Ο διεθνολόγος Κ. Φίλης για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

“Η διεθνοποίηση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή της νεότερης ιστορίας της” συνέβαλαν στη θετική έκβαση της υπόθεσης, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη.

Όπως ανέφερε, “είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν βρίσκεται σε μια τόσο δυσάρεστη κατάσταση στο εσωτερικό ως προς την οικονομία και καλείται να διαχειριστεί μια ‘φούσκα’, η οποία μεγάλωνε όλα τα προηγούμενα χρόνια και σε περίπτωση που σκάσει στα χέρια του, ο πάταγος θα είναι μεγαλύτερος του αναμενομένου”.

“Ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει κινήσεις που στέλνουν ένα σήμα στις αγορές και δεν είναι τυχαίο ότι τις δυο προηγούμενες ημέρες, η λίρα, μετά από μια κατακρήμνισή της και συνεχείς υποτιμήσεις, ανατιμήθηκε” πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι “δημιουργούνται συνθήκες ενός καλύτερου περιβάλλοντος μεταξύ των δύο χωρών”, όμως, όπως είπε, αυτό δεν πρέπει “να θολώσει τα νερά” διότι “η Τουρκία εξακολουθεί να έχει τις διεκδικήσεις και τις αξιώσεις που έχει στο Αιγαίο και θα φανεί τους επόμενους μήνες, εάν ο Ερντογάν, στο πλαίσιο γεφύρωσης των διαφορών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα γίνει συμβιβαστικός ή εάν θεωρεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι αδύναμοι κρίκοι σε αυτή τη σχέση με την Ευρώπη και θα επιχειρήσει, μέσα από αυτές τις χώρες, να στέλνει μηνύματα προς την Ευρώπη αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό”.

Ο κ. Φίλης ανέφερε ακόμη πως “πρέπει να πιστώσουμε στην κυβέρνηση ότι δεν έκανε πίσω σε σχέση με την απόπειρα της τουρκικής πλευράς να χρησιμοποιήσει την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ως εργαλείο πίεσης”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.