουηδίας για να οργανώσει τον σκανδιναβικό θύλακα! Μάλιστα, πρόσθεσε πως η CIA χρηματοδοτούσε την Ιταλία ώστε να μην «πέσει σε κομουνιστικά χέρια»…

Αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIAcia.gov

Vincenzo Vinciguerra

Vincenzo_Vinciguerra.jpg
Ο Vincenzo Vinciguerra

Ο άνθρωπος-θρύλος για τους Ευρωπαίους εξτρεμιστές. Είναι ο άνθρωπος που το 1972 άφησε το όχημα στο Πετεάνο γεμάτο εκρηκτικά C-4 και προκάλεσε το θάνατο τριών αστυνομικών. Στόχος του ήταν η ενοχοποίηση των «Ερυθρών Ταξιαρχιών», μιας άλλης εξτρεμιστικής οργάνωσης. Ο Vinciguerra έκανε το μοιραίο λάθος να χρησιμοποιήσει C-4, εκρηκτικά τα οποία χρησιμοποιούσε μόνο το ΝΑΤΟ, κάτι που ο Κασόν κατάφερε να αποδείξει φέρνοντας το Gladio στη δημοσιότητα. Είναι άγνωστο αν ήταν μέλος του stay-behind, κάτι που δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς. Όταν συνελήφθη το 1984 για βομβιστική επίθεση στη Μπολόνια δεν δίστασε να αποκαλύψει στο δικαστήριο το stay-behind. Σύμφωνα με τον συγγραφέα και ερευνητή Ντάνιελε Γκάνσερ, οποιαδήποτε προστασία του παρείχε το Gladio και οι μυστικές, αποσύρθηκε άμεσα καθώς άρχισε να «μιλάει». Εκτίει ποινή ισοβίων για βομβιστικές επιθέσεις.

Φελίτσε Κασόν

Ο Φελίτσε Κασόν

Πρόκειται για τον εισαγγελέα που κατάφερε να γίνει παγκόσμιο θέμα, όταν και αποκάλυψε την ύπαρξη του Gladio στην Ιταλία, διελευκάνοντας το μακελειό στο Πετεάνο. Ασχολήθηκε με την πολιτική ενώ στο ενεργητικό του έχει δεκάδες υποθέσεις που συγκλόνισαν την Ιταλία. Ασχολείται σήμερα ενεργά με την περιβαλλοντολογική δικηγορία.

Το τέλος (;) του stay behind και η θέση CIA και ΝΑΤΟ

Όπως ήταν φυσικό, μετά την παραδοχή του Αντρεότι για την ύπαρξη μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης στην Ιταλία και την έρευνα του Κασόν, κάθε ευρωπαϊκή χώρα πήρε θέση για το θέμα.

Στην Ελλάδα το 1990, ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου παραδέχτηκε την ύπαρξη ενός «νατοϊκού σώματος», όπως το χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας, ωστόσο, πως διαλύθηκε άμεσα μετά την ανάληψη της ηγεσίας της χώρα από το ΠΑΣΟΚ το 1981.

Στη Γαλλία, η εφημερίδα Liberation, δημοσίευσε πως η κυβέρνηση διάλυσε το θύλακά της μόνο μετά την παραδοχή Αντρεότι, με τον τότε υπουργό Άμυνας, JeanPierre Chevenement, να επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της χώρα τους στο σχέδιο.

Στο Βέλγιο, ο πρώην αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Andre Moyen, παραδέχτηκε πως γνώριζε τουλάχιστον έξι κρύπτες με όπλα, ωστόσο και η χώρα του είχε αποσυρθεί από το πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο επιβεβαίωσε και ο πρώην υπουργός Άμυνας, Francois-Xavier de Donnea.

Ο υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας από το 1973 έως το 1977, Henk Vredeling, μιλώντας στο Associated Press, τόνισε πως γνώριζε την ύπαρξη του stay behind και δεκάδων κρυπτών στη χώρα.

Ενδιαφέρον ωστόσο, παρουσιάζει η θέση της CIA, όταν της έγιναν τρία αιτήματα μέσω της Freedom of Information Act (FOIA). Η απάντηση της; Τουλάχιστον αινιγματική: «Η CIA δεν επιβεβαιώνει αλλά δεν διαψεύδει την ύπαρξη ή μη ύπαρξη αρχείων για το αίτημά σας»!

Τα πρώτο αίτημα έγινε το 1991 από το μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό και αρχειακό ίδρυμα «National Security Archive», το δεύτερο το 1995 από τον Τζοβάνι Πελεγκρίνο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Ιταλικής Γερουσίας και το τρίτο έγινε το 1996 από το πανεπιστήμιο της Βιέννης, μετά την ανακάλυψη κρυπτών με όπλα!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2006, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε παραδεχτεί την ύπαρξη του stay-behind στην Ευρώπη ωστόσο διέψευσε πως δημιουργήθηκε με δική της εντολή και φυσικά διέψευσε πως προμήθευε τους παραστρατιωτικούς θύλακες.

Ο Guardian, είχε φιλοξενήσει, δηλώσεις του Sir Anthony Farrar-Hockley, πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ για το θέμα, ο οποίος είχε πει σχετικά, μετά την αποκάλυψη του stay-behind: «Το αρχικό μας σχέδιο ήταν να εγκαταστήσουμε ένα δίκτυο από οπλισμένους πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρούσαν όταν οι ένοπλες δυνάμεις θα είναι κατειλημμένες κάπου αλλού».

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ δεν έχει κάνει ποτέ κάποιο επίσημο σχόλιο, δίνοντας ακόμη πιο μυστηριώδη υπόσταση.

Το ερώτημα, ωστόσο παραμένει…

Υπάρχουν ακόμη παραστρατιωτικοί θύλακες στην Ευρώπη; Αν ναι, με τι μορφή; Που αποσκοπούν;

Φυσικά αυτές είναι απαντήσεις που ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη μπορεί να γνωρίζουν, ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ατάκα του Ιταλού γερουσιαστή, Francesco Cossiga, μετά την αποκάλυψη του «Gladio»:

«Θαυμάζω το γεγονός πως καταφέραμε να το κρατήσουμε μυστικό για 45 ολόκληρα χρόνια…»

Δείτε όλο το ντοκιμαντέρ του BBC για την επιχείρηση Gladio και το stay-behind:

Operation Gladio – False Flag Terrorism: BBC Timewatch [1992] Full Documentary

Όσο για την Ελλάδα;

Μείνετε συντονισμένοι για το δεύτερο μέρος του «αόρατου» στρατού της CIA και το NATO στη χώρα μας, με την κωδική ονομασία «Κόκκινη Προβιά»…

ΠΗΓΗ

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *