Ο Δήμος Πειραιά, τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης

Ο Δήμος Πειραιά, τηρώντας όλα τα περιοριστικά μέτρα των υγειονομικών αρχών και της Πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον Covid – 19, τίμησε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης, την 11η Ιανουαρίου 1944.

Χωρίς την καθιερωμένη τελετή και χωρίς παρουσία κόσμου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και εν συνεχεία ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Πειραιά, στο μνημείο των θυμάτων στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Ανάσταση».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 77 ετών από τον βομβαρδισμό της πόλης την 11η Ιανουαρίου 1944, τόνισε σε μήνυμά του:

«Σαν σήμερα, την 11η Ιανουαρίου 1944, ο Πειραιάς βομβαρδίζεται σφοδρότατα από συμμαχικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι πολίτες κάθε ηλικίας και να υποστεί η πόλη ανυπολόγιστες καταστροφές στο κέντρο και στις συνοικίες, στο λιμάνι και σε δημόσια κτήρια. Ο βομβαρδισμός αυτός, αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα στη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες, ώστε να μπορέσει η πόλη να ανοικοδομηθεί, αλλά και να βελτιωθεί η ψυχολογία των ανθρώπων μετά τον πόλεμο. Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλες τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή που υπέστη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ο Πειραιάς κατάφερε να ορθοποδήσει, χάρη στη θέση του και το λιμάνι του και φυσικά, χάρη στους ανθρώπους του. Είναι χρέος μας, ειδικά απέναντι στους νεότερους, να διατηρούμε στη μνήμη μας αυτά τα γεγονότα που έχουν σημαδέψει τη ζωή συμπολιτών μας, που έχασαν δικούς τους ανθρώπους και έχουν καθορίσει τη ζωή της πόλης μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *